Friday, October 13, 2017

Η Κσνελινα ξσνακλαιει


Όλο και πιο πολυ ανακαλύπτουν με την υπομονετική χελώνα οτι το μυστικό για ν'ακουστεί απίστευτη η φωνή πρεπει να ειναι η μεταλλουργία.


Στο εξωτερικό όλοι οι μεγάλοι τραγουδιστές η παραγωγοί χρησιμοποιούν το φίλτρο συχνοτήτων η EQ με το όνομα Pultec (pulse technologies). Τα πηνια απο οτι φαινεται περιεχουν και Μολυβδενιο στα ring magnetic cores.


Επισεις για παραδειγμα οι Beatles, Shirley Bassey, Καζαντζίδης κτλ. χρησιμοποιούσαν κονσόλα EMI η οποία είχε προενισχυτες Telefunken. Aπο οτι φενεται οι προενισχυτες έχουν μετασχηματιστές σήματος φτιαγμένους απο την Haufe στη Γερμανία.


Ολα αυτα οπως και οι σωλήνες ηλεκρονιων η διακριτά τρανζίστορ (ενα ραδιόφωνο αποτελείται απο πολλά τρανζίστορ) κανουν τον ήχο απίστευτα πλούσιο καθώς στα μεγάλα σήματα παράγουν σταδιακά overtones, αρμονικές.


Low order harmonics. 2η που ειναι σχεδόν οκτάβα κσι 3η που ειναι σχεδόν οκτάβα και 5η κτλ.


Ειναι αυτός ο λόγος που οταν ήρθε το Γερμανικό συνεργείο να αντικαταστήσει με ψηφιακές κονσόλες στη ΕΡΤ ήθελαν οπωσδήποτε να πάρουν την αναλογική κονσόλα πιςω;! Μάλλον θα ήταν της Siemens; Αυτη η κονσόλα πρεπει να βρίσκεται ακομη στο studio των θεατρικών εκπομπών.


Πρεπει να ειναι γεμάτη με τέτοιους μετασχηματιστές σήματος.


Ευτυχώς ο τότε διευθυντής ραδιοφωνίας αρνήθηκε να την δώσει.


(Γι' αυτο οι ξένες παραγωγές ακούγονται με τόσες φορες περιςςοτερο όγκο στις φωνές ενώ οι τραγουδιστές τραγουδανε τελείως αβίαστα και σιγα;. Τι κανουν; Χρησιμοποιούν ενα χαμηλού θορύβου προ προενισχυτη για να οδηγούν γεναιοδωρα τα επόμενα στάδια ενίσχυσης; Το μικρόφωνο U47 εμπεριέχει προ προενισχυτη. Τον σωληνα ηλεκρονιων VF14.


Ο σταδιακός τρόπος (καθώς το σημα εισόδου μεγαλώνει) με τον οποιο παράγουν αρμονικές κανουν τον εγκεφαλο να αντιλαμβάνεται ένταση και όγκο. Οπως οταν μια τρομπέτα που παίζεται πιο δυνατά παράγει σταδιακά περισσότερες αρμονικές.


Και ταυτοχρονα επιτυγχάνεται (το ίδιο φαινόμενο) στιγμιαίος ψαλιδισμος κορυφών της κυματομορφης.


Ετςι μπορεί μετά να γίνει ψηφιοποίηση (digital conversion) η ψηφιακή εγγραφή χωρις να τα παίξουν οι A to D converters, μετατροπείς απο αναλογικό σε ψηφιακό σημα.


Ειναι λοιπόν και αυτός ένας σημαντικός λόγος που full αναλογικά ηχογραφημένα κοματια οπως το This girl's in love - Warwick ακούγονται μετά απο μισό αιώνα απίστευτα στο YouTube?


Καθώς οι μαγνητικοί πυρήνες (magnetic cores) γυρω απο τους οποίους ειναι τυλιγμένα τα πηνια των μετασχηματιστών σήματος και φίλτρων υπέρ οδηγούνται με σημα φτάνουν σταδιακά σε μαγνητικό κορεσμό. Οπως η αναλογικα ηχογραφημένη μαγνητοταινία. Οπως οταν ένας σωλήνας ηλεκτρονίων ψαλιδίζει ενα μεγάλο σημα.


Ετςι ο εγκεφαλος αντιλαμβάνεται κατι δυνατό ενώ στην πραγματικότητα η αντικειμενική ενέργεια ειναι σχετικά λίγη.


Η Κανελινα σκούπισε τα δάκρυα της.


Πήγε στην παραλια με την υπομονετική χελώνα. Ήρθε κσι ο γάτος με την πραςινη κορδελα. Η Κανελινα πετάχτηκε απο τη χαρά της.


Και όλοι μαζι με τους σοφούς γλάρους, τους κορμοράνους, τα θαλαςςια ζωάκια μεςα στα κοχύλια τραγουδηςαν κσι χόρεψαν, This girl's in love.


Kάτω απο το φως του Ηλιου που δεν αφηνει καμια σκια στη φωτεινή αλήθεια.


Πηγη:


Tubes vs Transistors, Is there an audible difference? - Russel O. Hamm - JAES
















No comments:

Post a Comment