Sunday, May 20, 2018

H Τζένη Βάνου live με μικρόφωνα AKG


Βάζοντας στο Google Τζένη Βάνου με μικροφωνο, στις εικόνες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, φαινονται τα δυναμικά (κινητού πηνιου μεςα σε μαγνητικό πεδίο) μικρόφωνα της AKG.


Συγκεκριμένα πιθανότατα το D1000 και το D190.


To D1000 εχει φανταστικό φίλτρο με διακόπτη 2 θεςεων πανω του για να κόβει τα λασπώδη μπάσα απο το φαινόμενο εγκυτητας των κατευθυντικων μικροφώνων. Επισεις βοηθάει η απόκριση συχνότητας να ειναι ισορροπημένη στον εγκεφαλο του ακροατή αντισταθμίζοντας τις ισοφωνικες καμπύλες οπως και τις voice effort curves.


Εσωτερικά το D1000 εχει συνδεμένο με το κινητό πηνιο, μια αυτεπαγωγη (πηνίο) σε σειρα με μια αντίσταση. Οτι μαθαίνουμε στην φυσική του σχολείου στον μαγνητισμό. Η αντίδραση του πηνιου σε Ωμ αύξανει με τη συχνοτητα. Ο νόμος της επαγωγης του Faraday. H τάση στα άκρα ενος πηνιου ειναι αναλογη του ρυθμού μεταβολής του μαγνητικού πηνιου που διαπερνά το πηνιο. Στην εδώ περιπτωςη έχουμε να κάνουνε με αυτεπαγωγη αφου το ίδιο το πηνιο παράγει το μαγνητικό πεδίο που το διαπερνά. Και ολα αυτα φυσικά γίνονται αφου το κινητό πηνιο ενος μικροφωνόυ μετατρέπει την κινηςη μορίων αέρα απο την τραγουδίστρια σε αντίστοιχη κινηςη ηλεκτρονίων μεςα σε ηλεκτικους αγωγούς σύρματα η καλώδια, αντιστάσεις πηνια, ενιςχυτες με σωλήνες ηλεκρονιων, τρανζίστορ κτλ.


Δείτε επισεις improvements to the Pleiades filters.


Όσοι ειχαν την ευκαιρία να ακούσουν live την απίστευτη αυτη τραγουδηστρια θα το απολάμβαναν.


Φανταστικά μικρόφωνα ειναι τα παντοκατευθυντικα κινητού πηνιου τα οποία δεν έχουν φαινόμενο εγγύτητας.


Για παραδειγμα το Electro-Voice 635a, το Sennheiser MD211. MD21 κτλ.


Μπορεί κανεις να ακούσει το 635a σε TV live του Dumb Blonde - Dolly Parton


Στις ηχογραφήσεις studio των περισσότερων τραγουδιστών της χρυσής εποχής του Ελληνικου τραγουδιού στην Κολουμπια EMI στον Περισσό χρησιμοποιούνταν το U47 μικροφωνο της Neumann με ηλεκτροστατικη (πυκνωτικα) κάψα και ενισχυτη μεςα στο μικροφωνο με σωληνα ηλεκτρονίων την VF14


Δείτε επισεις τον ενισχυτη (ανοιχτού κώδικα) Pleiades V6 με σωληνα ηλεκρονιων που ειναι βασισμένος στον ενισχυτη τοθ U47 με την σημαντικη απλοποίηση οτι μπορεί να λειτουργήσει με μπαταρία. Μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε μικροφωνο οπως και κινητού πηνιου. Ο Λευτέρης είχε την ιδέα να φτιαχτεί ένας εξωτερικός ενισχυτής σαν του U47. Και η Ηλιανα είχε την έμπνευση να ελευθερώνονται τα ηλεκτρόνια με πηγη πολωςης μια θετική τάση. Ο Παναγιώτης εδωςε ενα σχηματικό ενισχυτη που να εχει μονο ενα JFET και μια αντίσταση.


Πηγες:


Φυσική - Μαζη


AKG D1000E datasheet


Ευθεία απόκριση συχνότητας απο τον εγκεφαλο του παραγωγου στον εγκεφαλο του ακροατή, Sound Picture Recording and Reproducing Characteristics - Lowe And Morgan - J.S.M.P.S.E.


Microphones - Lou Burroughs


Electronics - A systems approach - Neil Storey


The Feynman Lectures in Physics



Neumann U47 schematic


Pleiadss V6 schematic



No comments:

Post a Comment