Sunday, July 30, 2017

Η Κανελινα, η Lucy, οι μεγάλες έβδομες


Η Αγγλίδα γάτα, η Lucy, συνέχισε να κανει φιγούρα.


Άκουγαν ραδιόφωνο και ξαφνικά μπαίνει το τραγούδι Julia - Pavlov's Dog...


"Να, το αριστερό χέρι παιζει στο πιάνο Σολ, Ντο, Μι, δηλαδή Ντο ματζορε.


Και το δεξί χέρι Σι, Σι οκταβες.


Άρα το σύνολο ειναι Ντο μεγάλη έβδομη αφου το Σι απέχει 7 φυσικές νότες απο το μπαςο"


Τρελάθηκε η υπομονετική χελώνα.


Η Κανελινα που ειναι πολυ έξυπνη δεν καταλάβαινε τίποτα και έβαλε τα κλάματα τρέχοντας προς την ήρεμη παραλια με τους σοφούς γλάρους .


Οι σοφοί γλάροι ήταν πανω στον αγαπημένο τους βράχο που ξεπροβάλει απο τη θαλαςςα. Ειναι απιστευτο ζευγάρι και δεν τσακώνονται σχεδόν ποτε. Μόλις είδαν την Κανελινα γέλασαν και της σκούπισαν τα δάκρυα με τις κατάλευκες φτερούγες τους.


Μην ανησυχείς στην Ελλάδα μόλις ξεκίνησε μάθημα που εξηγεί τις συγχορδίες.


Στη μουσική οι νότες απο μόνες τους δεν λένε σχεδόν τίποτα. Ειναι σαν γράμματα στο αλφάβητο. Εξαλου ειναι μονο 7 οι νότες.


Σημασια εχει πια νότα ειναι πριν και πια μετά και αυτο ειναι η αρχή μιας μελωδίας. Οπως γράμματα πριν και μετά δημιουργούν λέξεις.


Οι νότες απο μόνες τους δεν δίνουν σχεδόν καμια πληροφορία.


Ειναι ο συνδυασμός τους που δημιουργεί τα χρώματα ποικιλομορφίας στη μουσική και στην αντιληψη μας.


Στην ψυχή μας.


Για παραδειγμα ενα Σι απο μονο του δεν μας λέει πολλά.


Ενα όμως Σι και μετά ενα Ντο και μετά ενα Μι δημιουργούν το χρωμα της συγχορδίας Ντο μεγάλη έβδομη.


Αυτες οι νότες ακούγονται στην αρχή του Julia. Υπάρχει και ενα Σολ.


Οταν 3 η 4 διαφορετικές νότες ακούγονται μαζι ταυτοχρονα αυτο λέγεται συγχορδία.


Η συγχορδία Ντο μεγάλη έβδομη ειναι λοιπόν για παραδειγμα Ντο μπαςο, Σι το οποιο ιεραρχικά ειναι 7 νότες πανω απο το μπαςο, και Μι που ειναι διάστημα 3ης πανω απο το μπαςο για να ακούγονται ολα εύηχα. Οταν ακούγονται ολα αυτα μαζι η συγχορδία ειναι η Ντο μεγάλη έβδομη η C major 7th οπως λέγεται στα αγγλικά. Εχει και την πεμπτη ιεραρχικά πανω απο το μπαςο που ειναι Σολ.


Η Κανελινα είχε αρχίσει να πετάγεται απο την χαρά της.


Στο chorus του Julia εκει που λέει "Please, please see" η κυρια φωνή τραγουδάει Σολ. Το μπαςο παιζει Ντο. Και η χορωδία τραγουδάει Μι με Σολ, μετά Σολ με Σι και ενα συνθεσάϊζερ παιζει ψηλα κάποιες απο αυτες τις νοτες. Παλι Ντο μεγάλη έβδομη αφου το μυςτικο της μουσικής ειναι ο συσχετισμος του μπάσου (η βάσης απο τα Ελληνικά) με τα υπόλοιπα συνηχουντα. Και έχουμε μια απο τις πιο όμορφες συγχορδίες στον πλανήτη για ανθρωπους, γάτες και οχι μονο.


Μπορούμε να ακούσουμε την Ντο μεγάλη έβδομη και στο αργό μερος του Confutatis του Mozart. Εκει που τραγουδάνε οι γυναίκες. Κάποιες απο αυτες σε ενα σημείο τραγουδάνε Σι, κάποιες Μι, και το μπαςο Ντο. Περισσοτερα μπορείς να μάθεις στο YouTube βάζοντας Leonard Bernstein young people's comcerts. Επισεις στο βιβλίο του Bach που αναφέρεται στο τέλος, που προέρχεται απο το βιβλίο του Niedt το οποιο μελέτησε ο Bach.


Η Κανελινα πετάχτηκε απο τη χαρά της.


Σχεδόν είχε δακρύσει, τώρα απο χαρά όμως. Έτρεξε και τους φώναξε όλους και άρχισαν να χορευουν, να τραγουδούν και να κανουν μπάνιο στην μαγική παραλια κατω απο τις αστραφτερές ακτίνες του Ηλιου της Αφοβιας. Του Απολλωνιου Ηλιου που δεν αφηνει καμια σκια στην Αλήθεια.


Πηγη:
http://normanschmidt.net/scores/bachjs-general_bass_rules.pdf


No comments:

Post a Comment