Monday, May 16, 2016

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο προ ενισχυτής Pleiades V5 στο Διάστημα;

Ακούγεται απίστευτα ο προ ενισχυτής Pleiades V5 (με σωλήνες ηλεκτρονίων EF183) που έγινε χάρη στην επισήμανση απο ελληνίδα οτι το πλέγμα ελέγχου (εκεί που μπαίνει το σήμα προς ενίσχυση) πρεπει να ειναι πολωμένο θετικα.


Ο Edwin Armostrong ιςως συμφωνούσε αμέσως και αυτο μπορεί να φανεί στο άρθρο του που εξηγεί οτι ελάχιστοι έχουν καταλάβει πως πραγματικά λειτουργεί ένας σωλήνας ηλεκτρονίων. Ο Armstrong εκτός άλλων εφεύρε τα FΜ.


Ο Pleiades V5 έχει το πλεονέκτημα οτι αφού τα ηλεκτρόνια δεν καταστέλλονται μπορεί να λειτουργήσει με μια απλή μπαταρία πχ 3.8 Volt αντί για 150 Volt που χρειάζονται οι προϋπάρχοντες προ ενισχυτές με σωλήνες ηλεκτρονίων για να λειτουργήσουν και πρεπει να συνδεθούν στην μπιζα. Το εναλλασσόμενο ρεύμα της μπριζας περιέχει πολύ θόρυβο (50Hz) όπως και ραδιοσυχνότητες που λαμβάνονται με καίρια τα ίδια τα καλώδια διανομής περνώντας απο παντού μέχρι και βουνά.


Ο Pleiades V5 με την σχεδόν απόλυτα ήσυχη απο ηλεκτρονικό θόρυβο συνεχή τάση της μπαταρίας ειναι τόσο ήσυχος που μπορεί να ανιχνεύσει και το πιο ασθενές σήμα. Αν μια αντίσταση 200 Ωμ συνδεθεί στην είσοδο του ακούγεται ακόμα και ο θερμικός θόρυβος Johnson δηλαδή η τυχαία κίνηση των ηλεκτρονίων καθώς δέχονται θερμική ενέργεια απο το περιβάλλον μας που με τη σειρά του παίρνει ενέργεια απο τις συγκρούσεις με τα φωτόνια που προέρχονται απο τον ήλιο. Οταν συνδεθεί μια αντιστάση 0 Ωμ δεν ακούγεται σχεδόν τίποτα ενώ οταν συνδεθεί ένα δυναμικό μικρόφωνο ακούγονται τα παντα.


Ξεπερνάει σε noise figure τα παντα;ξεπερνώντας ήδη διάφορους world class προ ενισχυτές όπως EMI RS61, Telefunken V72 που χρησιμοποιήθηκαν απο Beatles, Pink Floyd κτλ. Ειναι πιο ήσυχος απο τον Pleiades K117 JFET;


Τα σχέδια ειναι δημοσιευμένα στο euroelectron blogspot και ήδη υπάρχει αρκετή επισκεψιμότητα απο διάφορες χώρες.


Στο Διάστημα που υπάρχει πολύ κοσμική ακτινοβολία δεν ενδεικνυνται τόσο τα τρανζίστορ που καίγονται ενώ απο οτι φαίνεται χρησιμοποιούνται σωλήνες ηλεκτρονίων. Θα είταν ωραίο να χρησιμοποιηθούν αυτά τα σχέδια για πρώτο στάδιο ράδιοτηλεσκοπιου που βρίσκεται στο διάστημα. Η χαμηλή τάση με την οποία ο V5 λειτουργεί ειναι ιδανική για τα φωτοβολταϊκά με τα οποία λειτουργούν τα οχήματα του Διαστήματος. Και το πολύ μικρό noise figure μπορεί ιςως να αποκαλύψει και το ασθενέστερο σήμα που έρχεται απο το σύμπαν άρα ιςως μπορούμε να δούμε παρά πολύ μακρυά, μακρυά στο παρελθόν.

Reference: Armstrong, E.H. (December 12, 1914). "Operating Features of the Audion". Electrical World 64 (24): 1149–1152.

No comments:

Post a Comment