Monday, May 20, 2019

Τώρα που έγινε άρση της απαγόρευσης των μεγάλων εβδομων διαςτημάτων στη μουςικη...


ειναι πια πιθανό να βγει η Ελλαδα απο την κριση.


Ντο Σι ύφεση ειναι διάστημα μικρής έβδομης.


Ντο Σι ειναι διάστημα μεγάλης έβδομης, major seventh, μείζονος έβδομης.


Το όνομα προέρχεται απο την μείζονα κλίμακα [Piston] στη συγκεκριμένη περιπτωςη κλίμακα Ντο μείζονα αφου η νότα Σι ειναι η έβδομη νότα της κλίμακας. Το Σι ειναι Σι φυσικό.


Επισεις η τριτη νότα δηλαδή Μι δίνει στο διάστημα Ντο Μι το όνομα, διάστημα τρίτης μεγάλης [Piston] η τρίτης ματζορε η μείζονος τρίτης κτλ.


Ετςι η συγχορδία Ντο Μι Σολ παίρνει το όνομα Ντο μείζονος τρίτης η Ντο ματζορε τρίτης η μεγάλης τρίτης, η εν συντομία Ντο ματζορε συγχορδία...


Ετςι η συγχορδία Ντο Μι Σολ Σι λέγεται:
Ντο μεγάλης τριτης μεγάλης έβδομης η
Ντο ματζορε τριτης ματζορε έβδομης η πιο απλα
Ντο μεγάλης έβδομης, C major 7th


Την Ντο μεγάλη 3η μεγάλη 7η την συναντάμε με πανεμορφο ήχο οταν παίξουμε στο πιάνο Ντο Μι Σολ Σι.


Επισεις την συναντάμε:


Στο αριστούργημα του Mozart Confutatis στο δεύτερο αργό μερος οπου τα εγχορδα παίζουν χαμηλό η μπαςο Ντο, οι μισές περίπου γυναίκες της χορωδίας τραγουδανε Μι (μεγάλη τριτη η τριτη ματζορε) και οι υπόλοιπες τραγουδανε Σι (μεγάλη έβδομη η έβδομη ματζορε)


Επισεις στο πανέμορφο Breathe - Pink Floyd, εκει που οι στίχοι λένε "for long you live and high you fly..."

Το ηλεκτρικό μπαςο για πρωτη φορα παιζει Ντο ενω η συγχορδία ειναι Μι 3ή μινόρε (Μι Σολ Σι), αρα εχουμε Ντο μπαςο, την ηλεκτρική κιθάρα να παιζει Σι και αλλα όργανα να παίζουν την 3η και 5η.
Στα παραπάνω παραδείγματα το διάστημα της έβδομης ειναι προετοιμασμένο για τον εγκεφαλο του ακροατή οπως αριστουργηματικά εξηγεί ο Μπαχ στο εγχειριδιο Μπαχ, Νιντ πως σερβίρονται τα διαφορα διάστηματα για να ακούγονται αριστουργηματικά στον ακροατή, μουσικο η μη. Ετςι η έβδομη, μεγάλη έβδομη στην συγκεκριμένη περιπτωςη ειναι προετοιμαςμενη με το να ακουγεται απο πριν, οταν το μπαςο γίνει Ντο προστίθεται και η 3ή που στη συγκεκριμένη περιπτωςη ειναι τριτη μεγάλη η ματζορε.


Μι φυσικό και Σι φυσικό προκύπτουν απο τον οπλισμό της κλίμακας που στη συγκεκριμένη περιπτωςη για το μουσικο κοματι του Μοτςαρτ ειναι η κλίμακα Λα μινόρε (όλες οι νοτες φυςικες η λευκά πλήκτρα. Και για το τραγουδι των Pink Floyd Μι ελασονα κλίμακα η Μι μινόρε κλίμακα οπου όλες οι νοτες ειναι λευκές η φυςικες εκτός απο το Φα που ειναι Φα διεςη.


Ετςι δεν χρειάζεται να θυμομαςτε τιποτα.


Το μονο που χρειάζεται ειναι να μην εχουμε φόβο αφου ο φόβος ούτε καν υπαρχει [Επικτητος].


Και ετςι εχουμε ήδη βγει απο την κριση.


Αναφορές:


Harmony - Piston


Bach bass rules - Bach, Niedt - PDF


Εγχειριδιο - Επικτητος - Απαντα - τόμος Δ - εκδόσεις Κακτος



No comments:

Post a Comment