Thursday, January 19, 2017

Η Κανελινα, ο Λίνος και η υπομονετική χελώνα στη βιβλιοθήκη

Και οι 3 μαζι χαρούμενοι.


Η Λίνος ανοίγει τυχαίο βιβλίο (θεωρία γραμμικων συστημάτων) σε τυχαία σελίδα.


Η Κανελινα λέει, τι το θελεις αυτο; Τίποτα δεν ειναι γραμμικό.


Δίκιο έχεις. Πριν πολλά χρόνια σε πειράματα σε γάτα βάζοντας στην είσοδο του αυτιού της 2 τόνους παρατηρήθηκαν στην έξοδο καμια 30αρια τόνοι.


Φαντάσου Λινουλι τι γινεται οταν μας κανου Ψι Ψι Ψι και Ψου Ψου Ψου που είδη περιέχουν χιλιάδες τόνους αφού ειναι θόρυβος.


Γι' αυτο γυρνάμε οι γάτες σαν τρελές. Ωχ κοιτα, η τυχαία σελίδα λέει Impulse response.


Α!, ωραια, αυτο λέει ειναι η κρουστικη απόκριση, η απόκριση στη διεγερςη απο συναρτηςη Δελτα.


Η συναρτηςη Δελτα ειναι κατι πολυ δυνατό που κρατάει απειροελάχιστο χρόνο.


Και το χαστούκι ετςι ειναι! Και πέφτει η πρωτη φάπα στον Λίνο.


Ακολουθούν πολλές φάπες και η μόνη που δεν πονάει ειναι φυσικά η υπομονετική χελώνα. Το καβούκι της έχει τοςο διαφορετική εμπεδηση απο αυτόν που πάει να της κανει κατι που η ενέργεια ανακλάται και επιστρέφει στην πηγή.


Αφού τους πέταξαν έξω απο τη βιβλιοθήκη πήγαν ήρεμα στην παραλία στους σοφούς γλάρους να ρωτήσουν για αλλα παραδείγματα κρουστικης απόκρισης.


Αφού οι γλάροι σκέφτηκαν ειπαν:


Το Echo room των στούντιο όπως της Κολουμπια στην Αθηνα η στην Νεα Υορκη (30th street) οπου ηχογραφήθηκε για παραδειγμα το Kind of Blue - Miles Davis...


Α!, για πείτε μας πετάχτηκε η Κανελινα, θελουμε να φτιάξουμε και εμείς ενα Echo room για τις ηχογραφήσεις μας. Να προσθέτουμε αντήχηση στις ηχογραφήσεις στην παραλία η στο δάσος.


Ενώ η εκκλησία ήταν τεράστια, το Echo room ήταν πολυ μικρο και ανακλαστικό σαν ενα μεγάλο μπάνιο. Ήταν μια αποθήκη. Μεςα o Mitch Miller και ο Frank Laico εκτός απο μικρόφωνο και μεγάφωνο έβαλαν και μια λάμπα πυρακτώσεως για να φεύγει η υγρασία που επηρεάζει την αντηχηση.


Και η impulse response η κρουστικη απόκριση του Echo room;


Μπορείτε να ακούσετε μια προσέγγιση της κρουστικης απόκρισης στο τέλος του παρακατω κομματιού που όλοι μαζι με τις τρομπέτες κανουν μια πολυ συντομη νότα. Η ουρίτσα του ήχου που ακούτε μέχρι να σβήσει τελείως ο ήχος ειναι προσέγγιση της κρουστικης απόκρισης του Echo room. Και ακούτε φυσικά τον χαρακτήρα του ήχου και την αντιχηση του ανακλαστικού δωματίου.


Οι γάτες κοίταξαν τις ουρές τους και έσκασαν στα γέλια.


Το κομματι ειναι το Music to Watch Girls by - Ray Conniff
https://m.youtube.com/watch?v=ovCNwGVSbjA


Έχει και την κλίμακα του σοφού κοριτσιού που κατεβαίνει μια, μια νότα.


Τι ειναι αυτή η κλίμακα; πετάχτηκε η υπομονετική χελώνα.


Θα την βρείτε σε πολλά κομμάτια κρυμμένη. Για παραδειγμα στο μπάσο του Air on G string - Bach, η στο A Whiter Shade of Pale - Procol Harum η το A Time for Us - Nino Rota, διασκευή Ray Conniff. Ειναι η κυρια μελωδία του Music Possibly from Pleiades.


Μην μείνετε μόνο στο θεωρητικό μερος συνέστησαν οι γλάροι. Πειραματιςτειτε με το τελειότερο όργανο που υπάρχει, το αυτί, και κάντε το Echo room σας να σκίζει. Το BBC και μάλλον και το Abbey Road Studios βάζουν χοντρές σωλήνες αποχέτευσης μεςα για να διαχέουν τον ήχο και να πολλαπλασιαζουν τις ανακλασεις.


Πετάχτηκαν όλοι απο τη χαρά τους.


Ήρθε με εντυπωςιακο πήδημα το Δελφίνι και οι πετροπέρδικες σαν πύραυλοι και άρχισαν όλοι να τραγουδούν και να χορεύουν Music to Watch Girls by κατω απο το φως του Ηλιου που δεν αφηνει καμια σκιά.




Πηγές:
Studio Stories - Simons
Rettinger - Studio Acoustics
Introduction to System Dynamics - Shearer, Murthy, Richardson


No comments:

Post a Comment