Sunday, August 13, 2017

Η Κανελινα, η Lucy και το ντουμπλάρισμα, Kanelina, Lucy and double tracking in vocals


Η ομορφη γατούλα με κανελι χρωμα και άσπρο λαιμό και κοιλιτσα Κανελινα μόλις ξύπνησε.


Ήθελε να τριψει τα μουστάκια της, το προςωπο, την πλάτη της και το υπόλοιπο της σώμα για να απαλαγει απο τριχουλες και νεκρά κύτταρα.


Έψαξε για την αυτόματη γαρλιαλιερα-ξεσκονιστρα στον δρόμο και την βρήκε. Μόλις πέρασε κάποιος άρχισε να τρίβεται ανάμεσα στα ποδια του. Σκεφτόταν και γελούσε οτι αν οι γυναίκες αλλα και οι άντρες ήξεραν αυτο το κόλπο να διώχνουν καθε πρωί τα νεκρά κύτταρα δεν θα γερνούσαν.


Μετά το πρωινό με την υπομονετική χελώνα και την φιλοξενούμενη απο την Αγγλία για το καλοκαιρι γατούλα Lucy άνοιξαν το ραδιόφωνο. Έφαγαν ντάκο 100% κριθαρένιο Φανουρακης, με ταχίνι Ολικής Αργουδελης με λιγο μέλι η γλυκό κουταλιού άγριοβύσσινο Εκλεκτές Γεύσεις. Διαβάζουν εξονυχιστικά τα μικρά γράμματα στα συςτατικα των φθηνών παγωτών, κρουασάν, φυστικοβουτυρου κτλ και οταν δουν να περιεχει φοινικελαιο η φυτικά λιπαρά δεν τα τρώνε γνωρίζοντας τη φήμη οτι φράζουν τις αρτηριες. Γενικά διαβάζουν τα παντα πριν μπει κατι στο στόμα τους και τελικά στο σώμα τους.  Το σώμα ειναι σαν ναός, κατι καθαρο και πολύτιμο. Δεν μπαίνουμε μεςα άπλυτοι με βρώμικα ποδια.


Η Lucy άρχισε παλι να κανει φιγούρα.


"Ακούστε, αυτο το κομματι, το Super Girl στην γυναικεία εκτέλεση εχει double tracking στη φωνή. Το ίδιο και το Frozen της Madonna, το Time - Alan Parsons Project οπως και το Old and Wise - Alan Parsons Project."


Τρελάθηκε η χελώνα. Η Κανελινα αρχισε να κλαίει που δεν καταλάβαινε τίποτα.


Είχε παρατηρήσει όμως ποσο ωραια ακούγονται αυτα τα κοματια στη φωνή. Δεν ειναι μονο αφαλτσα (μάλλον λόγο του οτι οι τραγουδιστές ακούνε πολυ σιγα τη μουσική την ώρα που τραγουδανε). Υπάρχει και κατι άλλο. Η φωνή ακούγεται πλούσια, εξωπραγματική σαν απο άλλο πλανήτη. Αλλα και ταυτοχρονα απόλυτα φυσική.


Έτρεξε στην μαγική ερημική παραλια να βρει τους σοφούς γλάρους.


Ήταν ολα πεντακάθαρα, κανεις δεν είχε πετάξει μπάζα, ούτε σκεπές απο ελενίτ που εχει αμίαντο πολυ επικίνδυνο οταν σπάει και αναπνεύσουμε τη σκόνη.


Ετςι οι σοφοί γλάροι ξεκίνησαν αμέσως την εξήγηση.


Double tracking η ντουμπλάρισμα ειναι το εξης:


Ειναι σαν να έχεις βγάλει 2 selfies σου στην ίδια ποζα απο το ίδιο σημείο και να τα έχεις προβάλει μαζι στο ίδιο πανί προβολής κινηματογράφου.


Η Κανελινα αρχισε να σκουπίζει τα δάκρυα της.


Αν τραγουδισετε την ίδια μελωδία ταυτοχρονα εσυ και η υπομονετική χελώνα, στον ακροατή θα ακουστή το άθροισμα των φωνών σας. Δηλαδή μια Κανελινα και μια υπομονετική χελώνα.


Η τεχνολογία οπως εδώ και μισό αιώνα επιτρέπει να κανουμε κατι που δεν συμβαινει στη φυση. Μπορούμε να έχουμε δυο Κανελινες να τραγουδανε ταυτοχρονα το ίδιο μουσικο κοματι.


O εγκέφαλος ιςως δεν μπορεί να συλλάβει αυτο το παράδοξο και το κατανοεί σαν μια Κανελινα με πιο πλούσια και ονειρική φωνή.


Για παραδειγμα η Madonna τραγούδησε ακούγοντας απαλά τη μουσική του Frozen. Μετά ξανα τραγούδησε.


Ο μηχανικος ήχου μαζι με τον παραγωγό και την Madonna επέλεξαν σε κάποια σημεια να ακούγονται και τα δυο.


Ακομα και μια απο τις καλύτερες τραγουδίστριες του πλανήτη οπως ειναι η Madonna δεν μπορεί να τραγουδισει και τα δυο ακριβως το ίδιο. Γιατι ειναι άνθρωπος και αυτο ειναι και το ωραίο.


Αυτες οι μικροδιαφορές που εχει η καθε κυματομορφη κανουν τη μαγεία.


Οταν προστεθούν (οπως οταν προσθέτουμε συναρτήσεις στα μαθηματικά) οι δυο αυτες κυματομορφές έχουμε το μαγικο αποτέλεσμα που ακούμε σε πολλά κοματια της Madonna, των Beach Biys, Pink Floyd κτλ.


Και ειναι ωραίο που σε πολλούς που θα το πεις ούτε που θα το πιστέψουν.


Ετςι παραμένουν λίγοι αυτοί που το κανουν. Υπάρχει κάποια σοφια.


Ο πιο εύκολος τρόπος για να αθροίσουμε δυο κοιμάται μορφές στα ηλεκτρονικά ειναι να ενώσουμε δυο ηλεκτρικές αντιστάσεις στην μια άκρη τους. Οι ανυιςταςεις ειναι αυτα τα εξαρτήματα που βλέπουμε πανω στις ηλεκτρονικές πλακέτες με πολλά χαράματα η καθε μια σε λωρίδες. Στις ελεύθερες άκρες των αντιςταςεων συνδέουμε τις δυο κυματομορφες και στην άλλη παίρνουμε το άθροισμα που ειναι οι δυο φωνές μαζι. Κάπως ετςι συμβαινει μεςα στις αναλογικές κονσόλες. Η δυο φωνές εχουουν γραφτεί πρώτα σε δυο πίστες μαγνητοταινίας.


Πολλές φορες όμως το double tracking γινεται και live οπως στο κοματι Its my Party - Leslie Gore. Η Leslie καθώς άκουγε σιγα τον εαυτό της ξανατραγούδησε. Ειχαν αποσύνδεσει την κεφαλή διαγραφής και εστειλαν το ηλεκτρικό ρευμα (ηλεκτρονίων) εγγραφής παλι στην κεφαλή εγγραφής που ειναι ενα πηνίο με διάκενο εκει που ακουμπάει η ταινια.


Τρελάθηκε απο τη χαρά της η Κανελινα. Ενα πηνίο που μετατρέπει το ηλεκτρικό ρευμα (ροη παλινδρομική) ηλεκτρονίων σε μαγνητικό πεδίο μεταβαλλόμενο πεδίο οπως μαθαίνουμε στη φυσική;


Μπράβο Κανελινα. Ετςι αποθηκεύεται η φωνή αναλογικά υπό μορφή spin ηλεκτρονίων.


Με το iPad σου απλά τραγουδάς στο Garagband δυο φορες και βάζεις τις δυο κοιματομορφες να παίζουν μαζι. Απλά φροντίστε να έχετε ενα καλο μικρόφωνο οπως το Beyer M55 και να κατασκευάσετε για παραδειγμα το καλώδιο προενισχυτη Pleiades K117 που συνδέεται κατευθείαν στο iPad η iPhone. Ειναι οπως οταν διπλώνουμε ζύμη για κρουασάν χρησιμοποιώντας βούτυρο αγελαδινό κοντα στο 100% αντί για φυνικελαιο. Το χειροποίητο εχει τη δικη του αξία. Ωραια, σκεφτηκε η Κανελινα και αν χρειαστεί να φτιαχτούν και τίποτα πηνια, θα τα τυλίξει η υπομονετική χελώνα.


Επισεις υπάρχει το artificial double tracking. Μπορείς με πολυ απλό τροπο να το κανεις με ενα σωληνα ποτίσματος νερού λίγων μέτρων. Τραγουδάς στην μια άκρη και βάζεις στο αυτί σου την άλλη. Κάνοντας αυτο ακους δυο selfie της φωνής σου. Αυτο γινεται επειδη ακους αυτο που ερχεται απο τον σωληνα με καθυςτεριςη ώσπου να ταξιδέψει το ηχητικό κύμα μεςα του. Στο Garagband απλά κανεις copy την κυματομορφη της φωνής, paste απο κατω και τη μεταφέρεις στο χρόνο με το δάκτυλο εκει που θελεις. Αν μεγενθυνεις με τα δάκτυλά ολη την εικόνα με τις κυματομορφές μπορείς να κανεις μεταβολες στο χρόνο με καλύτερη ακρίβεια.


Η Κανελινα πετάχτηκε απο τη χαρά της.



Ήρθαν και οι άλλοι μαζι με τον γάτο με την πραςινη κορδελα και όλοι χόρεψαν και τραγούδησαν κάνοντας μπάνιο, Crazy Crazy Girl -Πλεσας, (Κανελιδου στο double tracking) και God Only Knows - Beach Boys κατω απο τις ακτίνες του Ηλιου που δεν αφήνουν καμια σκια σκια στη αλήθεια.


Πηγές:


Making Records - Phil Ramonne


Feynman Lectures in Physics - Feynman, Leighton, Sands - Addison Wesley


Good Vibrations - Mark Cunningham




No comments:

Post a Comment