Η υπομονετική χελώνα αυτη τη φορά τύλιξε πιο πολλές στροφές σύρματος. Της πήρε πολυ καιρό.
Στον μαγνητικό σε σχήμα δαχτυλιδιού πυρήνα Magnetec 070 τύλιξε ως εξης. 670 στροφές λεπτού σύρματος διαμέτρου 0.1χιλ για το πρωτεύον του μετασχηματιστή εξόδου. Εκει θα μπαίνει μεςω ηλεκρονιων το μουσικο σημα απο την σωληνα ηλεκτρονίων. Για το δευτερεύον που θα αποτελεί την εξόδο του προενισχυτη μικροφώνου τύλιξε 70 στροφές μεγαλύτερης διαμέτρου wire wrap σύρματος. Το καθε σύρμα γεμίζει μια στρώση απο όλο το χώρο πανω στον πύρηνα.
Ανυπόμονη η Κανελινα ήθελε να τον δοκιμάσουν και να τον συγκρίνουν με τον προηγούμενο μετασχηματιστή εξόδου.
Εχει καλύτερη απόκριση στις χαμηλές συχνότητες η μπάσα και η Κανελινα πετάχτηκε απο την χαρά της.
Τροφοδότησαν τον προενισχυτη λυχνίας η σωλήνας ηλεκρονιων με μονο 3.9 βολτ. Λειτούργησε θαυμάσια με το κόλπο του σοφού κοριτσιού που ειναι μια αντίσταση απο την άνοδο στο πλέγμα για να επιταχύνονται τα ηλεκτρόνια. Χρησιμοποίησαν αντίσταση 8 Μεγωμ .
Ενα άλλο ενδιαφέρον που παρατήρησαν ειναι οτι οταν ξεσυνδέσουν τα νήματα και αρχίζει να κρυώνει η κάθοδος το κέρδος του προ προενισχυτη αυξάνει μερικά ντεσιμπέλ. Πάντως αυτη η αύξηση απο οτι φενεται συμβαινει οταν ο προενισχυτης ειναι τερματισμένος με 10ΚΩ και οχι πχ με 330Ω. Οφείλεται αυτο στην συμπεριφορά του μετασχηματιστή εξόδου καθώς το συνεχές ρευμα που περνάει ειναι λιγότερο αρα και τιν μαγνητίζει λιγότερο; Οφείλεται αυτο το φαινόμενο στην σωληνα ηλεκτρονίων η στον μετασχηματιστή; Να μια εξήγηση. Οταν κρυωσουμε κι άλλο την κάθοδο το ρευμα ανόδου πέφτει πχ απο 100 μικροαμπερ σε 40μΑ. Τότε το κέρδος γινεται μέγιστο οταν ο προενισχυτης ειναι τερματισμένος με 10KΩ. Η αντίσταση εξόδου ομως εχει πέσει απο περίπου 300Ω σε 800 Ωμ. Ετςι οταν συνδεθεί σε φορτίο 300Ω υπάρχει μεγαλύτερη πτώση τάσης. Ετςι το φαινόμενο της αύξησης και μείωσης αλληλοαναιρούνται.
Πετάχτηκε απο την χαρά της η Κανελινα. Είπε στην υπομονετική χελώνα οτι μπορούν να βάλουν μια αντίσταση σε σειρά με τα νήματα για να δουλέψουν την κάθοδο στην καλύτερη στην πράξη θερμοκρασία. Ετςι θα έχουν ακομα μικρότερη κατανάλωση αλλα πιο ευαίσθητο προενισχυτη, καλυτερο ήχο.
Θα μπορούν να πηγαινουν να ηχογραφούν οπου θέλουν έχοντας στα χέρια τους κατι ελαφρύ με σωληνα ηλεκρονιων. Αν δεν ήταν το κόλπο του σοφού κοριτσιού θα ήθελαν εκατοντάδες βολτ για να δουλέψει η σωληνα ηλεκτρονίων και το μεγάλο, βαρύ τροφοδοτικό θα έκανε πολυ δύσκολη την μετακίνηση του προενισχυτη.
Ακομα δεν συνέδεσαν μικροφωνο στον Pleiadss V6 με τον καινούριο μετασχηματιστή εξόδου.
Πηγη:
Comparing output transformers on the Pleiades V6 microphone pre preamplifier
No comments:
Post a Comment