Tuesday, January 31, 2017

Η Κανελινα τα ηλεκτρόνια και τα φωτόνια


Η Κανελινα δεν ειναι γάτα σαν τις άλλες.


Καμια φορά ανεβαίνει στο βουνό του μαγικού δάσους να καλωσορίσει τον ήλιο πριν συναντηθούν στη μαγική παραλία.


Της αρέσει να βλέπει τον κόσμο απο ψηλά.


Το γαλάζιο του ουρανού που ξεχωρίζει απο το μωβ.


Το μωβ σημαίνει ηλεκτρόνια που πάλλονται (ανεβοκατεβαίνουν) πολυ γρήγορα. Η συχνοτητα του ειναι 7.5 επι 10 είς την 14η. Δηλαδή 750 000 000 000 000 Hz (ανεβοκατεβάσματα το δευτερόλεπτο). Η αλλιώς 750 000 GHz η 750 THz.


750 τεραχερτζ νιαουρίζει η Κανελινα.


Για να παράγουν τα ηλεκτρόνια κόκκινο πάλλονται πιο αργά.


Το μωβ σκέφτεται μοιάζει με τις υψηλές νότες στον ήχο που παράγονται απο μόρια που πάλλονται γρήγορα, πχ. 3KHz, η τρεις χιλιάδες φορες το δευτερόλεπτο, οι πιο λεπτές νότες του πιάνου.


Το κόκκινο στην άλλη πλευρά του φάσματος του μαγικού ουρανίου τόξου αντιστοιχεί στις μπαςες νότες. Το μπλε στις υψηλές. Μετά ειναι το μωβ. Και μετά ειναι το υπέρ μωβ η υπεριώδεις, το οποίο δεν μπορεί να το δει το μάτι.


Γελάει η Κανελινα. Ειναι όπως απλους τόνους πανω απο 20KHz που δεν μπορούν οι άνθρωποι να ακούσουν.


Σταματησε και κοίταξε τον ουρανό. Θυμήθηκε οτι το λευκό εχει όλες τις συχνότητες. Συνηδητοποιησε οτι το λευκό φως του ηλιου στο ηλιοβαςιλεμα χωρίζεται σε κόκκινο και το υπόλοιπο μπλε, ο ουρανός. Και τα δυο μαζι λευκό.


Μοιάζουν αυτα σκέφτηκε με το φίλτρο Πλειαδες (Pleiades filter) που έφτιαξε με την υπομονετική
χελώνα που τύλιγε το μονωμενο σύρμα για να κόβουν τα ενοχλητικά μπάσα απο το μικρόφωνο οταν το χρησιμοποιούν πολυ κοντά. Αφηνει όμως τη φωνή τους και τις υψηλές συχνότητες να περνάνε. Ειναι σαν να βλέπουμε απο ενα μπλε γυαλί.


Το υπερμωβ της ειχαν πει οι σοφοί γλάροι οτι εχει απίστευτα μεγάλη συχνοτητα. Λιγο μικρότερη απο τις ακτίνες Χ οι οποίες διαπερνούν τελείως το σώμα. Το υπερμωβ της ειπαν δεν διαπερνά το σώμα αλλα εισχωρεί πολυ βαθειά και θεραπεύει οτι πρόβλημα υπάρχει.


Οφελεί όμως ο ήλιος κοντα στο πρώτο φως της ημέρας κσι κοντα στο τελευταίο. Τότε τα φωτόνια ειναι λίγα αλλα το καθένα εχει πολυ ενέργεια, την ενέργεια του υπερμωβ. Εννοείται ποτε δεν κοιτάμε τον ήλιο κατάματα. Όπως οχι ηλιοθεραπεία μετά τις 10 και πριν τις 5. Λίγη ώρα ηλιοθεραπεία τις άλλες ώρες ειναι πολυ ευεργετική και δίνει χαρά. Το τζαμί ειναι φίλτρο και κόβει τις υπερμωβ υψηλές συχνότητες, ετςι αν θελουμε το υπερμωβ πρεπει να έχουμε τις ακτίνες του ηλιου, τα φωτόνια που ταξιδεύουν απο αυτόν με την ταχύτητα του φωτός κατευθείαν πανω στο σώμα μας. Ωραια σκέφτηκε η Κανελινα ειναι νωρίς το πρωι να είμαι έξω.


Καθώς ανεβαίνει το βουνό χαιρέτησε τους απο ψηλά σοφούς γλάρους που ειχαν πρωινή πτήση. Εδώ σκέφτηκε βλέπω την ίδια θέα. Την απέραντη θαλαςςα που αντικατοπτρίζει σαν διαμάντι καθε τι αληθινό.


Και την αγάπη.


Ανεβαίνει χαρωπή με το iPod της και ακούει Love is a Spendoured thing - Ray Conniff. Της αρέσει το σημείο που λέει πως ψηλά στο λόφο φιλήθηκαν και ο κόσμος ακινητοποιήθηκε απο ευτυχία.


Φορτίζει το iPod της με τον ήλιο. Εχει ενα sun to USB converter. Ειναι ενα μικρο φωτοβολταϊκό τσέπης που μετατρέπει τα φωτόνια του Ηλιου σε κινούμενα ηλεκτρόνια δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα. Έρχεται απο μακρυα απο τον ήλιο καθε φωτόνιο και ξυπνάει ενα ηλεκτρόνιο.


Το USB solar charger το αγόρασε απο τις φίλες της τις Κινέζες γάτες στο eBay. Έβαλε λέξεις κλειδιά, 6Volt 3.5W outdoor solar panel USB charger for iPhone.


Το φωτοηλεκτρικο φαινόμενο πρώτος εξήγησε ο Αινσταιν και πήρε βραβείο Νόμπελ για αυτο.


Στέφτεται οτι με το σωστό keyword η λέξη κλειδί μπορείς να βρεις οτι θελεις.


Το Internet ειναι σαν το λυχνάρι του Αλαντιν. Μπορεί να σου φέρει οτι ζητήσεις φτάνει να ξέρεις τι ζητάς και να το ζητήσεις σωστά.


Κσι στη ζωή. Της ειπαν οι σοφοί γλάροι οτι οταν πάψουμε να ψάχνουμε βρίσκουμε αυτο που θελουμε. Οταν ακολουθούμε την καρδιά μας. Οταν κανουμε αβιαςτα αυτο που θελουμε. Οταν δεν αλλάζουμε την πορεία μας για τίποτα. Οταν ήμαστε ικανοποιημένοι με αυτο που έχουμε και ειμαςτε. Οταν ειμαςτε συμφιλιωμένοι με τα πράγματα. Οταν δεν κατηγορούμε κανένα και τίποτα. Οταν ασχολούμαστε με αυτο που μας αρέσει. Οταν γίνουμε ευτυχισμένοι. Οι πιο ευτυχισμένοι. Τότε μπορούμε να δούμε κατι που περνάει απο διπλα μας και να κρίνουμε αν ειναι σημαντικο. Και τότε το βρίσκουμε.


Ετςι η Κανελινα γνώρισε τον γάτο με την πραςινη κορδέλα.


Η Κσνελινα ειναι επισεις χαρούμενη με τα φωτοβολταϊκά της (solar panels, chargers). Με λίγα απο αυτα μπορεί να κανει τα περισσότερα εκτός απο μαγείρεμα. Ετςι ασχολήθηκε με το απλό φαγητο. Φρέσκιες σαλάτες, σάντουιτς με ταχίνι ολικής, μέλι και ξηρούς καρπούς.. Δυνάμωσε τοςο το ανοσοποιητικό της αποφεύγοντας την μαγειρεμένη τροφή κσι κρατώντας όλες τις βιταμίνες. Ετςι οταν το χειμώνα αρρώστησε της πέρασε σε μια μέρα με λιγο χυμό απο λεμόνι η νερατζι διαλυμένο σε νερό. Ολα αυτα της έχουν κανει καλο στην ομορφιά, στην υγεία κσι μυαλό. Ειναι πια χαρούμενη.


Έφυγε απο το συμβόλαιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Εξοικονομεί χρήματα και φορτίζει τα περισσότερα gadgets της με solar chargers.


Της άρεσε αυτη η εξέλιξη και ετςι αποφάσισε οςο δυνατόν λιγότερα συμβόλαια να υπογράφει, να μπορω οπως λέει να πηγαίνω στην παραλία άνετη.


Καθώς ανεβαίνει, στεφτεται τι ειναι τίμημα, που της ειπαν οι σοφοί γλάροι, φίλοι της σοφίας, φιλόσοφοι. Οπως και στο βιβλίο του Carnegie με τίτλο Διωξε τη Λυπη. Ποτε να μην αντάλλαζεις κατι συμαντικο για κατι αςημαντο.


Η ελευθερία ειναι ιςως οτι πιο συμαντικο υπάρχει. Και η ελεύθερη βούληση.


Η ελπίδα επισεις. Με την ενέργεια που μαζευει καθε μέρα απο τον Ηλιο ειδε σε φορητό DVD την ταινια Η τελευταία έξοδος της Ρίτας Χειγουορθ.


Καθώς ανεβαίνει συνάντησε το μαγικο φρέσκο κρεμμύδι.


Το χαιρέτησε και του είπε οτι εχει μεγάλωσε κσι ειναι σαν κεραία.


Αυτο χάρηκε και απάντησε περιπαιχτικα. Μιλάνε οι γάτες;


Γιατι, μιλάνε τα κρεμμύδια;


Γέλασαν και οι δυο. Είχε φυτέψει δυο κρεμμύδια. Το ενα δεν τα κατάφερε. Το άλλο όμως το επόμενο έτος μετά το καλοκαιρι ξαφνικά πετάχτηκε σαν κεραία απο το βολβό που παρέμενε υπομονετικά στο χώμα και κοιμόταν.


Είσαι τοςο τεντωμένο, μοιάζεις με κεραία.


Τι νομίζεις;, και εγώ εχω ηλεκτρόνια, μπορεί και εσένα τα μουστάκια σου να ειναι ηλεκτρομαγνητικές κεραίες μικρότερου μήκους κύματος;


Γέλασε η Κανελινα. Αν καποια απο τα ηλεκτρόνια ειναι ελεύθερα..


Πάντως μου αρέσει να τρίβω τα μουστάκια μου σε οτι βρω όλες τις ώρες της ημέρας.


Θέλει η Κανελινα να επικοινωνήσει με τις Πλειαδινες γάτες, μπορεί με τον ενισχυτη Pleiades V series, ιςως να γίνει κάποια μέρα.


Τι σημασία εχει σκέφτηκε, ιςως ήδη επικοινωνώ με τα ηλεκτρόνια που εχω στα μουστάκια μου.


Χαρηκε και πήγε στην μαγική παραλία στους σοφούς γλάρους να τις εξηγήσουν περαιτέρω.


Ειναι απλό της είπαν οι γλάροι.


Τα ακίνητα ηλεκτρόνια η φορτία, δημιουργούν ηλεκτρικό πεδίο. Οπως οταν τρίβεις τη γούνα σου και ελκυεις σκόνη και χαρτάκια. Η άνωση επίσης απο τα ηλεκτρόνια του νερού που απωθούν τα ηλεκτρόνια του σώματος σου οταν κολυμπάς. Δεν κολυμπάς και πολυ γιατι είσαι γάτα.



Τα κινούμε ηλεκτρόνια δημιουργούν μαγνητικό πεδίο. Οπως στο μικρόφωνο κορδέλας (ribbon microphone) που φτιάχνετε με την υπομονετική χελώνα.


Τα επιταχυνομενα φορτία η ηλεκτρόνια δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός.


Ηλεκτρόνια που ανεβοκατεβαίνουν γρήγορα στον ήλιο κανουν λοιπόν ηλεκτρόνια να ανεβοκατεβαίνουν στη γη. Για να ζεσταινόμαστε. Κανουν να ανεβοκατεβαίνουν αυτα που ειναι στα μάτια μας για ν βλέπουμε.


Ηλεκτρόνια στην κεραία ενός σταθμού στον Υμηττό ανεβοκατεβαίνουν με το ρυθμό της μουσική για να κανουν αυτα στην κεραία του ραδιοφώνου να ανεβοκατεβαίνουν και ετςι να ακούμετην εκπομπή.


Το μικρός της κεραίας εχει σχεςη με το μήκος κύματος και αντίστοιχα με τη συχνοτητα.


Και αυτο γιατι.. Το Ηλεκτρομαγνητικό κύμα ταξιδεύει μεςα στην κεραία. Μόλις φτάσει στην μια της άκρη βρίσκει διαφορετική εμπέδηση, αυτη του αέρα κσι ανακλάται πιςω. Ετςι ταξιδεύει μέχρι το άλλο άκρο της κσι ξανα ανακλάται. Και το ίδιο συνεχίζεται συνέχεια. Επειδή ταξιδεύει με τη ταχύτητα του φωτός, η συχνοτητα της παλινδρομικης κίνησης ειναι πολυ μεγάλη. Κσι οσο πιο μικρή η κεραία τοςο πιο μεγάλη η συχνοτητα.


Οπως στις χορδές του πιάνου. Οδό πιο κοντές τοςο πιο ψηλή η νότα. Το ίδιο πράγμα. Μόνο που μεςα τους ταξιδεύει κύμα με τη ταχύτητα διάδοσης του ήχου στο ατσάλι της χορδης. Ακουστικό κύμα.


Οι κεραίες των κινητών ειναι παρα πολυ μικρές γιατι η συχνοτητα εκπομπής και λήψης ειναι τεράστια, GHz. Εχουμε να κάνουμε με μικροκύματα.


Στα FM, στο ραδιόφωνο η συχνοτητα ειναι megaHertz, πιο μικρή, κσι ετσι η κεραία πρεπει να ειναι πιο μεγάλη για να συντονίζει συμπαθητικά. Οπως αυτες που βλέπουμε στο αυτοκίνητο.


Η φωτό σύνθεση. Ταξιδεύει το ηλεκτρομαγνητικό κύμα απο τον Ηλιο. Μπορούμε να το φανταστούμε σαν φωτόνια που έρχονται. Τα φωτόνια πέφτουν στα φύλα. Συγκρούονται με τη χλωροφύλλη που ειναι πολυ μεγάλο μόριο. Ετςι πια η χλωροφύλλη που ειναι μαγαλη παλεται ετςι γρήγορα σαν σφυρί, και διαςπα το μόρια του διοξείδιο του άνθρακα που εχει εισπνευσει το φυτό. Ετςι μένει ο άνθρακας για να μεγαλώσει το φυτό. Και το οξυγόνο ελευθερώνεται στον αέρα για να αναπνεύσουμε εμείς.


Ο άνθρακας με το οξυγόνο διασπωνται πολυ δύσκολα γιατι έλκονται με πολυ πάθος. Το πανίσχυρο μόριο της χλωροφυλης που παίρνει ενέργεια να κινηθεί απο τα φωτόνια του ηλιου τα διασπά.


Αν καποια στιγμή καπου ενα ελεύθερο μόριο οξυγόνου πλησιάσει ενα ελεύθερο μόριο άνθρακα γινεται πανικός πάθους και στην αρχή δεν ενώνονται. Αν όμως έρθουν πολυ κοντα τότε γίνονται ενα με δραματικό τροπο κσι τότε εκλύεται ενέργεια. Αυτη η ενέργεια μπορεί να ταρακουνήσει διπλανά μόρια άνθρακα να έρθουν κοντα σε μόρια οξυγόνου κσι τότε γινεται πανικός και αλυσιδωτή αντίδραση. Αυτο λέγεται φωτιά.


Γι'αυτο να προσέχουμε στο δάσος να μαζεύουμε σπασμένα γυαλιά που συγκεντρώνουν τα φωτόνια σε ενα σημείο ειπαν οι σοφοί γλάροι.


Χαρηκε με ολα αυτα η Κανελινα.


Τα επιταχυνόμενα ηλεκτρόνια εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Οπως οταν ανεβοκατεβαζουμε ενα ραβδί σε μια λίμνη.


Γι'αυτο ιςως ήδη επικοινωνούμε με άλλους πλανητες είπε η Κανελινα.


Με άλλους πλανήτες; κόκκινιςαν οι γλάροι..


Ειναι δύσκολο. Αν στείλουν σημα οι Πλειαδινοι παιρνει 300 έτη να έρθει στη γη αφού η απόσταση τους ειναι περίπου 300 έτη φωτός.


Η σκέψη όμως ταξιδεύει ακαριαία. και ηλεκτρόνια υπάρχουν παρα πολλά στον εγκέφαλο μας. Ιςως γι'αυτο οταν σκεφτόμαστε κάποιον μας σκέφτεται και αυτός. Μπορείς να φανταστείς οτι θελεις κσι να πας όλους θελεις με τη σκέψη ακαριαία. Στην μαγική φαντασία που ειναι τοςο κοντα στη μαγική πραγματικότητα.


Πετάχτηκε απο τη χαρά της η Κανελινα!


Και όλοι άρχισαν να χορεύουν κατω απο φως του Ηλιου. Κάνοντας μπάνιο με τα φωτόνια που απλόχερα στέλνει και χαρίζει. Ηλεκτρόνια στην επιφάνεια του μέσω των φωτονιων που έρχονται απο τοςο μακρυα διεγείρουν ηλεκτρόνια στο σώμα μας. Κσι μας κανουν να αισθανόμαστε χαρά.


Κατω στο το φως του Ηλιου που δεν αφηνει καμια σκια στην πανέμορφη αλήθεια.,



Πηγές:
Feynman Lectures in Physics


Richard Feynman on YouTube


The Cell - Life encyclopedia - Life science library









No comments:

Post a Comment