Tuesday, June 6, 2017

Οι Άνθρωποι Πισω απο τη Μουςικη Δισκογραφια


Για να γίνει για παραδειγμα ενα αριστούργημα οπως το Frozen της Madonna απαιτείται αρμονική συνύπαρξη πολλών ανθρώπων ωςτε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα στην ψυχή του ακροατή.


Οι τρεις ιςως πιο δύσκολες έννοιες ειναι του παραγωγού, του εκδότη και του ηλεκτρονικού μηχανικού. Οι λέξεις αποπροσανατολίζουν την κοινή αντίληψη απο την πραγματική σημασία.


Ο παραγωγος ειναι το αντίστοιχο του σκηνοθέτη στον κινηματογράφο.


Ο εκδότης ειναι αυτός που βοηθάει ανθρωπους να γίνουν συνθέτες και στιχουργοί και μετατρέπει τα τραγούδια σε έσοδα.


Ο ηλεκρονικος μηχανικος ειναι αυτός που φροντίζει τα ηλεκτρόνια να κινηθούν σωστά ώστε η ψυχή του δημιουργού να επικοινωνήσει με την ψυχή του ακροατή. Απο οποιοδήποτε απόσταση και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.


Ας πάρουμε όμως οςο περισσότερες αρμοδιότητες μπορούμε ξεκινώντας απο την πηγη που ειναι η ψυχή του δημιουργού μέχρι το τελικό αποτελεςμα που ειναι τι θα αισθανθεί η ψυχή του ακροατή.



Οςο πιο αρχικό το στάδιο τοςο πιο σημαντικο. Για παραδειγμα ακατάλληλη σύνθεση θα δόση ακατάληλο αποτέλεμα ακομα και αν παιχτεί στο καλυτερο πιάνο Steinway, με την καλύτερη ορχήστρα, η ακουσυει απο το καλυτερο ηχοσύστημα.


Συνθέτης:
Μπορεί μα ειναι οποιοσδήποτε είτε εχει επίσημα σπουδάσει είτε οχι. Για παραδειγμα ο Μανος Χατζιδακι εχει αναφέρει σε βιβλίο του οτι ήταν κυρίως αυτοδίδακτος έχοντας μάθει τα βασικά σημαντικά απο μια Αρμενισα στην Ξάνθη. Οπως με ολα σημασία εχει η αγάπη για αυτο που κανουμε και οι ώρες πτήσεις. Για παραδειγμα οταν ξεκίνησαν οι Beatles, Paul Mc Cartney, John Lennon θεωρήθηκαν απο τον παραγωγό τους George Martin τοςο άσχετοι που τελικά ασχολήθηκε μαζι τους επειδή είταν αστείοι. Άλλο παραδειγμα, ο Johann Sebastian Bach ξεκίνησε μαθαίνοντας απο τον παππού του που είταν μυλωνάς και έπαιζε στο μύλο. Μυήθηκε απο το βιβλίο του μηχανικού Niedt στo μυστικό της μουσικής και απο το οτι έπαιζε αυτοςχεδιαζιντας η μη και αντέγραφε με το χέρι παρτιτούρες οπως του Vivaldi. Εχει απίστευτη σημασία πως αισθάνεται ο συνθέτης, τι και πως
αναπνέει, τι ποιοτητα τροφής και πως τρώει. (Για παραδειγμα τα φυτικά λιπαρά η φυνικελαιο αναφερόμενα με μικρά γράμματα στις συσκευασίες τροφίμων εχουν τη φήμη οτι φράζουν τις αρτηριες. Μια πηγη των καλύτερων ιςως λιπαρών και οχι μόνο στον πλανήτη ειναι το σουςαμι η ταχίνι). Τι άνθρωπος ειναι. Η Nadja Boulanzer δασκάλα στην ενορχήστρωση του Ravel οπως και του παραγωγού Quincy Jones έλεγε, "δεν μπορείς να γίνεις καλύτερος μουσικός απο οςο άνθρωπος είσαι."


Στιχουργός, εκδότης, παραγωγος ...


Πηγές:
Τα σχόλια του τρίτου - Μανος Χατζιδακις


Abbey Road - Brian Southall


Το βιβλίο της Μαρία Μαγδαλενα Μπαχ


How to make it in the music business - Sian Pattenden


Συνέντευξη του Quincy Jones στο YouTube


Εγχειρίδιο - Επίκτητος


Fringe Knowledge for Beginers - Montalk


No comments:

Post a Comment