Tuesday, February 21, 2017

Η Κανελινα και τι δεν ειναι επιστήμη

Η Κανελινα κοιμάται κοντα στην κουκουτσιά.


Η κουκουτσιά φτιάχνει απίστευτα κουκούτσια με μανταρίνι. Ειναι όξινα και άρα μάλλον έχουν πολυ ασκορβικο οξύ που ειναι η βιταμίνη C. Τρώει ενα καθε μέρα και δεν αρωσταινει. Αν ποτε αρρωστήσει γινεται καλα με ενα τέτοιο η με ενα νεράντζι στημένο σε ενα ποτήρι νερό. Η ανακάλυψη της βιταμίνης C και ο συσχετισμός της με τη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος πήρε βραβείο Νομπελ. Φυσικά δεν ειναι τυχαίο που τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν το χειμώνα. Ειναι για να γινόμαστε αμέσως καλα πριν αρρωστήσουμε.


Η Κανελινα έκλαιγε απο χθες γιατι οι άλλες γάτες την ειπαν εμπειρική.


Το πρωί αφού έφαγε κουκουτσινι με μανταρίνι και ψωμι ολικής με ταχίνι ολικής και καλο μέλι κατέβηκε αμέσως στην παραλία να βρει τους δυο σοφούς γλάρους στον μαγικο βράχο μεςα στο νερό.


Να σου θυμίσουμε Κσνελινα οπως λέει ο Ντέιλ Καρνεγκι στο βιβλίο του, μόνο ένας χαζός κατηγορεί τους άλλους. (Only a fool criticizes, condemns or complains).


Η Κανρλινα άρχισε να σκουπίζει τα δάκρυα της.


Απλά να έχεις χαμηλό προφίλ συνέστησαν οι γλάροι.


Πολυ μεγάλο μερος της αναζήτησης της ανθρωπότητας για γνώση (επιστήμη) οφείλεται στην εμπειρία και στην παρατήρηση, στο πείραμα.


Ο μεγαλύτερος ιςως θεωρητικός φυσικός και δάσκαλος ,ε την έννοια του καθηγητή πανεπιστημίου, Richard Feynman λέει οτι οι καλύτερες θεωρίες που εξηγούν την παρατήρηση ξεκινούν συνήθως με μαντεψια (guess).


Η θεωρία του Feynman, Κβαντο Ηλεκτρο Δυναμικη (QED, quantum electrodynamics) πήρε βραβείο Νόμπελ. Περιγράφει χρησιμοποιώντας σκίτσα σαν κινούμενα σχέδια (Feynman diagrams) πως συμπεριφέρονται ηλεκτρόνια και φωτόνια. Ετςι λύνονται πολυ δύσκολες εξισώσεις που αλλιώς θα απαιτούνταν παρα πολυ προσπάθεια.


Μια θεωρία αντέχει μέχρι να διαψευστεί απο το πείραμα η να συμπληρωθεί. Παραδειγμα η θεωρία του Αινσταιν που συμπληρώνει του Νεύτωνα για πολυ μεγάλες ταχύτητες.


Σύμφωνα με τον Carl Popper επιστήμη ειναι οτι μπορεί να διαψευστεί. Τα υπολοιπα δοξασία.


Ειναι εντάξει λοιπόν να είσαι εμπειρική και να ψάχνεις την αλήθεια να βρεις.


Διαβάζουμε φυσικά οτι κρίνουμε καλο, αλλα πειραματιζομαςτε και με το μυαλό και έχουμε κριτική ικανότητα. Ειμαςτε καλοί δεκτές κσι πομποί. Με χαμηλό προφίλ, για να μην κάνουμε τους άλλους να αισθάνονται άβολα.


Και δεν οικειοποιούμαστε τίποτα για να έχουμε πρόσβαση στα παντα.


Η αγάπη οπως είπε ο Feynman ειναι πιο συμαντικη στο οποιαδήποτε εξίσωση.


Κσι μην ξεχνάς Κανελινα πως πρώτα παρατηρήθηκε πως εμείς οι γλάροι πετουμε πλαναρωντας με δυναμική άνωση κσι μετά έγινε το αεροπλάνο.


Πετάχτηκε η Κανελινα απο χαρά.


Ειρθε και ο γάτος με την πρασινη κορδέλα κσι όλοι μαζι χόρεψαν κσι τραγούδησαν κατω απο το φως του μαγικού Ηλιου που δεν αφηνει καμια σκιά στην αλήθεια.



Πηγές:


Richard Faynman on YouTube


How to make friends and influence your environment - Dale Carnegie - free pdf

No comments:

Post a Comment