Σ' αυτο το επεισόδιο η υπομονετική χελώνα λέει στην Κανελινα για ενα απο τα καλύτερα μικρόφωνα στον πλανήτη, το MD211 και πως να το αγοράσουν σχεδόν τζάμπα στο ebay αφου το γνωρίζουν ελάχιστοι. (Η ιςως μετατρέψουν το MD214 που εχει την ίδια κάψα που φτάνει μέχρι 20 χιλιάδες κύκλους ανα δευτερόλεπτο η 20KHz και ειναι ακομα πιο αγνωςτο). Στην συνεχεια οι σοφοί γλάροι τις βοηθάνε να φτιάξουν προ προενισχυτη με σωλήνες ηλεκρονιων που λειτουργει με μπαταρία χάριν στο κόλπο του σοφού κοριτσιού. Τον Pleiades V6.
Τρέχει η υπομονετική χελώνα (οςο μπορεί) να βρει την Κανελινα.
Η Κανελινα μόλις εχει ξυπνήσει και δεν εχει προλάβει ούτε να τριψει καπου τα γατίσια μουστάκια της..
- Ελπίζω να ειναι κατι καλο μουρμούρισε νιαουριζοντας, χασμουριζοντας.
- Θα στείλουμε την Αγγλίδα γάτα Λούσι αδιάβαστη.
- Χμμ! για λέγε..
- Προσπαθούμε να ηχογραγισουμε εδώ και έτη και δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τις ξένες γάτες. Γνωρίζουμε ομως απο τις Αγγλίδες γάτες του (χάι φάι) HiFi (high fidelity) οτι η ποιοτητα εξαρτάται απο την πηγη.
- Λιγο πιο λιανά. Ακομα δεν εχω τριψει τα γατισια μουστάκια μου.
- Λασπιν έδωκες λασπιν πυκνυν θα λάβεις.
- Για συνεχισε.
- Τι να το κανεις το plug in στον υπολογιστή οταν του δίνεις λάσπη. Θα γίνει η λάσπη πιο πυκνή, πηλός. Μάλλον οι τραγουδιστές, τραγουδίστριες στην Ελλάδα για να αποφύγουν τη λάσπη απο την πολύπλοκη δρομολογηςη σήματος τραγουδανε δυνατα, ζοριςμενα. Αυτο αυξάνει την μεσαία περιοχή συχνοτήτων της φωνής τους. Αλλοιώνεται ομως η χροιά. Αναγκάζονται επιςεις να ακούνε δυνατά στα ακουστικά με αποτέλεσμα να τραγουδανε φάλτσα, χαμηλότερα λιγο σε τόνο. Αυτο το λιγο χαλάει κατι τοςο όμορφο. Χαμηλά σε τόνο γιατι ο εγκεφαλος του τραγουδιστή αντιλαμβάνεται πιο χαμηλά το ύψος του τόνου οταν η ακουςτικη ένταση διεγερςης του αυτιού ειναι μεγάλη (S.S. Stevens). Αυτός ειναι ιςως ο λόγος που καμια γάτα του εξωτερικού δεν θέλει ν'ακουσει ελληνικο τραγούδι. Δεν ευθύνεται η ελληνική γλώσσα, η πανέμορφα εύηχη και ποιητική. Επισεις το τελικό αποτέλεσμα ακουγεται σιγα γιατι οταν δυνατά τραγουδάμε υπάρχουν τεράστιες αντικειμενικές διακυμάνσεις απο το μέσο όρο σήματος.
- Συνέχισε καλα πας..
Τραγουδώντας δυνατά, ζορισμενα έχουμε αποτέλεσμα φαλτσο με ενα τραγουδιστή να ακουγεται με πόνο.
-br /> - Φορτώστε.
-br /> -br /> - Έχουμε ενα τραγουδιστή να ακουγεται με πόνο. Αυτο ιςως βολεύει τη νυχτα. Ο πόνος που μεταδίδεται αυξάνει την κατανάλωση αλκοόλ κτλ. Τώρα ευτυχώς καθαρίζει το τοπίο. Τελειώσαμε με αυτα. Ειναι η ώρα που η χώρα του Ηλιου ξανάρχεται στο φως!
- Μπραβο.
- Ακου. η Sennheiser ειναι μια απο της καλύτερες εταιρίες μικροφώνων στον πλανήτη.
- Το γνωριζω, η κρατική ραδιοφωνία και στούντιο ηχογραφήσεων καθε χώρας έχουν Sennheiser απο πολυ παλιά.
- Σου βρηκα τέλειο ξεκάρφωμα. Ο Lou Burroughs της Electro-Voice στο θρυλικό βιβλίο του λέει οτι στην ίδια τιμή το παντοκατευθυντικο μικρόφωνο ακουγεται καλύτερα απο το κατευθυντικο μικρόφωνο γιατι το κατευθυντικο ειναι πολυ πιο πολύπλοκο στην κατασκευή.
Η Κανελινα είχε ήδη αρχισει να τεντώνει τα αυτάκια της. Και πρόσθεσε.
- Και μάλλον θελουμε μικροφωνο κινητού πηνίου μεςα σε μαγνητικό πεδίο. Κοινώς δυναμικό μικροφωνο. Ετςι δεν θ'ακουγόμαστε σαν ψευδές εκτός και δίναμε χιλιάδες ευρώ για καλο παραδειγμα πυκνωτικου μικροφωνου. Επισεις δεν θα έχουμε ποπ (άσχημα σύμφωνα Π, Τ κτλ) γιατι η ευρεια συχνοτητα συντονισμού ειναι πανω στο ανθρώπινο ακουςτικο φάσμα με κέντρο τις μεσαίες συχνότητες. Δεν ειναι στις χαμηλές συχνότητες οπως στα μικρόφωνα κορδέλας (ribbon mics) η στα κατευθυντικα δυναμικά, ούτε στις υψηλές συχνότητες οπως στα πυκνωτικα που έχουν τάση να ξύνουν στα Σ, Ψ, Ψι Ψι Ψιν.
- Ακριβως συμφώνησε η υπομονετική χελώνα. Σου εχω απιστευτο ξεκάρφωμα.
- Λέγε είπε όλο αγωνία η Κανελινα.
Βρηκα και κατέβασα απο το internet τον παλιό κατάλογο της Sennheiser, micro revue 70-71.
Τέλεια είπε η Κανελινα. Ωραια εποχή το 70. Οι φωνές δεν ακούγονταν σαν λάσπη.
- Η Sennheiser αναφέρει οτι το παντοκατευθυντικο (η πίεσης) μικροφωνο κινητού πηνιου μοντέλο MD211 η MD 211 N ειναι ενα απο τα καλύτερα παντοκατευθυντικα μικρόφωνα στον πλανήτη. Μς απόκριση συχνότητας μέχρι 20 χιλιάδες κύκλους η παλμικές δονήσεις το δευτερόλεπτο η 20KHz. Μέχρις οςο μπορούν να ακούν μεμονωμένους τόνους οι άνθρωποι.
Γέλασε υπερήφανα η γάτα Κανελινα που μπορουςε να ακούει μέχρι 50KHz. Και πρόσθεσε.
- Θα στέλνει τα καλύτερα πυκνωτικα μικρόφωνα για τσάι.
- Ακριβως, είπε η υπομονετική χελώνα. Ιςως και κατι τέτοιο χρησιμοποιούν καποιες γάτες στο εξωτερικό σε παραγωγές τραγουδιών που ακούμε στο ραδιόφωνο. Δεν το έχουν πάρει χαμπάρι παρα ελαχιςτοι και η τιμή στο ebay δεν ξεπερνάει πολυ τα 100 ευρώ, στο www.ebay.de. Επισεις ο κατάλογος της Sennheiser αναφέρει το MD214 που που ειναι lavalier και ακουμπάει στο στήθος και χρηςιμοποιει την ίδια κάψα. Στο ebay πιάνει ακομα χαμηλότερη τιμή αφου δεν το γνωρίζει σχεδόν κανεις. Εχει ενα ηλεκτρικό φίλτρο για να ακουγεται σωστά οταν τοποθετείται στο στήθος οπως στην τηλεόραση. Αν το σεβαστούμε και παρακάμψουμε το ηλεκτρικό φίλτρο και πάρουμε ηχητικό σημα κατευθείαν απο την κάψα (η κινητό πηνίο), με τροπο που να μπορούμε να επαναφέρουμε το μικροφωνο στην αρχική του κατάσταση...
Η Κανελινα ειδε το μικροφωνο και λύθηκε στα γέλια.
- Πλάκα μου κανεις. Ειναι τρελό ξεκάρφωμα. Δεν σου γεμίζει το μάτι. Μοιάζει με το μικροφωνο Beyer M55 που διαβάζει και αυτο διακυμάνσεις γυρω απο την ατμοσφαιρική πίεση, δηλαδή το ακουστικό μουσικο σημα. Θα μπορούμε να πηγαίνουμε οπου θελουμε. Στο Ψι Ψιν (ετςι λέει η Κανελινα το ΚΠΙΣΝ), στους προθάλαμους της μουσικής βλιοθήκης Λιλιαν Βουδούρη στο Μέγαρο Μουσικής, βόλτα στην ΕΡΤ, στην παραλια, στο βουνό. Και αν το δει κανεις θα γελάει υποτιμητικά και ετςι θα περνούμε απαρατήρητες ηχογραφώντας οπου θελουμε σε απίστευτη ποιοτητα αν η ιδέα αποδειχτεί καλη.
Did
- Και σε τι προ προενισχυτη θα το συνδέσουμε είπε μελαγχολική η Κανελινα. Τοςο ωραια θα πάλλονται τα ηλεκτρόνια μπαινοβγαίνοντας απο το κινητό πηνίο του μικροφώνου με το ρυθμό του μουσικού σήματος. Με τι θα ενισχύσουμε την λεπτεπίλεπτη αυτη κίνηση τους που μεταφέρεται με ηλεκτρομαγνητικό κύμα και ταξιδευει με την ταχύτητα του φωτός καλώδιο. Οτι κυκλοφορεί στο εμπόριο με σωλήνες ηλεκρονιων ειναι πανάκριβο, πολύπλοκο, με μεγάλο τροφοδοτικό. Εκτός αν βρούμε κανένα σχέδιο με σωληνα ηλεκρονιων η JFET.
- θα μας βοηθήσουν οι σοφοί γλάροι να φτιάξουμε τον προ προενισχυτη Pleiades V6 με μια σωληνα ηλεκρονιων και μπαταρία, η τον Κ117 με JFET.
Did
Did
Did
Did
Did
Πηγές: Micro Revue 70-71 - Sennheiser, Microphones: Design and application - Lou Burroughs, Neumann U47 schematic, Pleiades V6 schematic
Did
Edd
No comments:
Post a Comment