Thursday, May 18, 2017

Η Κανελινα, ο Ηλεκρονιουλης και ο Φωτονιουλης


Η Κανελινα δεν ειναι γάτα σαν τις άλλες.


Τις αρέσει να παιζει με σωλήνες ηλεκτρονίων με τη φίλη της την υπομονετική χελώνα.


Διαισθητικά καταλαβαίνει οτι την ενέργεια για να κινεί τα ηλεκτρόνια την παίρνει απο τον ήλιο αφού φορτίζουν τις μπαταρίες τους με μικρά φωτοβολταϊκά τσέπης.


Δεν καταλαβαίνει όμως πως γινεται και οι άλλες γάτες την κοροϊδεύουν, μην καταλαβαίνοντας και αυτες.


Η Κανελινα δεν το βάζει κατω, βάζει όμως τα κλάματα και σημερα δεν μπορεί να κοιμηθεί πολυ καλα.


Ετςι βραδιάτικα κατεβαίνει στην παραλία στους σοφούς γλάρους να τις εξηγήσουν.


Οι σοφοί γλάροι αποφασίσουν να τις πουν ενα παραμύθι για το πως λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, να της εξηγήσουν και να την νανουρισουν...


Ο Μικρός Ηλεκτρονιουλης


Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο Ηλεκτρονιουλης.


Ήταν τοςο μικρός που μπορουςε να βρίσκεται παντού. Μεςα σ' ενα κινητό, στο νερό να κανει με αλλα δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια Ηλεκρονιουλια ενα πλοίο να επιπλέει. Μπορουςε να ειναι στο μυαλό η στο σώμα ενός ανθρώπου. Μπορουςε να ειναι στο μοτέρ ενός ασανσέρ η του τραμ, στα καλώδια του τρόλεϊ, σ' έναν υπολογιστή η ακομα και στο τζαμι ενός αυτοκινήτου.


Η λίστα ήταν ατελείωτη, οι γλάροι συνέχιζαν,..., στα φύλλα των δέντρων, μεςα σ ενα κύτταρο...


Την Κανελινα σχεδόν την είχε πάρει ο ύπνος και ετςι σε τοςο ξεκούραστη διαύγεια μισό ονειρευόταν η μισό άκουγε το παραμύθι...


Ο Ηλεκρονιουλης ήταν απο καλη οικογένεια. Ο παππούς Ηλεκρονιουλης είχε συμμετάσχει στην πρωτη ασύρματη μεταφορά μηνύματος με τηλεγράφημα το 1901, απο Αμερική σε Ευρωπη. Ζούσε στην κεραία απο τη μερια της Ευρώπης. Ήταν ριψοκίνδυνος ο παππούς. Δέχτηκε η κεραία αυτη να κρεμαστεί απο ενα χαρταετό για να φτάσει ψηλά. Ετςι ήθελε ο ηλεκρονικος μηχανικός Γουλιέλμος Μαρκόνι που έκανε το πείραμα αγνοώντας όλους όσους τον κορόιδευαν οτι δεν γινεται. Και ολα αυτα 100 έτη πριν απο την εποχή του internet. Η γιαγιά του Ηλεκτρονιουλη ήταν έξυπνη, ομορφη και γελαςτη Ελληνίδα ποζιτρονιουλα. Ετςι η οικογένεια μετά απο καιρό βρέθηκε στην Αθήνα.


Ειναι νύχτα...


Ειναι τυχερός ο Ηλεκτρονιουλης. Εκεί που βρίσκεται με τα αλλα δισεκατομμύρια, δισεκατομμύρια, δισεκατομμύρια αδέλφια του μπορεί να κοιμάται.


Που κοματια όμως; Αυτο ειναι μυστικό που οι περισσότεροι συνάδελφοι του δεν το γνωρίζουν.


Τα ξαδέρφια του ζούσαν στο μοτέρ του τραμ. Τόσα πολλά μεςα σ ενα τυλιγμένο πηνιο απο μονωμενο σύρμα. Ολα μαζι παρείχαν την δύναμη για να προχωράει το τραμ απο τη Βούλα στο Σύνταγμα. Ειχαν δύσκολη διαδρομή, άσε που το καλοκαιρι ειχαν και ολονύχτιες βάρδιες.


Ποσο τυχερό είμαι, μπορω και κοιμάμαι!


Ξαφνικά βλέπει κατι τόςο μικρο οςο ο ίδιος, που ποτε όμως δεν το εχει ξαναδεί στη γη. Φοράει ενα t-shirt που γράφει photon και εχει ζωγραφισμένο τον ήλιο.


- Μη με πλησιάζεις, ποιο είσαι, απο που έρχεσαι;


- Απο τον ήλιο.


- Πως σε λένε;


- Είμαι ο Φωτονιουλης.


- Εμένα με λένε Ηλεκτρονιουλη. Ειναι μακρυα ο Ήλιος;


- Άστο καλύτερα...


- Ποσο χρόνο κανει να έρθει κάποιος δηλαδή;


- Εξαρτάται απο ποσο γρήγορα τρέχει κανεις. Εγώ είμαι το πιο γρήγορο μάλλον στο σύμπαν!. Κανω 1000 γύρους της γης ώσπου να πεις "φως". Είμαι 1000 εκατομυρια φορες πιο γρήγορο απο μια Ferrari!! Εσυ δεν τρέχεις γρήγορα; Σε βλέπω να στέκεσαι περίπου στο ίδιο σημείο.


- Μπορω να τρέξω πολυ αν θελω. Αλλα κυρίως μ'αρεσει να πηγαινοέρχομαι πχ 1000 εκατομυρια φορες πιο γρήγορα απο ενα παιδάκι σε μια κούνια.


-Αααααααα, εντυπωσιακό, ναι αλλα τι ειναι παιδάκι;


- Καλα πρωτη φορά ερχεται στη γη;


- Θες να πεις οτι μόνο στη γη υπάρχουν παιδιά;


- Μάλλον. (Οι συνάδελφοι του θα έχουν παει σ άλλους πλανήτες που δεν θα εχει εκεί, σκέφτηκε ο Ηλεκτρονιουλης...)


- Άρα είμαι τυχερό.


- Μαλλον. Καμια φορά τα παιδιά ειναι πιο σκανταλιάρικα κι απο μένα.


- Πως μοιάζουν;


- Μοιάζουν λιγο σαν και εμένα. Κανεις δεν ξέρει ακριβως που βρίσκονται. Οι γονεις τους συνέχεια τα ψάχνουν, στο σπίτι, στην πλατεία, οταν παίζουν...Μια μεγάλη διαφορα όμως ειναι οτι εμείς μπορούμε να τα δούμε, αυτα όμως οχι.


- Τι άλλο κοινό έχετε;


- Ζηλεύω οπως κσι αυτα.


- Αλήθεια, ζηλεύεις πολυ;


- Να, βλέπεις αυτη τη κεραία στο βουνό. Ειναι η κεραία ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Μεςα της χορεύουν με το ρυθμό της μουσικής τα αδέρφια μου που ξενυχτάνε. Ετςι ζηλεύω και αρχίζω να κουνιέται με τον ίδιο τροπο. Αν τώρα ζούσα σε μια κεραία ραδιοφώνου, χάριν σε εκείνα και σε εμάς τα αλλα ηλεκτρόνια της κεραίας λήψεως θα ερχόταν, η μουσική στο ραδιόφωνο, κάνοντας μικρούς και μεγάλους να διασκεδάζουν χορεύοντας...


Μ'αρεσει οπως μιλάς. Θελεις να γίνουμε φίλοι;


Ναι και θελω να σου ζητήσω μια χαρη.


Τι χαρη; Ακομα δεν γνωριστήκαμε, για πες;


Οι άνθρωποι φτιάχνουν επιτέλους φωτοβολταϊκά σε πιο ευρεία κλίμακα. Βλέπεις θέλουν όλο κσι πιο πολυ ενέργεια. Άσε που μάλλον τελειώνει το πετρέλαιο. Εγώ είμαι μεςα σ'ενα φωτοβολταϊκό με πάμπολλους ακομα ηλεκτρονιουληδες. Οταν βλέπουμε τους συναδέλφους ηλεκτρονιουληδες στον ήλιο να παλλονται απίστευτα γρήγορα, ζηλεύουμε φυσικά και αρχίζουμε να κινούμαστε ετςι και εμείς. Θα προτιμούσα όμως να μην ζηλεύω και απλά να έρχεσαι εσυ να με ξυπνάς μ' ενα απλό σκούντημα. Εχω βαρεθεί να ζηλεύω.


Μα τι έπαθες ονειρεύεσαι; Αυτο το κανουμε ήδη εδώ κσι εκατομυρια έτη! Μήπως οοονειρεύεσαι;


Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση του και ο Ηλεκτρονιουλης είχε ήδη ξυπνήσει. Κοιμόταν μεςα σ' ενα φωτοβολταϊκό πανέλο και αισθάνθηκε ενα σκούντημα απο τον Φωτονιουλη να τον ξυπνάει. Είχε ξημερώσει. Και ο φίλος του ο Φωτονιουλης μόλις έφτασε απο τον ήλιο.


- Ξυπνά φίλε μου. Έχεις να προχωρήσεις ανέμελα μεςα σε χάλκινα καλώδια και να πας σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές που σε περιμένουν για να λειτουργήσουν. Η ν' αποθηκευτεις μαζι με τους άλλους σ' ενα συσσωρευτη (μπαταρία). Θα είσαι εκεί μαζι με δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια Ηλεκτρονιουλια έτοιμο να πεταχτεις σαν ελατήριο μόλις κάποιος πατήσει το κουμπί κσι ενωθεί το κύκλωμα.


Ο Ηλεκτρονιουλης σηκώθηκε. Μόλις πρόλαβε να πιει λιγο χυμό κσι να πλύνει με καθαρο θαλαςςινο αλατόνερο τα δόντια του. Ντύθηκε γρήγορα κσι έτοιμος ξεκίνησε το μαγικο ταξίδι του. Και το βράδυ ιςως γίνει χορός!


Η Κανελινα ήδη είχε κοιμηθεί. Ονειρευόταν χαρούμενη οτι όλοι μαζι αρχίζουν να χορευουν στην παραλια μαζι με τον γάτο με την πραςινη κορδελα. Πράγμα που θα συμβεί μόλις ξημερώσει και τα πρώτα υπερμωβ διυσδητικα φωτόνια του Ηλιου ξυπνήσουν τα ηλεκτρόνια της γης, και αυτα βαθειά μεςα στο σώμα και την ψυχή μας. Τα ηλεκτρόνια της χαράς. Και όλοι μαζι θα χορέψουν κατω απο το φως του Ηλιου που δεν αφηνει καμια σκια στην αλήθεια.


Αύριο ξημέρωμα θα έρθουν τα πρώτα φωτόνια πανω στη γη σε κάλεσμα γιορτής.


Πηγες:


Electrons go to Work - J. Gordon Cook


The Feynman Lectures in Physics - Feynman, Leighton, Sands


Το Βιβλιο των Τηλεπικοινωνιων - Λέοναρ Ντε Βρις - Εκδωσεις Λαμπάκη


Public Domain


Δημόσιο κτήμα οπως και οτιδήποτε στο euroelectron που δεν προσβάλει δικαίωμα άλλου.



No comments:

Post a Comment