Sunday, September 8, 2019

Το μικροφωνο μηλαρακι και μπισκοτάκι STC 4021


Η Κανελινα η γάτα, η φίλη της η υπομονετική χελώνα, και η φίλη τους γάτα Lucy, (Λουσι) απο Αγγλία άκουγαν ραδιόφωνο λιγο πριν την επιστροφή της Lucy απο διακοπές.


Ξαφνικα μπήκε το τραγουδι Trouble - Coldplay.
Η Lucy αρχισε παλι να κανει τρελή φιγούρα...
Ακούστε, ξεκινάει με Φα διεση, Σολ, Φα διεση, ρε, Σι στο πιάνο.
Το μπαςο που μπαίνει στην κατάληξη ειναι Σολ.
Αρα η συγχορδία ειναι Σολ μεγαλη τριτη, μεγαλη έβδομη.
Τι ωραια που ακουγεται...


Χαμογελασε μεςα απο τα μουστάκια τα γατίσια της η Κανελινα γιατι καταλάβαινε πια.
Ποτε τελικά δεν ειχαν απαγορευτεί αυτες οι συγχορδίες στην Ελλαδα. Ήταν παρεξήγηση. Ειναι απλα 1, 3, 5, 7 σε σχεςη με την βαςη η μπαςο Σολ. Δηλαδή Σολ, Σι, Ρε, Φα. Το Φα είναι Φα διεση αφου η συγκεκριμένη κλίμακα ειναι η (Μι μικρη 3ή) η Μι ελασονα (3ή) στην οποία ειναι γραμμενο το κοματι και η μουςικη σκάλα αυτη εχει καθε Φα να ειναι Φα διεση δηλαδή το αμέσως μαύρο πλήκτρο δεξιά απο το Φα.


Η υπομονετική χελώνα άκουγε και τύλιγε τα πηνια της για φίλτρα μικροφώνου.


Η Λουσι ομως συνέχισε.
Να!, μπαίνουν τα ντραμς.
Έχουν πιθανοτατα ηχογραφηθεί στο Abbey Road με το μικροφωνο Apple and Biscuit, αγαπημένο μικροφωνο του BBC. Παντοκατευθυντικο με σχεδόν τελεια απόκριση γωνιακή αφου ειναι μπαλίτσα σαν μικρη μπάλα του μπιλιάρδου. Και εχει βαςη πλακέ η αλλιώς επίπεδη, το μπισκοτάκι.


Η Κανελινα που δεν καταλάβαινε τίποτα τρεχει κλαμένη στους σοφους γλαρους στην παραλια...


Οι σοφοί γλαροι γέλασαν και της εξήγησαν οτι ειναι μικροφωνο κινητού πηνιου του 1930 σχεδιασμένο απο τις μεγαλύτερες εταιρίες στον πλανήτη, την Western Electric με συσχετισμό Bell Telephone Laboratories, και την Standard Telephones and Cables, STC που το κατασκεύαζε στην Αγγλια και ετςι το BBC και το Abbey Road studios το έχουν.
Το εχουμε και εμείς στην Ελλαδα, φαινεται σε φωτογραφια του στουντιο ραδιοφωνίας του Ζαπειου.
Πρεπει να το εχουμε σε τελεια και εμείς κατάσταση αφου τέτοια πράγματα τα προσέχουμε. Δεν τα απαξιώνουμε. Δεν τα θεωρούμε απλα μουσικά αντικείμενα. Ειμαςτε και εμείς έτοιμοι να τα χρησιμοποιούμε σε ηχογραφιςη οπως καθε συμαντικο αντικείμενο καθε δεκαετίας.


Γιατι ακουγεται τοςο ωραια;


Γιατι ειναι μπαλάκι το σχήμα του και ετςι εχει την ίδια ευαισθησία σε καθε κατεύθυνση προσεγγίζοντας το ιδανικό μαθηματικά μοντέλο παντοκατευθυντικοτητας. Γι'αυτο ο παραγωγος, ο μηχανικος ήχου η οι Coldplay το επιλέγουν για την ηχογραφιςη του διαχεομενου ήχου των ντραμς τους.


Δυστυχως κάποι το είδαν σε φωτογραφια μάλλον κάποιου εξώφυλλου η φυλαδιου CD των Coldplay και η τιμη στο eBay ανέβηκε λιγο.


Το σημαντικο ειναι οτι υπαρχει στην Ελλαδα και πιθανοτατα θα βρίσκεται στα χερια τυς ελληνικής ραδιοφωνίας.


Πετάχτηκε η Κανελινα απο χαρά. Και φώναξε ολους και χόρεψαν και τραγουδιςαν Clocks - Coldplay κατω απο την χαρά των ακτίνων του Ηλιου που χαρίζουν απλόχερα αλήθεια με καμια σκια.





Πηγη:


Φωτογραφια (το μιςκοτακι προς το ταβάνι και το μηλαρακι απο κατω) απο το αφιέρωμα του 9.84 - Μουςειο Ραδιοφωνιας Αθηνα 9.84 - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Πειραιώς 100 - Γκάζι - σελιδα 4 Ραδιοσταθμος Αθηνών Ε.Ι.Ρ. φωτογραφια 3 απο πανω, Ο Γιώργος Καρτερ εκφωνεί δελτίο ειδήσεων, πανω στο τραπεζι εκφωνιςης (διπλα στο Neumann U47 σημαντικότατου μικροφώνου για την σημερινή δισκογραφία εξωτερικού) - Εκδωσεις Άγκυρα


Λεπτομερής περιγραφή του STC 4021 μικροφώνου και ακουστικό παραδειγμα:
http://www.coutant.org/4021/


Αρχειο BBC - YouTube
https://m.youtube.com/watch?v=ji4xbnTvZxA#fauxfullscreen


No comments:

Post a Comment