Έπαιζαν η Κανελινα και η υπομονετική χελώνα με τα μικρόφωνα τους.
Η Βελούδινα μόλις είχε φάει, γλυφοταν και τις ρώτησε τι ειναι αυτα;
- ειναι μικρόφωνα.
- και τι κανουν;
- μετατρέπουν την παλινδρομική κινηςη μορίων αέρα σε αντίστοιχη ηλεκτρονίων.
- δηλαδή;
- το ακουστικό κύμα της μουσικής σε αντιςτοιχο ηλεκτρικό.
- δηλαδή;
- τα μόρια του αέρα που πάλλονται με το ρυθμο της μουσικής σε ηλεκτρόνια που πάλλονται με το ρυθμο της μουσικής. Θα νιώσεις τους παλμούς καθώς τραγουδάς και αγγίζεις το λαιμουδακι σου.
- γιατι το κανουμε αυτο;
- εχει πλάκα. Σε ηλεκτρική μορφή, δηλαδή παλλόμενα ηλεκτρόνια μπορουμε να κανουμε πολλα πράγματα.
- δηλαδή;
- να μεταφέρουμε το ηλεκτρικό πια ηχητικό σημα σε καλώδιο. Εκεί μεςα χορευουν τα ελεύθερα ηλεκτρόνια. Η να στείλουμε απο εδώ, εκει το σημα μεςω κενού η αέρα οπως στο ραδιόφωνο η την κινητή τηλεφωνία. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Τα ηλεκτρόνια στην κεραία του δεκτή ζηλεύουν τον χορό αυτών στην κεραία του πομπού, κανουν το ίδιο και ετςι μεταφέρεται το μουςικο σημα με την ταχύτητα του φωτός. Το ίδιο γινεται και σε ενα κυματοδηγο, κοινώς καλώδιο. Παντού τα ηλεκτρόνια ζηλεύουν.
- και τι άλλο μπορουμε να κανουμε;
- να περάσουμε το σημα απο καποιο ηλεκτρικό στοιχείο. Πχ αντίσταση, πυκνωτή, πηνιο, η να το ενισχύσουμε με σωληνα ηλεκτρονίων η κάποιο τρανζίστορ. Η πολλα τρανζίστορ σε ενα τσιπάκι.
- τσιπουράκι, ψαράκι.
- τσιπάκι σοβαρέψου. Φτιαγμένο απο πυρίτιο, λιωμένη άμμο και φωτογραφική λιθογραφία. Πλάκα πλάκα δυο τρια τρανζίστορ, η σωλήνες ηλεκτρονίων φτάνουν, δεν χρειάζεσαι τσιπάκι για εχεις εκατομυρια μικροσκοπικά τρανζίστορ. Οποτε μπορεις να φτιάξεις τον καλυτερο ενισχυτη στο σπιτι με τα καλυτερα υλικα σαν σπιτικό κέικ, χωρις φυνικελαιο η φυνικολιπος που έχουν τη φήμη να φράζουν τις αρτηριες.
- Γι'αυτο όλο τυλιγετε πηνια και συνδέετε τρανςιςτορ με 3 ποδαράκια. Γιατι ολα αυτα;
- για να κανουμε την φωνη να ακουγεται δυνατά αλλα ταυτοχρονα σωστά στον εγκεφαλο του ακροατή οπως στο τραγουδι Castle in the Snow - Kadebostany. Για παραδειγμα να κόβουμε τις αργές κινήσεις των ηλεκρονιων για να μην ακούγεται η φωνη λαςπωδης και υπερμπασαδουριστη. Για να λάμπει σαν ενα εκλεπτιςμενο διαμάντι.
-Και τι άλλο;
- να αποθηκεύσουμε την κινηςη ηλεκτρονίων σε κάποιο μέσο παλι χρησιμοποιώντας ηλεκτρόνια. Αυτο λέγεται ηχογραφιςη.
- και μετα;
- Μετα μπορουμε παλι να το ενισχύσουμε και να το στείλουμε σε κάποιο μεγάφωνο. Αυτο λέγεται αναπαραγωγή του ήχου.
- τι ειναι το μεγάφωνο.
- Μετατρεπει την κινηςη ηλεκτρονίων σε κινηςη μορίων του αέρα. Πάλλεται η μεμβράνη και τους δίνει κλωτσιές χαριτωμένες. Ετςι τα μόρια του αέρα ξανα χορευουν. Σκουντάνε το ενα το άλλο. Μεχρι το τύμπανο του αυτιού μας. Χορευουν αυτα, εμείς ακούμε και χορεύουμε και εμείς.
- Χορευουν οι γάτες;
- γιατι, τυλίγουν πηνια;
Περιεργο που εκανε η Βελούδινα αυτες τις ερωτησεις. Συνηθως δεν μιλαει... Κανεις δεν ξέρει απο που ήρθε. Εμφανιςτηκε μια μέρα στο δάσος.
Αυτες τις μέρες κρυώνει πολυ με τον παγετό και τον λυσσαλέο αέρα.
Για να εμφανιστεί αρκεί να φωνάξεις η να τραγουδήσεις... "Βελούδινο τιγράκι που'ναι το γατάκι; Βελούδινη τιγρουλα που'ναι η γατούλα; Βελούδινο τιγρουλι, που'ναι το γατουλι;"
Και ξαφνικα εμφανίζεται κατα παγωμένη, σαν αρχαία.
Της λες, "Βελούδινα μου..., αγάπη μου...", την παιρνεις στην αγκαλιά σου για να ξεσταθει.
Τον πρωτο καιρό που δεν είταν και τοςο εξοκειωμενη καθώς την αγκάλιαζες έβγαζε μια μικρη πολυ λεπτή φωνούλα. "Μι Μι Μι" η "Μα Μα Μα".
Ο μικρός Ιωνας που φέτος φόρεσε για πρωτη φορα την Αποκριά, τη στολή του μικρού πρίγκηπα που του ήταν φυλαγμένη πριν πολλα έτη απο την Βαρκελώνη, είπε οτι κανει Μι για να σου πει Μη, και Μα γιατι θελει τη μαμά της.
Τώρα η Βελούδινα ερχεται στην αγκαλιά σου και κάθεται οςο μπορει κάνοντας ενα περίεργο σιγανό τρίξιμο σαν σκουριασμένη καγκελόπορτα. Την κρατάς και τη χαϊδεύεις οςο πιο απαλα μπορεις για να μην αισθάνεται εγκλωβισμένη. Καποια στιγμή που θα αυξηθεί πολυ η θερμοκρασία θα πηδήξει απαλα χωρις να βγάλει νύχια.
Τότε θα καταλάβεις οτι μάλλον αυτη σε ζέσταινε τόση ωρα και οχι εσυ.
Η θερμότητα μεταφέρεται και με υπέρυθρη ακτινοβολία που ειναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι.
Αυτα τα ξερει καλα η Βελούδινα οπως ξερει οτι το γατίσιο αυτί μπορει να ακουει ακομα πιο γρήγορες παλινδρομικες κινήσεις μορίων αέρα απο τον άνθρωπο. Τους υπερήχους.
Λεει η Βελούδινα στην Κανελινα και την υπομονετική χελώνα...
Ξέρετε το αντίστοιχο για την όραση ειναι οι υπεριώδεις ακτίνες. Τα ηλεκτρόνια ανεβοκατεβαίνουν απίστευτα γρήγορα. Το μάτι δεν μπορει να καταλάβει χρωμα. Πιο σωστά ο εγκεφαλος δεν μπορει η το μάτι δεν μπορει να στείλει την πληροφορία. Αν είχε χρωμα θα ήταν υπερμωβ. Γιαυτο λέγονται υπεριώδεις ακτίνες. Λέγεται οτι ειναι πολυ ευεργετικές το πρωί η στο ηλιοβασίλεμα. Οτι εισχωρούν στο σώμα βαθιά και θεραπεύουν πιθανότατα ακομα και λοιμώξεις των πνευμόνων. Και οχι μονο. Λίγα λεπτα την ημέρα ιςως αρκούν, παν μετρο άριστο. Αυτα ομως τα γνωρίζουν οι καλοί ιατροί. Κάποιοι πνευμονολόγοι συνιστούν μπάνιο στη θαλαςςα ακομα και το χειμώνα για τους εξοικειωμενους (με δικη σας ευθύνη).
Πεταχτηκε απο την χαρά της η Κανελινα. Ολες έτρεξαν να ρωτήσουν τους σοφούς γλάρους στην παραλια.
Οι σοφοί γλάροι καταχείμωνο πλατσουριζαν χαρούμενοι και μετα κάθονταν στον ήλιο, οπως κανουν και οι γάτες το πρωί. Και τα περιστέρια.
Όλοι μαζι άρχισαν να χορευουν σαν ηλεκτρόνια κατω απο το φως του Ηλιου. Που και αυτο μαζι με την υπεριώδη του συνισταμένη παράγεται απο ηλεκτρόνια στην επιφάνια του που ανεβοκατεβαίνουν πολυ γρήγορα. Με συχνοτητα της υπεριώδης συνιστώσας 1000 τοςα τερα Χερτζ η 1000THz. Ανεβοκατεβαίνουν χίλια εκατομυρια εκατομυρια φορες το δευτερόλεπτο.
Του Ηλιου μας που δεν αφηνει καμια σκια στην αλήθεια.
Πηγη:
Feynman Lectures on Physics
Richard Feynmann on youtube
No comments:
Post a Comment