Tuesday, January 10, 2017

Πως απεξαρτηθηκε η Κανελινα απο διαφορα

Η Κανελινα η γάτα είχε όπως όλες οι γάτες διάφορες εξαρτήσεις.


Τα κατάφερε όμως να απεξαρτηθει με τη βοήθεια ενός απλού κόλπου που της έμαθαν οι σοφοί γλάροι στην παραλία.


Οι σοφοί γλάροι της ειπαν οτι το κόλπο δεν ειναι να μειώνεις κατι αφαιρώντας κάθε μέρα τον ίδιο αριθμό. Αλλα διαιρώντας τον ίδιο αριθμό.


Η φυσική αυτή διαδικασία που λέγεται εκθετική εχεί την ιδιότητα σε ίσα χρονικά διαστήματα η δόση να γινεται μισή. Αυτός λέγεται χρόνος ημίσεοως αν θυμάται καλα (half time). Τον συναντάμε στην φυςικη μείωση ραδιενέργειας, εκφόρτωση ηλεκτρικού πυκνωτή, ιςως και στο πως εξασθενεί ενα άρωμα.


Και πως τα εφαρμόζουμε αυτα για να μου φυγει ο εθισμός απο σοκολάτα, ναρκωτικό, τσιγάρο, χάπι, τζόγο, πονηρές εικόνες, OCD η ιςως οτιδήποτε; ρώτησε η Κανελινα.


Ειναι απλό απάντησαν οι σοφοί γλάροι. Για να βρεις την δόση της επόμενης μέρας πολλαπλασιάζεις την δόση της σημερινής μέρας με έναν αριθμό μικρότερο του 1.


Χρησιμοποιείς τον ίδιο αριθμό για κάθε μέρα. Αυτός ο αριθμός μπορεί να ειναι πχ 0,8 η 0.9 η 0.5 ανάλογα με το ποσο γρήγορα αισθάνεσαι άνετα να κοπεί η εξάρτηση (πόσους μήνες, μέρες κτλ).


Α, κατάλαβα είπε η Κανελινα. Θα πάρω ενα κομπιουτεράκι και θα κάνω δοκιμές οσπου να βρω έναν αριθμό που με βολεύει.


Η Κανελινα είχε θέμα να παίρνει 100 γραμμάρια κάθε μέρα απο κατι που της έκανε κακό.


Διάλεξε τελικά τον αριθμό 0,9


Έτσι την πρωτη μέρα πήρε 100g ως συνήθως.


Την δεύτερη 100x0,9=90g


Την τριτη μέρα 90gx0,9=81g


Την τεταρτη μέρα 81x0.9=72.9g


Την πεμπτη μέρα 72.9x0.9=65.61g.


Και τα λοιπά.


Το ωραίο παρατήρησε η Κανελινα, που είχε αυτοπειθαρχια, ειναι οτι η μεγαλύτερη μείωση συμβαίνει την πρωτη μέρα και η ελατωςη γινεται όλο και πιο ήπια οςο περνάει ο χρόνος.


Μπράβο ειπαν οι σοφοί γλάροι. Τώρα κατάλαβες πως λειτουργούν οι διαφορικες εξισώσεις πρώτου βαθμού.


Χαρεικε πολυ η Κανελινα. Με πολυ προσπάθεια και βοήθεια της φίλης της, της υπομονετικής χελώνας ξεπέρασε τους εθισμούς και κολλήματα που είχε.


Και κατέβηκαν και οι δυο στην παραλία και χορεψαν με τους σοφούς γλάρους κατω απο το φως του Ηλιου, της Αλήθειας και της Αφοβιας που δεν αφήνει καμια σκιά.





No comments:

Post a Comment