Saturday, February 11, 2017

Η Κανελινα το ημιτονο και το wobbulator

Η Κανελινα συναντιέται με το ημιτονο.


Καλημέρα.


Ξέρω ποιο είσαι. Αν περιγραφεις ηλεκτρική τάση και σε συνδέσουμε με ενα μεγάφωνο ανεβοκατεβαίνει η μεμβράνη και ακούμε τόνο, τη συχνοτητα σου.


Μπράβο Κανελινα. Και εσυ που είσαι γάτα ακούς μέχρι πολυ υψηλές συχνότητες.


Ακομα πιο πολυ, προσέχω τα αυτιά μου πολυ.
Και επισεις γνωριζω οτι άλλο συχνοτητα και άλλο ύψος τόνου. Συσχετίζονται αλλα δεν ειναι το ίδιο, το πρώτο ειναι αντικειμενικό το δεύτερο αφορά την αντίληψη στο μυαλό.


Τι; Το γνωρίζεις και αυτο; Τι γάτα είσαι εσυ.


Φυσικά, αν παίξεις μια συχνοτητα αλλα το κανεις με μεγαλύτερη ένταση ο εγκέφαλος ακούει λιγο πιο χαμηλό τονικα τόνο, λιγο προς το ύφεση.



Μπράβο Κανελινα. Ετςι οταν τραγουδάς βάζεις τα ακουστικά η το ηχείο οςο σιγα πρεπει για να μην ακούς λάθος άρα και τραγουδάς φάλτσα.


Ναι, οι γάτες στο εξωτερικό και παλιά στην Columbia το γνώριζαν. Τώρα το είπα και στον γάτο με την πραςινη κορδέλα και ακομα και αυτός τραγουδά καρφί τις νότες.


Μπράβο σας. Τι κανει η υπομονετική χελώνα;


Τυλίγει τα πηνια των φίλτρων με υπομονή. Τι κανει η συναρτηςη δέλτα;


Ειναι άφοβη και έχουμε γίνει φίλοι.


Για πες μου πως μπορω να παίξω μαζι σου;


Ειναι απλό. Βάλε στο Google (online sine generator). Βγαίνει αυτο: http://onlinetonegenerator.com
Γράψε οτι συχνοτητα θελεις και θα με ακούσεις.


Επισεις μπορείς να παίξεις με το wobbulator. Σαν αυτο που ειχαν στο BBC οταν η Delia Derbyshire (προφέρεται Ντιλια Ντερμπισερ) έκανε με τους συνεργάτες της το μουσικο θέμα της σειράς Dr. Who. Θα το βρεις και αυτο virtual online να παίξεις. Βάλε στο Google (online Wobbulator).
Μου μεταβάλει γρήγορα τη συχνοτητα και με ζαλίζει αλλα μ' αρέσει: http://webaudio.prototyping.bbc.co.uk/wobbulator/


Μπα; Και πως γινεται αυτο;


Ειναι σαν με ταρακουνάει κάποιος την ώρα που τραγουδάω τον τόνο μου. Ζαλίζομαι λιγο αλλα μ' αρέσει. Αυτο με κανει να περιέχω πληροφορία.


Ναι σκέτο ημιτονο δεν περιεχεις και πολυ. Ακομα και για να σταλούν σήματα Μορς πρεπει κάποιος να σε διακόπτει συνέχεια. Το ίδιο κσι οταν κατεβάζουμε η ανεβάζουμε απο το Ίντερνετ. Το modem σε διακόπτει συνέχεια για να σταλεί καθε bit (binary digit) 0 η 1.


Μπράβο. Αλλα στην περίπτωση του wobbulator με αφήνουν να τραγουδάω οςο χρειάζεται και αυξομειώνουν τη συχνοτητα μου αναλογικά. Η μεταβολή περνάει απο όλες τις απειρες τιμές. Μεταβάλουν λοιπόν τη συχνοτητα μου. Αυτο λέγεται διαμόρφωση συχνότητας η frequency modulation η FM. Ετςι λειτουργεί και το ραδιόφωνο FM που εφεύρε ο Edwin Armostrong για να μεταφέρεται η πληροφορία. Αυξομειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο χορεύουν τα ηλεκτρόνια στην κεραία του πομπού με το ρυθμό της μουσικής.


Πεταχτηκε ενθουσιασμένη η Κανελινα. Και frequency modulation ειναι αυτο που κανει μια τραγουδιστρια οταν κανει vibrato. Η ο βιολιστής η κιθαρίστας οταν κουνάει περίεργα και δεξιοτεχνικά το δάκτυλο πανω στη χορδή. Αυξομειώνει τη συχνοτητα.


Μήπως και η μετατροπεια απο κλίμακα σε κλίμακα οταν συνθέτουμε ενα τραγούδι να λέγεται διαμόρφωση απο το ενα κλειδί στο άλλο; (modulate from one key to another). Τώρα που τα ωδεία αρχίζουν να γίνονται τα καλύτερα...


Βέβαια, και η ΕΡΤ ξεκίνησε εκπομπές που εξηγούν πως φτιάχνονται ομορφα τραγούδια. Σκίζει η ΕΡΤ.


Επισεις στο Google με λέξεις κλειδιά (online drum machine) μπορείς να παίξεις με ρυθμούς που σου αρέσουν.



Και αν θελεις να παίξεις με τους αριθμούς με μένα μπορείς απο αυτο το website:
http://js.do/blog/sound-waves-with-javascript/


Το βρίσκεις γράφοντας στο Google (Online JavaScript FM of sinewave).


Σε αυτο μπορείς να αλλάξεις το ορισμα μου η μεταβλητή που ορίζει την συχνοτητα μου. Μπορείς να βάλεις εκεί ακομα κσι μια άλλη συναρτηςη για να με μεταβάλεις. Αυτο λέγεται συνάρτιση της συναρτισης. Και ετςι στο website αυτο θα ακους προγραμματίζοντας online σε JavaScript που ειναι η γλώσσα των app (application η εφαρμογή η προγραμμα) του internet.


Μπορείς λοιπόν να με ταρακουνάς με μαθηματικό τροπο και να κάνω διαμόρφωση συχνότητας. FM οπως λειτουργεί το συνθεσάϊζερ DX7 της Yamsha κσι τα Casio CZ που κανουν phase modulation η διαμόρφωση φάσης. Με αυτα έχουν γίνει τοςο ομορφα Τραγούδια.


Καταχάρηκε η Κσνελινα.


Κσι όλοι μαζι κατέβηκαν στην παραλία.


Είχε συννεφιά και αέρα. Οι σοφοί γλάροι βρήκαν την ευκαιρία και έκαναν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Ειχαν ανοιχτά τα φτερά τους και εωρουνταν με δυναμική άνωση ακίνητοι πετώντας πανω απο το έδαφος. Βρηκαν ευκαιρια κσι μάθαιναν τα μικρά τους να πετούν.


Έκανε το ίδιο κσι η Κανελινα το ημιτονο, η συναρτηςη δέλτα, ο γάτος κσι η χελώνα. Η χαρά τους τοςο μεγάλη που η ψυχή τους πετούσε άφοβη. Και σκέφτηκαν τα φωτόνια του Ηλιου απο το διάστημα και τα ηλεκτρόνια στη γη που τα περιμένουν με αγάπη να έρθουν να αγκαλιαστούν.


Και όλοι άρχισαν να χορεύουν Ray Conniff και το τραγούδι των 80s electric dreams - Oakey, Moroder αναμένοντας τον Ηλιο που δεν αφηνει καμια σκιά, παρα μόνο χαρά.













No comments:

Post a Comment