Tuesday, June 6, 2017

Τραγουδώντας πολυ Σιγα η Φωνή Ηχογραφειται Δυνατά, Singing Softly Makes a Loud Recording


Βασική φιλοσοφική αρχή.


Το λιγότερο ειναι περιςςοτερο.


Ο Δαβιδ κερδίζει τον Γολιαθ.


Η Σταχτοπούτα κερδίζει.


Παραδειγμα το αριστουργηματικό:
This Girl's in Love (Warwick) - Bacharach, David
https://m.youtube.com/watch?v=Gd2Q8VCk9co


Ηχογραφήθηκε κοντα στο1960 στο στούντιο του Phil Ramone με ενιςχυτες με σωλήνες ηλεκρονιων. Η παλλόμενη κίνηση των ηλεκτρονίων που μεταφέρει τη μουςικη φωνή ενισχύεται τοςο πολυ που δεν χρειάζεται ο τραγουδιστής-ρια να βάζει καμια προσπάθεια έντασης.


Η ένταση ειναι συναισθηματική. Ετςι αναδεικνύεται ολη η λεπτομέρεια της φωνής, της καθε ανάσας, που κόβει την ανάσα του ακροατή.


Απιστευτο ρόλο εχει φυσικά και η απαράμιλλη ενορχήστρωση του Burt Bacharach που αφηνει συχνοτικο χώρο στη φωνή.


Στο κοματι επισεις κυριαρχεί η προετοιμαςμενη συγχορδία η συνηχηση, οπως διδάσκει ο Bach, Ρε μεγάλη έβδομη. Δηλαδή  Ρε  Φα#  Ντο#. Δηλαδή. Ρε μπαςο, Ντο# μελωδία (διάστημα μεγάλης έβδομης σε σχεςη με το μπαςο), Φα# κάποιο άλλο όργανο (διαςτημα 3ης σε σχεςη με το μπαςο. Η προετοιμασία στην αντίληψη μας γινεται με την φωνή να τραγουδά ήδη Ντο διεση πριν εμφανιστεί η μαγευτική συγχορδία. Δηλαδή. This Ντο#, girl's Ντο#, in Ντο#, και ερχεται η συγχορδία Ρε μεγάλη έβδομη (Dmaj7) με Love Ντο#, βαςη (μπαςο) Ρε και διαςτημα 3ης που τα κανει ολα εύηχα, με πολυ αγάπη.


Άλλος λόγος που κατι παιγμένο απαλα ηχογραφειται δυνατά ειναι οτι απουσιάζουν οι μεγάλες αιχμές και κορυφές απο την κυματομορφη που θα ψαλιδιστούν απο οποιο μέσο ακολουθεί. Ετςι ο (λόγος η πηλίκο) μέςου όρου σήματος προς (δια) αιχμές ειναι μεγάλος.


Less is more.


A great example is This Girl's in Love sung by Dionne Warwick.




No comments:

Post a Comment