Sunday, September 8, 2019

Ωραίος και δυνατός ήχος πομπού στα FM με ενα τρανζίστορ η λυχνία (σωληνα ηλεκτρονίων)


Με δικη σας ευθύνη.


Σημείωση.
160KΩ x 470pF = 75μs
75 μικρο δευτερολεπτα η αλλιώς εκατομυριοστα του δευτερολέπτου ειναι η σταθερά χρόνου στις προδιαγραφές εκπομπής  στα FM ωςτε να αυξάνονται τα πρίμα στην εκπομπή, να μειώνονται στο ραδιόφωνο στη λήψη, η απόκριση συχνότητας να ειναι γραμικη και ετςι να μειώνεται το φύσημα η θόρυβος των FM.
Γι'αυτο στα ακόλουθα χρησιμοποιειται αντίστοιχη αντίσταση παράλληλα με πυκνωτή και το σύνολο σε σειρα μεταξύ μουςικης πηγής και διαμορφωτή ταλαντωτή.


Μακάρι να το ήξερα αυτο οταν ήμουν 14 ετών.
Παιδευόμουν ομορφα με ενα Jostykit HF65.
Για να μεταδίδεται μουςικη απο δίσκο (στρουμφάκια, Δευτερα κατι εχω, την Τριτη δεν αντέχω...) το μικροφωνακι κινητού πηνιου ακουμπούσε στα BeyerDynamic ανοιχτού τυπου ακουστικά που έπαιζαν μουςικη με τα πρίμα στον Metz ενισχυτη τέρμα.


Σημερα μετα απο 30 τοςα έτη απλα συνδέθηκε η line έξοδος 300Ω ενος Sony CD Walkman με έναν μετασχηματιστή ανύψωσης σηματος Altec 15095, μωβ χρώματος σε οκτάλ βαςη. Μετα σε σειρα μια αντίσταση 160KΩ. Παράλληλα με αυτη ένας πυκνωτής 1nF η 470pF και μετα το σημα μεςω 100nF και 10KΩ στην varicap του αυτοταλαντωτου πομπού.


Ακουγεται δυνατά, καθαρα και ωραια. Περίπου σε ιδια ένταση με τους εμπορικούς σταθμούς, χωρις ομως βραχνάδα απο τοςο processing.


Μπομπα.


Χρειάζεται μπριμπιλεμα για βελτίωση, μέτρηση απόκρισης συχνότητας και πιο σωστή επιλογή του RC premphasis φίλτρου οπως και προσοχή η διαμόρφωση να μην ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια, κτλ.


Αλλα στοιχεια στα προηγούμενα σημερινά posts.



No comments:

Post a Comment