Friday, December 30, 2016

Αν συμπεριφέρεται κανεις σαν να ειναι πλούσιος έχει γίνει ήδη

Είπε το σοφό κορίτσι.


Και έγινε.

Η Κανελινα και η αφοβία

Στο μετρο και παντού τους βλέπω όλους φοβισμένους.


Αυτο είπε η Κανελινα η γάτα στους σοφούς γλάρους.


Μην σου κανει εντύπωση ειπαν οι γλάροι, έτσι ειναι εδώ και πολλά έτη. Το αστείο όμως ειναι οτι ο φόβος δεν υπάρχει.


Πετάχτηκε απο ενδιαφέρον η Κανελινα; Δεν υπαρχεί ο φόβος; Θέλω παράδειγμα.


Οι γλάροι λίγο σκέφτηκαν.


Φαντάσου Κανελινα οτι εγώ κρατάω ενα σπαθί στη θήκη του. Το προτείνω προς τα σένα. Αν εσυ φοβηθείς και το πιάσεις με τα δυο σου μπροστινά ποδαρακια, στην πραγματικότητα κράτησες τη θήκη. Έτσι εγώ μπορω αμέσως να τραβήξω πια το σπαθί και να σου κάνω κακό.


Οι σοφοί γλάροι ειπαν οτι δεν υπάρχει φόβος ούτε ανάγκη.


Ο φόβος ειναι το μέσο να αυτο φυλακίζονται οι άνθρωποι.


Να είσαι παντα στο φως.


Χαρεικε πολυ η Κανελινα και όλοι μαζι άρχισαν να χορεύουν στην παραλία κατω απο το φως του Ηλιου, της Αλήθειας και της Αφοβιας.


Πηγή:
Εγχειρίδιο - Επίκτητος 

Η Κανελινα και τα αγγλικά

Έφτασε απο την Αγγλία η Lucy, η φίλη της Κανελινας μέσω email.


Η Κανελινα χαρεικε τοςο πολυ. Ομως δεν μπορουςε να καταλάβει τίποτα απο την προφορά της αγγλίδας γάτας.


Δεν ειναι τίποτα είπε η Lucy.


Απλά στην αγγλική γλώσσα δεν έχει καμια σχεςη το πως γράφεται κατι με το πως προφέρεται.


Για πες παράδειγμα είπε η Κανελινα.


Το restaurant προφέρεται ρεστροντ.


Και πως θα τα μάθω ολα αυτα;


Ειναι πολυ απλό.


Σε κάθε αγγλο αγγλικό λεξικό διπλα στη λέξη έχει και τον κώδικα για το πως προφέρεται. Ο κώδικας λέγεται νομίζω phonetics και επεξήγηση για τον κάθε ήχο και σύμβολο πρεπει να έχει κάπου στην αρχή η στο τέλος του λεξικού.


Να προσέξεις οτι στην αγγλική γλώσσα υπάρχει ένας ήχος του λέγεται schwa που μοιάζει με ενα μικρο ευγενικό ρεψιματακι. Αυτόν τον ήχο τον συναντάμε συνέχεια σε λέξεις και οςο και να φενεται περίεργο μπορεί να κανει τη διαφορα στο να σκίζει η προφορά σου. Αμέσως θα ξεχωρίσεις απο τις άλλες ευρωπαιες γάτες. Ψάξε να βρεις πως συμβολίζεται αυτός ο ήχος στο λεξικό σου και δες για πλάκα πόσες λέξεις τον έχουν.


Επισεις για να μάθεις καλα αγγλικά ενα κόλπο ειναι να βλέπεις ταινία κινηματογραφική με τους υπότιτλους κρυμμένους.


Χαρεικε πολυ η Κανελινα και αμέσως πήγαν στην παραλία να χορέψουν με τους σοφούς γλάρους κατω απο το φως του Απόλλωνα, του θεού του Ηλιου και του φωτός.

Η Κανελινα κανει μπάνιο

Της ειπαν οι σοφοί γλάροι:


Μην διατάζεις, στην πραγματικότητα το νερό ποτε δεν μας αγγίζει.


Ειναι απλά ηλεκτρόνια του νερού που πλησιάζουν ηλεκτρόνια μας, και ποτε αυτα δεν μπορούν να κολλήσουν το ενα πάνω στο άλλο.


Απλά επειδή ειναι αρνητικά απωθούνται και έτσι υπάρχει άνωση και στέκεσαι στο νερό.


Δηλαδή η άνωση ειναι ηλεκτρική δύναμη;


Φυσικά ειπαν οι γλάροι όπως και οταν αγγίζουμε και χαϊδεύουμε.


Χαρεικε η Κανελινα και αφού έκανε μπάνιο άρχισαν όλοι μαζι να χορεύουν στη μαγική παραλία κατω απο το φως του Ηλιου.


Πηγές:
Feynman Lectures in Physics
Conceptual Physics - Hewitt

Η Κανελινα ο γκαραζερης και η προσαρμογή εμπεδησης

Μια μέρα ήταν η Κανελινα μεςα στο αυτοκίνητο.


Εκεί άκουσε να λέγεται η έκφραση κιβώτιο ταχυτήτων. Όπως ήταν φυσικό της σηκώθηκαν οι τριχουλες. Αμάν αυτα τα ηλεκτρόνια, και που πηγαίνουν;


Γνωρίζει σαν γάτα που ειναι οτι η ταχύτητα ειναι έννοια όπως και η ελευθερία, η αφοβία, η εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχουν ταχύτητες, ακεραιοτητες, δικια. Υπάρχει ταχύτητα, άκαιρεοτητα, δίκιο.


Κατευθείαν τρέχει στους φίλους της τους γκαραζεριδες στο συνεργείο αυτοκινήτων.


Της άρεσε να συχνάζει εκεί γιατι την χάιδευαν αν και της λέρωναν με τα μαύρα χέρια το κανελι της τρίχωμα και μετά έπρεπε να καθαρίζεται με τις ώρες.


Το συμαντικο για αυτήν είταν οτι έβλεπε τα παντα πως ειναι πραγματικά μεςα.


Απο τα λίγα γαλλικά που ήξερε κατάλαβε οτι το κιβώτιο ταχυτήτων που λέγεται και σαζμαν, μάλλον παίρνει το όνομα του απο τη λέξη changement που σημαίνει αλλαγη.


Κατι αλλάζει μεςα σ' αυτο το κουτί και φυσικά δεν ειναι η ταχύτητα, κατι έχει εκεί μεςα. Τι έχει μεσα;!


Ήταν τυχερή, εκεινη τη μέρα είχε φέρει ένας πελάτης απογοητευμένος το αυτοκίνητο του που έτρεμε μετά τα 90 περίπου χιλιόμετρα ανα ώρα.


Ο έμπειρος γκαραζερης αμέσως αφού έκανε βόλτα το αυτοκίνητο, έβγαλε με τον βοηθό του το κιβώτιο που μεσολαβεί μεταξύ μηχανής και συστήματος μετάδοσης κίνησης στους τροχούς.


Όλο χαρά η Κανελινα περίμενε να δει τι θα έχει μεσα.


Μεσα λοιπόν είχε δεκάδες γρανάζια, ομορφα στρογγυλά, αλλα με πιο πολλά δοντάκια και αλλα με πιο λίγα. Με το λεβιέ που κρατάει ο οδηγός με το δεξί του χέρι μπαίνει σε θέση λειτουργίας το κατάλληλο σε μέγεθος γρανάζι.


Αμέσως η Κανελινα κατάλαβε οτι πολλές στροφές ενός μικρού γραναζιου δίνουν λίγες στροφές κίνησης σε ενα μεγαλύτερο. Χάνεις σε γωνιακή ταχύτητα κερδίζεις όμως σε δύναμη και μπορείς π.χ. να ανέβεις την ανηφόρα.


Ειναι όπως τα υπομόχλια των Φαραώ για να σηκώνεις βαριές πέτρες. Χάνεις σε απομάκρυνση, κερδίζεις σε δύναμη.


Ειναι όπως ο μετασχηματιστής εισόδου στο μικρόφωνο που φτιάχνει η Κανελινα με την υπομονετική χελώνα. Ο λόγος των στροφών σύρματος στο πρωτεύον τύλιγμα με το δευτερεύον τύλιγμα ειναι ο λόγος της τάσης. Τέλεια σκευτηκε η Κανελινα. Η μεταβαλλόμενη ανάλογα με τη φωνή μου ταςη θ' αυξηθεί και έτσι η ηχογραφημενη φωνή μου θα έχει κάθε λεπτομέρεια όπως κανουν και οι γάτες στο εξωτερικό. Θα μικρύνει το ρεύμα αλλα δεν πειράζει γιατι το δευτερεύον το συνδέουμε σε FET η σε σωλήνα ηλεκτρονίων που έχουν πολυ μεγάλη αντίσταση εισόδου.


Αυτο σημαίνει οτι δεν τραβουν πολυ ρεύμα.


Ελπίζω η υπομονετική χελώνα να έχει συντομα έτοιμα τα τυλίγματα στον μαγικο μαγνητικό πυρήνα Magnetec 073, για να κάνουμε δοκιμές.


Οι σοφοί γλάροι εξήγησαν στην Κανελινα οτι η αρχή διατήρησης της ενέργειας ειναι που κανει το ενα μέγεθος να αυξάνει και το άλλο να μικραίνει.


Δεν μπορείς να πάρεις πιο πολυ ισχύ απο όση δίνεις. Έτσι επειδή δυναμη επι ταχυτητα ιςουται με ισχύ, μεγαλώνει η δύναμη όπως στο αυτοκίνητο, μικραίνει η ταχύτητα. Επίδειξη τάση επι ηλεκτρικό ρεύμα (ροη ηλεκτρονίων) κανει ηλεκτρική ισχύ, μεγαλώνει το ρεύμα μικραίνει η τάση.


Εμπεδηση για παράδειγμα στον ηλεκτρισμό ορίζεται ως η τάση που εφαρμόζουμε σε κατι δια το ρευμα που θα περαςει μεσα του.


Το σημαντικο, της ειπαν να θυμάται οι σοφοί γλάροι, ειναι οτι οταν προσαρμόζουμε την εμπέδωση σε ενα κύμα που κινείται αυτο συνεχίζει και δεν ανακλάται η ενέργεια. Οταν δεν προσαρμόζουμε τις εμπεδώσεις των υλικών διάδοσης η ενέργεια επιστρέφει πιςω.


Παράδειγμα.


Η μπάλα ταξιδεύει στον αέρα. Ξαφνικά χτυπάει στον τοίχο ο οποίος έχει τελείως διαφορετική εμπεδηση και η μπάλα ανακλάται επιστρέφοντας πιςω.


Άλλο παράδειγμα μη προσαρμογής εμπεδησης ο καθρέφτης. Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα, δηλαδή το φως που ταξιδεύει βρίσκει άλλη εμπέδωση και ανακλάται.


Παράδειγμα προσαρμογής εμπεδησης ειναι το πιάνο. Αν δεν υπήρχε ενα τεράστιο πλακέ ξύλο απο έλατο στο πιςω μερος του που λέγεται ηχείο δεν θα ακούγαμε σχεδόν τίποτα. Παλλόμενες χορδές απο μόνες τους επειδή ειναι ατσάλινες, έχουν τεράστια διαφορα εμπέδωση σε σχεςη με τον πανάλαφρο αέρα. Και έτσι λεπτές που ειναι θέτουν σε κίνηση ελάχιστα μόρια αέρα.


Ο παλμός των χορδών όμως μεταφέρεται μέσω ενός ξύλου που λέγεται bridge η καβαλάρης στο τεράστιο απο έλατο ξύλο του ηχείου.



Καθώς αυτο το ελαφρύ υλικό σε σχεςη με το ατσάλι παλεται υπάρχει προσαρμογή εμπεδησης με τον πανάλαφρο αέρα. Η μεγάλη του επιφανεια κανει πια πολλά μόρια αέρα να πάλλονται και ακούμε.


Η ενέργεια απο τις χορδές πια φεύγει και γι'αυτο και σιγα σιγα ο η ένταση της νοτας που έχουμε πατήσει εξασθενεί.


Η χορδή μιας ηλεκτρικής κιθάρα παλεται για παρα πολυ χρόνο γιατι η ενέργεια συνέχεια ανακλάται απο τις δυο της άκρες και επιστρέφει συνέχεια σε αυτήν.


Καθώς σκεφτόταν ολα αυτα η Κανελινα ο έξυπνος γκαραζερης ειδε οτι έλειπε μια ροδέλα στο τέλος του σαζμαν. Την αντικατεστησε και το αυτοκινητο έγινε τέλειο.


Χαρεικε ο πελάτης.


Χαρεικε και η Κανελινα.


Κατάλαβε οτι απο δω και πέρα το κιβώτιο ταχύτητων πρεπει να λέγεται κουτί των γραναζιών όπως λένε και οι φίλες της οι Αγγλίδες γάτες gear box.











Η Κανελινα και η πρώτη παραγωγος συναρτησης

Η Κανελινα δεν ειναι γάτα σαν τις άλλες.


Της αρέσουν λίγο και τα μαθηματικά.


Στο σχολείο όμως οι άλλες γάτες είταν πολυ πιο γρήγορες. Μπορούσαν γρήγορα να παραγωγήσουν μαθηματικές συναρτήσεις. Έτσι προέκυπτε μια καινουρια συνάρτηση και οι άλλες γάτες έλεγαν στον καθηγητή γρήγορα το αποτέλεσμα.


Η Κανελινα παντα αργούσε γιατι παντα την ίδια ώρα σκεφτονταν ποια να ειναι η φυσική σημασία της καινούριας συνάντησης. Οι άλλες γάτες έλεγαν, τι μας νοιάζει.


Την Κανελινα όμως την ένοιαζε παντα. Αρχίζει να κατηφορίζει προς την παραλία να ρωτήσει τους σοφούς γλάρους. Σκεφτηκε οτι όχι μόνο θα γνωρίζουν αλλα και θα το εφαρμόζουν στην πράξη στην τέλεια τους πτήση.


Οι σοφοί γλάροι της ειπαν:


Φαντάσου μια συνάρτηση που η μεταβλητή (ορισμα) αντί να ειναι το άψυχο x να ειναι για παράδειγμα t οπου t ο ίδιος ο χρόνος.


Πολυ δύσκολο είπε η Κανελινα, θέλω παράδειγμα.


Φαντάσου κίνηση πάνω σε μια ευθεία. Μια συνάρτηση μπορεί να μας αντιστοιχεί χρόνο σε απόσταση απο ενα σταθερό σημείο πάνω στην ευθεία.


Τέλεια, είπε η Κανελινα αν η συνάρτηση ειναι:
απόσταση(t) = 2t
Το πρώτο δευτερόλεπτο απέχω 2 μέτρα, το πέμπτο δευτερόλεπτο απέχω 10 μέτρα, και σε δέκα δευτερόλεπτα απέχω 20 μέτρα. Άρα τρέχω.


Μπράβο ειπαν οι σοφοί γλάροι, κσι μάλιστα τρέχεις με ταχύτητα 2 μέτρα ανα δευτερόλεπτο.


Αυτός ειναι και ο λόγος που η πρωτη παραγωγος αυτής της συνάντησης ειναι 2. Η πρωτη παραγωγος εκφράζει τον ρυθμό μεταβολής που στην συγκεκριμένη περίπτωση ειναι η ταχύτητα εξ ορισμού.


Η πρωτη παραγωγος μιας συνάντησης απόστασης ως προς τον χρόνο ειναι η ταχύτητα. Και η δεύτερη παραγωγος, δηλαδή η παραγωγος της παραγωγου ειναι η επιτάχυνση. Έτσι ορίζονται η ταχύτητα και η επιτάχυνση.


Αρχίζω να καταλαβαίνω είπε η Κανελινα. Θα το σκεφτώ με δικά μου παραδείγματα.


Οι σοφοί γλάροι που δεν κρατιωντουσαν της ειπαν οτι υπάρχουν και τριςδιαςτατες συναρτήσεις με μεταβλητές x,y,z.


Θέλω παράδειγμα.


Μπορεί να ειναι η θερμοκρασία ένος χώρου στο σημείο (x,y,z). T(x,y,z), μια αντιστοιχία τριών αριθμών (οι συντεταγμένες) σε ενα αριθμό T(x,y,z) που ειναι η θερμοκρασία σε αυτο το σημείο (x,y,z). Αλλα γι'αυτο ιςως πούμε μια άλλη φορά.


Όχι! Να μου πείτε τώρα!


Η παραγωγος η αναδελτα η Del ειναι φυσικά και αυτή μια τρισδιάστατη συναρτηςη.


Και ποια η φυσική σημασία αυτού του βέλους η διανυσματος; Πετάχτηκε η Κανελινα.


Το μήκος η μετρο του διανυςματος εκφράζει τον ρυθμό μεταβολής της θερμοκρασίας ως προς απομάκρυνση. Η διεύθυνση όμως του μαγικού αυτού βέλους δείχνει προς τα που πρεπει να κινηθείς στον χώρο για να έχεις τη μεγαλύτερη δυνατή μεταβολή θερμοκρασίας.


Αλλα αυτο το βρίσκεις αμέσως στην πράξη κουνώντας λίγο τη μυτούλα και τα μουστάκια σου.


Προς τα που να πάω για να βρεθώ οςο πιο ζεστά;


Μπράβο Κανελινα.


Πετάχτηκε απο τη χαρά της η Κανελινα. Μου αρέσει η ζεστουλα.



Μου αρέσει να πετυχαίνω αυτο που θέλω με τη λιγότερο δυνατόν κίνηση.


Με τον λιγότερο κόπο.


Και πολυ καλα κανεις.


Έτσι και εμείς ειμαςτε ήρεμα στο βράχο μας.


Να μην βιάζεσαι.


Να στέφτεσαι πριν δράσης.


Όπως λέει το σοφό κορίτσι να μην αντιδράς.


Όπως λέει το Ταο Τε Κινγκ, οποιος αρμενίζει αργά, αρμενίζει μακρυα...


Για να επιστρέψουμε στις μονοδιάστατες συναρτήσεις, ενα άλλο παράδειγμα ειναι οτι η πρωτη παραγωγος της ενέργειας ειναι η ίδια η ισχύς.


Α!, γι'αυτο είπε η Κανελινα μου βγαίνει το λάδι οταν ανέβω γρήγορα ολα αυτα τα βράχια για να φτάσω εκεί ψηλά που μένω ενώ αν το κάνω αργά είμαι τοσο άνετη.


Ναι, ειπαν η γλάροι. Εκεί που μένεις το ύψος σε σχεση με τη θαλασςα που ειμαςτε τώρα ειναι 50 μέτρα. Οταν θα φτάσεις εκεί είτε το κανεις γρήγορα η αργά η δυναμική ενέργεια που θα έχεις αποκτήσει ειναι το βαρος σου επι 50 μέτρα.


Αν προσπαθήσεις να το κανεις πολυ γρήγορα στην ουσία προσπαθείς να δώσεις η να πάρεις ενέργεια πολυ γρήγορα. Αυτο λέγεται ισχύς και σου βγαίνει το λάδι.


Χαρεικε πολυ η Κανελινα και αφού χόρεψε λίγο μαζι με τους γλάρους πήρε το δρόμο του γυρισμου.


Καθώς ανέβαινε προσεκτικά τα βράχια σκεφτονταν... Ωραια, ο ρυθμός μεταβολής της ενέργειας ειναι η ιςχυς. Η πρωτη δηλαδή παραγωγος της ενέργειας ειναι η ισχύς. Ας μη βιάζομαι και πολυ να το απολαύσω.










Thursday, December 29, 2016

Πως η Κανελινα παίζει πιάνο και συνθέτει

Η Κανελινα δεν ειναι γάτα σαν τις άλλες.


Πέρα απο το οτι ακούει μέχρι 50 χιλιοκυκλους ανα δευτερόλεπτο η 50 κιλοχερτζ (50ΚΗz), έχει πολυ καλη ψυχοακουστική αντίληψη και της αρέσει πολυ η ομορφη μουσική.


Για παράδειγμα αν ακούσει ενα τόνο Λα 440Hz και μετά 880Hz,  αμεςως καταλαβαίνει οτι ειναι ελλιπής και φάλτσα οκτάβα και τις σηκώνονται οι τριχουλες. "Τι στο καλο, παλι έχασα ηλεκτρόνια, και που πήγαν;"


Έτσι απεχθάνεται τα ηλεκτρονικά κουρδιστηρια και αξιολογεί οτι έχει σχεςη με τη μουσική, με το αυτί και τον εγκέφαλο της, όπως κανει και ένας καλός μαέστρος.


Γνωρίζει επισεις οτι ένας τόνος όπως 880Hz οςο πιο δυνατά παίζεται τοςο πιο χαμηλός σε τονικοτητα ακούγεται. Έτσι οταν φοράει ακουστικά για να τραγουδήσει η να ηχογράφησει βάζει την ένταση απίστευτα χαμηλά για να τραγουδάει πανέμορφα και αφαλτσα. Έτσι φυσικά προστατεύει και την εκλεπτυσμένη ακοή της. Τα ακουστικά μας μπερδεύουν και μπορεί να κανουν απίστευτο κακό στο αυτάκι.


Οταν ταξιδεύει με το μετρο, ο ισχυρός θόρυβος την ενοχλεί πολυ. Οι σοφοί γλάροι στην παραλία της συνέστησαν να φοράει μικρούλες ωτοασπίδες η ακουστικά απομόνωσης για να προστατεύει τα αυτιά και τα νεύρα της. Αγόρασε Sennheiser που μπαίνουν μεςα στο αυτί. Κάποια στιγμή της κόπηκε το καλώδιο και έτσι τώρα ειναι ακομα πιο κομψά σαν μπιζού ασύρματα ακουστικά σκουλαρικακια.


Της Κανελινας της αρέσουν καλα πιάνα που έχουν πολυ τεντωμένες τις χορδές όπως τα Steinway. Έτσι απολαμβάνει να ακούει σωστά ψυχοακουστικα οκταβες.


Η Κανελινα θέλει πολυ να παίξει πιάνο και γνωρίζει οτι με τα τέσσερα ποδαράκια της μπορεί να παίξει τετράφωνη αρμονία, 4 part harmony.


Άλλο ατού, το σώμα της, σαν γατίσιο, ειναι πολυ ευλύγιστο. Έχει και το πλεονέκτημα οτι οταν ήταν μικρή είχε ζησει στη Ρωσία οπου φυσικά έκανε ενόργανη και ρυθμική γυμναστική.


Στη Ρωσία αγάπησε να ακούει Sergei Rachmaninov και φυσικά τα αγαπημένα της ειναι το δεύτερο κονσέρτο για πιάνο και το Vocalise. Το πρώτο το ακούει στο YouTube με τον ίδιο τον Rachmaninof να παίζει. Το Vocalise το ακούει και στην εκτέλεση με το Θερεμιν, Theremin με την Clara να παίζει και τις σηκώνονται πολυ οι τριχουλες. "Που πάνε τα ηλεκτρόνια;"


Το πήρε απόφαση θέλει να παίξει πιάνο. Να παίξει και δικά της κομμάτια. Υποτίθεται οτι ειναι μια φυσική διαδικασία όπως η ομιλία η το νιαουρισμα. Της φενεται όμως τοςο πολύπλοκο και ατελείωτο, τόσες νότες στο πιάνο και πως συνδέονται μεταξύ τους;


Αποφασίζει να κατέβει παραλία να ρωτήσει τους δυο σοφούς γλάρους.


Οι γλάροι της συνέστησαν τα εξής:


Αρχικά παίζε τις λευκές μόνο νότες οσπου να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τι γινεται. Οι άσπρες νότες ορίζουν την κλίμακα Ντο μείζονα. Οι βασικές συγχορδίες ειναι 1 3 5. Δηλαδή Ντο Μι Σολ. Ρε Φα Λα. Μι Σολ Σι. Φα Λα Ντο, Σολ Σι Ρε. Λα Ντο Μι. Σι Ρε ΦΑ. Με αυτες μόνο μπορείς να παίξεις τα περισσότερα κομμάτια στον πλανήτη. Μη μείνεις όμως μόνο εκεί, κάνε και αναστροφες όπως Ντο Φα Λα, αντί Φα Λα Ντο. Παράδειγμα το Imagine - John Lennon, η το Let it Be - Beatles. Μην μένεις όμως μόνο εκεί. Χρησιμοποίησε και μεγάλες έβδομες όπως Ντο Μι Σολ Σι, Φα Λα Ντο Μι. Ένατες όπως Λα Ντο Μι Σι. Για να δεις πως γινεται μελέτησε το πρώτο πρελούδιο του Bach σε Ντο μείζονα απο το Well Tempered Clavier, καλώς συγκερασμενο κλειδοκυμβαλο. Εκεί θα δεις να ξετυλίγεται όλος ο κώδικας όπως τον έμαθε ο Μπαχ οταν ήταν 15 χρόνων απο ενα βιβλίο κάποιου μηχανικού που του δωθηκε. Εκεί για παράδειγμα λέει οτι τις έβδομες πρεπει να τις προετοιμάζουμε για το αυτί και μαζι τους να παίζουμε και την 3η για να ειναι εύηχες. Π.χ. Λα μπάσο, Σι στο δεξί χέρι (πόδι για την Κανελινα) και η τρίτη νότα, Ντο, κάπου στη μεςη του κλαβιε, keyboard η πληκτρολογίου.


Επισεις Κανελινα να παρακολουθήσεις τις διαλέξεις του φανταστικού μαέστρου και συνθέτη, Leonard Berstein στο YouTube, Young People's Concerts. Ποτε δεν βλάπτει να μαθαίνουμε απο τους καλύτερους.


Το βιβλίο με τα μυςτικακια του Bach θα το βρεις στη βιβλιοθήκη Λιλιαν Βουδούρη με τίτλο, The Art of Μusic - J.S.Bach. Υπάρχει και στο παράρτημα της βιογραφίας του Bach απο τον Spitta.


Να τρως επισεις την καλύτερη τροφή, όπως σουσάμι ολικής, ταχίνι, 100% κρίθινους ντάκους, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, κτλ. Να διαβαζεις τα συςτατικα σε οτι τρως και μπαίνει μεςα σου. Να μην γράφουν φοινικελαιο και φθηνιάρικα φυτικά λιπαρά. Εννοείται αποφεύγεις ζάχαρη και το κρέας με μετρο. Να χρησιμοποιείς το καλυτερο ελαιόλαδο και σησαμελαιο για να λειτουργεί η καρδούλα σου τέλεια οπως και το μυαλουδάκι σου. Έτσι και το σώμα σου θα σκίζει.


Επισεις Κανελινα μπορείς να βαλεις το iPod σου η το ραδιόφωνο να παιζει οτι μουσική σου αρέσει και να προσπαθείς να γρατζουνας μαζι. Σιγα σιγα τα γρατζουνίσματα σου θα γινονται όλο και πιο εύηχα καθώς θα ανακαλύπτεις τι λειτουργεί και τι όχι. Η μουσική θα σου αποκαλύπτει σταδιακά, δώρο, την μαγεία της.


Πηγες:
Musical Acoustics - Donald Hall
Ηχος και Ακοή - Εγκυκλοπαιδια Life - S.S. Stevens (Διεθυντης, Εργαστήριο Ψυχο-Aκουστικης, Πανεπηςτημιο Χαρβαρντ)
Hearing - S.S.Stevens (Director, Psycho-Acoustic Laboratory, Harvard University)

Tuesday, December 27, 2016

Another Love - Tom Odell στα ελληνικά

κάπως έτσι.


(Unedited)


Θέλω να σε δω
Να σε δω ξανα
Να σε να-νουρισω
Σαν παλιά


Τα δυο σου χέρια
Τα χρωματιστά
Θα στα ζεστάνω
Ξαφνικά


Θέλω να σου στρώσω
Μαγικο χαλί
Να πετάξουμε
Μαζι

Chorus


Μες τη σιωπή
Μες τη σιωπή
Μια καρδιά
Μου τραγουδει (η κατι αντίστοιχο)


Εναλλακτικό chorus

Πιο μακρυα
Πιο μακρυα
Απ τ αστέρια
Πιο μετά


Θέλω να σ αγγίξω
Να σ αγγίξω ξανα
Να σε πάω
Μακρυα


Μες τη βροχή
Μες τη βροχή
Μια καρδιά
Μου τραγουδει


Θέλω να σε νιώσω
Νιώσω στη βροχή
Μια καρδιά μου
Τραγουδει


έλω να σε φέρω ((πάω)
Να σε φέρω εκεί
Που δεν σ έχει
Πάει άλλος κανεις


Θέλω να σου δώσω
Δώσω χίλια φιλία
Σαν αστέρια
Μάκρυνα


Θέλω να σε βρεξω
Βρεξω ξαφνικά
Με δυο δάκρυα
Αλμυρά


(Θέλω να σε δω...)


Σαν όνειρο
Σαν όνειρο
Θα ταξιδέψω
Να σε βρω


Εγώ κσι εσυ
Εγώ και εσυ
Σαν τραγούδι
Στη βροχή






Το παραπάνω ειναι ασουλουπωτο, αν κανεις, καμια θέλει να το κανει πιο οργανωμένο και όμορφο για να γίνει τραγούδι...!






Μαγικο σάντουιτς 2

Μαυρο ψωμι.


Με ταχίνι ολικής όπως (Κοςμιδη Γαβρίλη)


Μέλι


Φυστίκι Αιγινης


Καρύδια


Γκοτζι Μπέρι, κραμπερυ χωρίς ζάχαρη.


Κάσιους ωμά.


Κανέλλα Κευλανης.






Μαγικο Σάντουιτς 1

Απο τιν Παναγιώτη, τη Lucy και την Αγγελική στο Juicitto Juice Bar, Νεα Σμύρνη, Ατταλείας 2.


Μαύρο ψωμι.


Με λιωμένο αβοκάντο.


Ραπανάκι


Ρόκα


Λεμονοπιπερο


Λεμόνι


Κατσικίσιο τυρί

Ειναι μεγάλη τιμή μου να υπάρχουν πιο έξυπνοι απο μένα και να με διορθώνουν


Friday, December 23, 2016

How was The Girl from Ipanema recorded by Phil Ramonne, Πως ηχογραφήθηκε το Girl From Ipanema με την

It is all on this amazing interview:


http://www.jazzwax.com/2010/11/interview-phil-ramone-part-3.html


Small room.


Musicians recorded without headphones.


Close to each other.


Tape running at double speed.


The room sounded very absorptive to the musicians.


The room was adjusted by cutting delays at a distance. Testing was by having a drummer on one end and bass player on the other to see if they can play in time.


Lights low.


Echo chamber added. Προσθήκη Echo room.


The record was cut directly from the 3 track tape rather than the 2 track stereo to avoid loss of quality from copying.


There were 8 microphones. One mic mentioned is the Telefunken U47.






Tuesday, December 20, 2016

An orchestra that plays or composes by itself? Μια Ορχήστρα που παίξει η συνθέτει σε πραγματικό χρόνο;

If every musician reads carefully and understands The Art of Music - JS Bach it may be possible.


Αν κάθε μουσικός διαβάσει προσεκτικά και κατανοήσει το Η Τέχνη της Μιυσικης - Μπαχ ιςως ειναι εφικτό.


The Art of Music - JS Bach can be found in the appendices of the Spitta biography for JS Bach.
https://archive.org/details/johsebbach02spit


It is also titled: Instructions for playing thorough bass made for his scholars in music by JS Bach


It is also titled: J.S. Bach's  Percepts and Principles for playing thorough bass or accompanying in four parts


A copy of The Art of Music - JS Bach should be found in Athens Lilian Voudouri music library.


Ενα αντίγραφο του Η Τέχνη της Μιυσικης, The Art of Music - JS Bach πρεπει να υπάρχει στην μουσική βιβλιοθήκη Λιλιαν Βουδούρη.


Το κείμενο υπάρχει επισεις στο παράρτημα της βιογραφίας του Μπαχ απο τον Spitta το οποίο έχει η βιβλιοθήκη όπως και download στο www.archive.org:
https://archive.org/details/johsebbach02spit






Πως η Κανελινα σκέφτεται να επιλέξει μουσικούς

Σε σύσκεψη με τους σοφούς γλάρους και το έξυπνο δελφίνι...


Ιςως ενα τρόπος ειναι να ανοίγουμε το ραδιόφωνο κάπου τυχαία και να ζητάμε απο τον μαγικο μουσικό να παίξει μαζι με αυτο που ακούγεται.

Monday, December 19, 2016

H Κανελινα και ο διευθυντής μουσικών συνόλων

Η Κανελινα δεν ειναι σαν τις άλλες γάτες.


Ακούει ομορφη κλασική μουσική και Art Rock όπως Pink Floyd.


Επισεις ακούει απίστευτες παραγωγές του επηρεασμένου απο τον John Cage, Brian Eno. Ενα απο τα μουσικά κομμάτια στα οποία ειναι παραγωγός (με την αντίστοιχη ιςως έννοια του σκηνοθέτη στον κινηματογράφο) ειναι το
Viva La Vida - Coldplay.
https://m.youtube.com/watch?v=dvgZkm1xWPE


Της Κανελινας της κάνει εντύπωση πως ενα τοςο όμορφο κομμάτι ειναι φτιαγμένο απο μόνο τέσσερις  συγχορδίες που επαναλαμβανονται συνεχώς. Μη σου κάνει εντύπωση, της ειπαν οι δυο σοφοί γλάροι. Και το Canon in D - Pachebel, έτσι ειναι.


Γενικά η Κανελινα έχει ενα κόλλημα με τους καλούς παραγωγούς και της αρέσει ο Quincy Jones που έχει κάνει το Thriller - Michael Jackson, το μεγαλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών. Ειναι ο ίδιος Quincy που διατέλεσε παραγωγός του Χαμόγελο της Τζοκόντα - Μανος Χατζιδακις.


Η Κανελινα σαν γάτα που ειναι, έχει απίστευτοι ακοή. Η απόκριση συχνότητας του αυτιού της ξεπερνά τους 50 χιλιάδες κύκλους ανα δευτερόλεπτο η 50KHz (κιλοχερτζ).


Της αρέσουν πολυ οι μεγάλες έβδομες συγχορδίες όπως και οι ένατες. Τρελένεται να τις ακούει στα έργα του Bach, του Benedetto κσι Alesandro Marcello, στο Frozen - Madonna. Στο Frozen
παραγωγός ειναι ο William Orbit.

https://m.youtube.com/watch?v=pNcxNoS92FA
https://m.youtube.com/watch?v=c3Qg8yqmxzY
https://m.youtube.com/watch?v=gXbqJwtFC8c


Οι σοφοί γλάροι την συμβούλεψαν να δει και την παρτιτούρα για να αναγνωρίσει και οπτικά τις τόσες 6ες, 7ες, 4 με 5,..., και όλο αυτο τον θαυμάσιο κώδικα νοτων που απέχουν απο το μπάσο. Διαστήματα που χαρακτηρίζονται απο αριθμούς. Αυτο ειναι το συντακτικό, οι αποςταςεις η διαςτηματα των νοτων μεταξύ τους. Αυτες ειναι οι λέξεις της μουσικής και όχι οι νότες οι οποίες ειναι τα γράμματα. Αυτός ειναι ο κώδικας που μεςα του ξετυλίγεται το μυστήριο της μουσικής που ξεκλειδώνει τα συναισθήματα μας.
https://m.youtube.com/watch?v=tA4eMqHV_08


Οταν λοιπόν η Κανελινα ακούει τις τοςο όμορφες συγχορδίες της αρμονίας δοσμένες με τον τροπο που εξήγησε ο Bach στους μαθητές του,
https://searchworks.stanford.edu/view/2991581
(Το παραπάνω βιβλίο ειπαν οι σοφοί γλάροι στην Κανελινα οτι υπάρχει και στη μουσική βιβλιοθήκη Λιλιαν Βουδούρη με τίτλο The Art of Music - J.S. Bach)
τις σηκώνονται οι τριχουλες. "Τι στο καλο; Πάλι μου έφυγαν ηλεκτρόνια απο το τρίχωμα και φούσκωσε ξαφνηκα;"


Η Κανελινα τρώγοντας μαγικο σουσάμι ολικής αύξησε την ευφυΐα της ακομα πιο πολυ. Και μια μέρα πετάχτηκε αποκαλυπτικά απο τον υπνο της.


Παραλίγο να θυμωςει. Συγκρατηθηκε όμως έχοντας θυμηθεί τα λόγια του Ταο Τέ Κινγκ - Λαό Τςε, μην προςπαθεις ν' αλαξεις τον κόσμο. Όπως και τα λόγια του Επικτητου στο Εγχειριδιο, αν σου προσφέρεται κατι και δεν το πάρεις, μετέχεις με τους θεούς. Όπως επίσης και τα λόγια της σοφής κοπέλας που λέει μην αντιδράς.


Έτσι, ηρέμησε, πήγε στη Δραπετσονα να αγοράσει πανοστιμο μακεδονικό χαλβά απο ταχίνι και ηρέμησε ακομη περισσότερο.


Αισθάνθηκε αγκάλιαση!


Αισθάνθηκε χαρά που οι άλλες γάτες στο εξωτερικό κανουν απίστευτη μουσική εδώ και αιώνες με τα μουσικά διαστήματα που ανήγαγε σε απλούς λόγους (πηλίκο διαίρεσης) ακέραιων αριθμών ο φιλόσοφος Πυθαγορας.


Αισθάνθηκε χαρά που οι Daft Punk στείλανε τη μουσική τους σε όλον τον πλανήτη με το To Get Lucky που ειναι γραμμένο σε Σι Dorian , Σι Δωρικός τρόπος. Η μουσική αυτή σκάλα ειναι σαν Σι Ελασσόνα αλλα το Σολ ειναι Σολ διεση. Και έτσι οταν το μπάσο ειναι Μι, η συγχορδία ειναι Μι Ματζορε. Χαρούμενη μι μείζονα συγχορδία που ξεσηκώνει όλο τον πλανήτη σε χορό.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Get_Lucky_(Daft_Punk_song)
https://m.youtube.com/watch?v=5NV6Rdv1a3I


Αισθάνεται επιςεις χαρά που η Amy Winehouse στο Back to Black χρηςιμοποιει μικρόφωνο κορδέλας (ταινιας) του 1940, το RCA 77DX. Ειναι ωραίο που ακούγεται η φωνή με κάθε λεπτομέρεια χωρίς κανένα πρόβλημα σηριστικο στο σίγμα. Έχουμε και εμείς τέτοια μικρόφωνα, τα έχει δει σε έκθεση του μουσείου της ραδιοφωνίας.
https://m.youtube.com/watch?v=2NVvzRt8fTs http://www.coutant.org/rca77dx/


Αισθάνεται χαρά που το Like a Virgin της Madonna έγινε με τη φωνή ηχογραφημένη με το AKG C24 που έχει μεςα του σωλήνες ηλεκτρονίων και ειναι ενα μικρόφωνο που η ραδιοφωνία χρηςιμοποιει για ηχογράφηση μεγάλης ορχήστρας. Χαρεικε που κομμάτια που άκουγε μικρή έμαθε οτι έγιναν με δυναμικά μικρόφωνα (κινητού πηνιου μεςα σε μαγνητικό πεδίο) όπως το MD221 στους Dire Straits; και Fleetwood Mac με MD421 στη φωνή της Vicky Nicks.

https://vintageking.com/media/article-archives/pdf/shelly-yakus.pdf


Σκευτηκε να μαζέψει ολα αυτα τα στοιχεια τεκμηριωμένα όπως την συμβούλεψαν οι γλάροι. Και κράτησε και τη συμβουλή του δημάρχου που της είπε να μιλάει με παραδείγματα.


Ζήτησε απο την υπομονετική χελώνα να ψάξει για τεκμηριωμένα παραδείγματα,


Βρήκε απο φωτογραφίες οτι τα ίδια αυτα μικρόφωνα χρησιμοποίησε και η ραδιοφωνία στο θέατρο της Δευτέρας. Ένας βασικός λόγος που ο λόγος ακούγεται τος ομορφα.


Όπως και η φωνή της Μαρινελας και του Πουλόπουλου και της Αστεριάδη που ακουγοντσο τοσο ομορφα με μικρόφωνα με σωλήνες ηλεκτρονίων όπως το U47 Neumann του 1947, άλλο ενα αγαπημένο της Madonna και του Leonard Kohen.


http://cohencentric.com/2015/10/17/photo-leonard-cohen-in-recording-studio-with-neumann-u-47-microphone-used-for-popular-problems/


Ίδια μικρόφωνα με αυτα που χρηςιπομοιει ο Michael Jackson, η Christina Aguilera, Billy Holiday...


Της φαίνεται απίστευτο και αισθάνεται χαρά που όλες αυτες οι αριστουργηματικές ηχογραφήσεις του Leonard Bernstein, Glenn Gould, Barbara Streisand, Simon and Garfunkel ηχογραφήθηκαν με μικρόφωνα που είχουν μεςα τους σωλήνα ηλεκτρονίων σε ορθόδοξη εκκλησία. στη Νεα Υόρκη. Το στούντιο της 30ης οδος της Columbia CBS (Columbia Broadcasting System).
https://m.youtube.com/watch?v=KJbhGHmY_UA http://www.donhunstein.com/gallery.php?gal=8


Χάρηκε που το μεγαλύτερο ιςως άλμπουμ σε πωλήσεις στην ιστορία Triller - Michael Jackson σύμφωνα με συνεντεύξεις του μηχανικού ήχου Bruce Swedien έχει στη φωνή του Michael το μικρόφωνο κινητού πηνιου SM7 Shure.

http://www.soundonsound.com/people/bruce-swedien-recording-michael-jackson


Και χαίρεται που ο Bruce που ηχογράφησε αυτο το άλμπουμ με την καρδιά του λέει στους φοιτητές στο πανεπιστήμιο οτι την πάτησες αν ηχογραφήσεις μόνο ψηφιακά. Πρεπει πρώτα να ηχογραφήσεις αναλογικά και μετά να ψηφιοποιήσεις.
https://m.youtube.com/watch?v=kYFrrkUlz6I


Έτσι η Κανελινα πήγε στο Μέγαρο Μουςικης και ενώ ειναι γάτα δεν δυσκολεύτηκε να μπει. Και ανακάλυψε εκεί την πανέμορφη βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, προσβάσιμη σε όλους οςους τους ενδιαφέρει η μουσική. Εκεί μπορεί να ακούει και ταυτοχρονα να διαβάζει την παρτιτούρα του μαέστρου. Της έκανε μεγάλη εντύπωση που στο αργό μερος του Rachmaninov Piano Concerto 2 υπάρχουν σημεια που ακούγονται απίστευτα ομορφα και ο Rachmaninov έχει ολα τα βιολιά να παίζουν τη ίδια νότα. Ναι, μια μόνο νότα μπορεί να ακούγεται τοςο ομορφα που σε κάνει να κλαις απο ευτυχία.

https://m.youtube.com/watch?v=f52jjwOuVQkg


Η Κανελινα επισκέφτηκε επισεις την ραδιοφωνία. Σκευτηκε να ανεβεί στην πλάτη του γάτου με την πραςινη κορδέλα για να φαίνεται πιο ψηλή αλλα μετά είπε, τι εχω να χάσω, ας παω έτσι.


Εκεί ήταν ο διευθυντής μουσικών συνόλων. Έχει προγραμματίσει να κανει ηχογραφήσεις δισκογραφίας. Έτσι ο συγχρονισμός ήταν πολυ καλός ναι την δέχεται με χαρά. Η Κανελινα του έδωσε τα στοιχεια που μάζεψε συγκεντρωμένα ναι τεκμηριωμένα ώστε να υπάρχει τεκμηρίωση.


Ο διευθυντής ήξερε τόσα πολλά, και εκεινη της στιγμή του ήρθε μια απίστευτη ιδέα.


Θυμήθηκε οτι υπάρχει ακομα ενα στούντιο στη ραδιοφωνία που δεν έγινε ψηφιακό. Και έχει ακομα την γερμανική αναλογική κονσόλα. Ειναι το στούντιο που ηχογραφούςαν τα θεατρικά έργα. Θυμήθηκε την ιστορία με τους έξυπνους Γερμανούς που την ζήτησαν οταν τοποθετούσαν τις ψηφιακές. Έναςέξυπνος όμως διευθυντής ραδιοφωνίας δεν τους την έδωσε και έτσι παρέμεινε.


Υπερβαίνοντας γραφειοκρατία και με το σύνθημα τι έχουμε να χάσουμε δωθηκε άδεια απο ολα τα ανωτερα χαρισματικά στελέχη να επαναλητουργηςει με πολυ αργά βήματα το στούντιο.


Η Κανελινα όλο χαρά άρχισε ενα τρίβει τα μουστάκια της σε ολη την κονσόλα και τελικά την ξεσκόνισε ολη. Ηρθε και ο τεχνικός διευθυντής και είπε οτι θα την αράξουμε αστραπιαία και μετά θα τη σβήσουμε αμέσως. Αυτο για να την επαναφέρουμε σιγα σιγα και να αφήσουμε χρόνο στους ηλεκτρολύκους πυκνωτές να ξαναδημιουργήσουν το (μονωτικο) διηλεκτρικο τους.


Ανέθεσαν το έργο στην υπομονετική χελώνα. 1 δευτερόλεπτο άναβε. Την έσφυνε περίμενε 10 δευτερόλεπτα. 2 δευτερόλεπτα ON, 20 δευτερόλεπτα off. Μέχρι που έφτασε στα 2 λεπτα.

Με αυτο το τροπο σώθηκαν χιλιάδες ευρώ σε χρόνο και τρανζίστορ που δεν κάηκαν αλλα με χαρά ξανάρχισαν να ενισχύουν ομορφη μουσική. Και να τη κανουν πιο γεμάτη και πιο ομορφη.


Η κονσόλα μετά το reforming των πυκνωτών δούλεψε σαν καινουρια. Το ίδιο και τα αναλογικά Studer μαγνητόφωνα. Τα καλύτερα του πλανήτη.


Άρχισαν να ηχογραφούν ομορφη μουσική. Όλοι οι συντελεστές έδωσαν τον καλυτερο τους εαυτό με οδηγό τους την ίδια την μουσική ομορφιά. Χρηςημοποιηςαν κι ενα δωμάτιο άδειο για φυσικό echo όπως εκαναν στην πρώην εκκλησία στούντιο της 30ης οδού της Νέας Υόρκης, στην Κολουμπια στη Ριζούπολη, στο Abbey Road studios στην Αγγλία.



Αμεςψς μετά ψηφιοποιήσαν και ολη η αναλογική ομορφιά διατηρήθηκε.


Ακούγονταν ολα ομορφα και οποίος άκουγε ήθελα ξανα. Με τη βοήθεια της τεχνολογιας η μουςικη Με την ελληνική γλώσσα άρχισε να ακούγεται και στο εξωτερικό.

Και η χώρα σώθηκε σώθηκε απο την κρίση.

Η Κανελινα είχε μάθει ακούγοντας τρίτο προγραμμα οτι η κρίση ειναι πολιτισμική.


Χαρούμενοι όλοι πήγαν στη παραλία και χόρεψαν με τους σοφούς γλάρους. Κατω απο το φως του Ηλιου που δεν αφήνει σκιά στην αλήθεια.









Sunday, December 18, 2016

Πως η Κανελινα η γάτα φτιάχνει φίλτρο Πλειαδες για να κόβει τα ενοχλητικά μπάσα απο χρήση του μικροφώνου σε κοντινή απόσταση

υλικα:


Υπομονή


Το Magnetec 073. (Νανοκρυσταλικος Μαγνητικός πυρήνας, Nanocrystalinne magnetic core).


Λεπτό μονωμενο σύρμα


Πως φτιάχνεται:


Τυλίγει αρκετές στροφές απο το σύρμα μεςα στο μαγνητικό λουκουμακι με τρυπα.


Τις δυο άκρες απο το σύρμα τις συνδέει στο ποδαράκι 2 (live) και 3 (return) της εξόδου του μικροφώνου. Δηλαδή παραδείγματος χάριν με την ηλεκτρική έξοδο (του πηνίου) του μικροφώνου αν ειναι δυναμικό (κινητού πηνιου).


Όλο το φίλτρο μπορεί να χωρέσει μεςα σε ενα adaptor XLR θυλικο σε αρσενικό.


Οςο πιο λίγες οι στροφές (τυλίγματα) η (σπείρες) τισο λιγότερα τα μπάσα η χαμηλές συχνότητες.


Η Κανελινα κανονίζει πόσες στροφές τυλιγματων χρειάζονται (ποςη αυτεπαγωγη) ανάλογα με την εφαρμογή. Ποιος η ποια ηχογραφεί, με τι μικρόφωνο, σε τι χώρο, σε ποια απόσταση το μικρόφωνο κτλ.


Το αυτί και ο εγκέφαλος ειναι ο κριτής.


Και σαν γατούλα που ειναι έχει απίστευτη ακοή.



How to make a Pleides microphone bass cut filter

ingredients:


Magnetec 073 core


Thin insulated wire


We wind many turns of wire on the Magnetec 073 toroidal core.


We then connect the 2 ends to pin 2 (live) and 3 (return) of the microphone output.


Everything can fit inside an XLR inline male to female adaptor.


The less turns, the less bass. We find by experiment the optimum number of turns for the required application. The marvelous ear brain is the judge.

Πως η Κανελινα έφτιαξε μετασχηματιστή ανύψωσης για το μικρόφωνο κορδέλας (ταινίας) σαν της Amy Winehouse

Αφησε την φίλη της την χελώνα που είχε απίστευτη υπομονή να ψάχνει στο internet μέρες για να βρει το κατάλληλο μαγνητικό υλικό.


Κατέληξε στο νάνο κρυσταλλικο τοροιδες (λουκουμακι με τρύπα) Magnetec 073. Ειναι μικρο, έχει απίστευτο συντελεστή αυτεπαγωγης. Έτσι μπορούν να φτιάξουν θαυμάσιους μετασχηματιστές εισόδου χωρίς να τυλίγουν μέρες μονωμενο λεπτό σύρμα.


Υλικα:


Υπομονή


Magnetec 073 Nanocrystalinne core απο www.magnetec.de


Σύρμα μονωμενο βερνικωμένο για μετασχηματιστές. Λεπτό για το δευτερεύον και χοντρούλι για το πρωτεύον


Για ενα μικρόφωνο κορδέλας (χορδης) η (ταινίας) τυλίγει αρκετές στροφές για το δευτερεύον του μετασχηματιστή και λίγες (λιγότερες απο 10;) για το πρωτεύον που θα συνδεθεί απευθείας με την μαγική πανλεπτή αλουμινένια κορδέλα που πάλλεται με την φωνή.


Λιγότερος αριθμός τυλιγματων (στροφών) η (σπειρών) δίνει λιγότερα μπάσα και έτσι μπορεί να αντισταθμίσει την αύξηση μπασων που δημιουργεί το μικρόφωνο οταν τραγουδάμε κοντά του.


Η Κανελινα η γάτα ειναι πανευτυχής.

How to make a world class ribbon microphone transformer or moving coil step up transformer using an metal glass Nanocrystalinne amorphous core

 Ingredients:


Patience


The fabulous Magnetec 073 Nanocrystalinne toroidal tape wound nanoperm core


Thin and thicker insulated copper wire


For a ribbon microphone we only need to wind very few primary turns. (Perhaps even less than 10).


The less turns the less the bass so in this way we can compensate for the proximity bass effect of
singing close to the ribbon microphone.


We wind more turns for  the secondary with the thinner wire according to the desired step up (impedance) ratio. Pleiades transformers are made by winding first the secondary.


Enjoy!






Saturday, December 17, 2016

Το Φαγητο της Κανελινας

Της Κανελινας της γάτας δεν ειναι οτι δεν της αρέσει το φαγητο.


Απλά δεν έχει πολυ χρόνο και βαριέται.


Εξαλου θέλει να κάνει τα επιστημονικά πειράματα της. Της είχε ανοίξει πολυ η όρεξη ύστερα απο τα τελευταία που έμαθε απο τους σοφούς γλάρους.


Ξεχύθηκε να ενώνει πολυ προσεκτικά μπαταρίες με μοτεράκια, λαμπάκια, LED και να ανάβει και να βλέπει διαφορα χρώματα. Πρόσεχε απίστευτα να μην βραχυκυκλώσει (ένωςει τον ενα πόλο της μπαταρίας με τον άλλο με το ίδιο καλώδιο). Ξέρει οτι υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί η μπαταρία και να σκάσει επικίνδυνα.


Της άρεσει επιςεις να πηγαίνει στο πιάνο και να ανεβαίνει στα πλήκτρα και να παίζει με τα τεσσάρα ποδια της. Οι φίλοι της οι γλάροι της ειχαν μάθει το μυστικό αρχικά να χρηςιμοποιει μόνο τα άσπρα  πλήκτρα. Έτσι οτι πατάει ειναι νότες που ανήκουν στο σύνολο των νοτων της σκάλας ΝΤΟ μείζονος η ΝΤΟ ματζορε η C major. Έτσι οτι και να πάταγε με οποίο συνδυασμό έβγαζε νόημα. Σε C major ειναι και το Imagine του John !ennon που της αρέσει πολυ αφού το μπάσο στο αριστερό πόδι ξεκινάει με Ντο και τελειώνει με Ντο. Προσπαθεί να βγάλει το κοματι με το αυτί. Προς το παρόν δεν το παίζει όλο αλλα παίζει αλλα δικά της ωραια.


Θέλει επισεις να κατασκευάσει με τη φίλη της την υπομονετική χελώνα ενα μικρόφωνο κορδέλας όπως αυτο της Amy Winehouse στο Back to Black. Βρήκε σχετικά στο YouTube με λέξεις κλειδιά (make a ribbon microphone). Πρεπει να βρει δυο ισχυρούς μαγνήτες και μια πανλεπτή κορδέλα απο αλουμίνιο. Για μετασχηματιστή ανύψωσης μπορεί να χρησιμοποιήσει το ναναμαγνητικό υλικό που ειναι σαν μικρο μπλε λουκουμακι με τρύπα στο κέντρο απο την εταιρία Magnetec τύπος 073 το όπιο έχει απίστευτο συντελεστή αυτεπαγωγης x200000;. Παρόμοιο μαγνητικό λουκουμακι (απο mumetal;) υπάρχει μεςα στο μικρόφωνο κορδέλας που χρησιμοποίησε ο Allan Parsons για την ηχογράφηση του Dark Side of the Moon - Pink Floyd. Το μικρόφωνο κορδέλας ήταν το 4038 STC η Coles σαν overhead για τα drums.


Γενικά η Κανελινα δεν θέλει ούτε ν' αγχώνεται ούτε να χάνει χρόνο μαγειρεύοντας αλλα ταυτόχρονα να τρώει την καλύτερη ποιότητα τροφής για να ειναι έξυπνη και ομορφη.


Σε επικοινωνία που είχε με τις άλλες γάτες μέσω email απο το εξωτερικό δεν τις έβλεπε παντα και τοςο τσαχπινες και σπινθιροβολες .


Σκευτηκε οτι μπορεί να φταίει και η διατροφή τους εκτός απο την έλλειψη ηλίου. Που να βρουν το ελαιόλαδο το δικό μας με απίστευτα λιπαρά που κανουν καλο στο μυαλό, σκευτηκε. Τα απίστευτα καρύδια που και αυτα κανουν, και έχουν και το σχήμα του πανέξυπνου ανθρώπινου εγκεφάλου.



Η Κανελινα διέφερε. Είχε διατροφικές συνήθειες πιο κοντά στους ανθρώπους απ' οτι στις άλλες γάτες.


Θυμάται που της ειπαν οι δυο σοφοί γλάροι. "Για να σκίζεις, καλύτερα η τροφή σου να ειναι οςο δυνατόν ανεπεξέργαστη, ωμή, φυσική". Έτσι τα παντα ειναι απείραχτα για σένα. Δεν θα αρωσταινεις ποτε με τόσες φυσικές βιτσμινες.


Της Κανελινας δεν της άρεσαν καθόλου οι σαλάτες οταν ήταν μικρή. Οταν όμως έμαθε οτι το μυστικό της ομορφότερης γάτας και γάτου στη γειτονιά ήταν φρέσκα φρουτάκια και σαλάτες της έγινε συνήθεια. Τώρα δεν μπορεί χωρίς. Επισεις καλύτερα να ειναι ξεχωριστά γεύματα τα φρούτα απο τις σαλάτες .


Χρειάζεται όμως και αλλα γεύματα, εύκολα, γρήγορα, υγειηνα.


Με την βοήθεια των δυο γλάρων, των σαλιγκαριών που τρώνε ωραια βότανα και φύλα, όπως και της χελώνας, σχεδίασε μερικά γεύματα που να περιέχουν οςο δυνατόν περισσότερα συστατικά και απο εδώ και πέρα προσπαθεί να τα βελτιώνει συνεχώς. Σαν γνώμονα έχει και τη γεύση και το πως αισθάνεται μικροπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.


Αγόρασε τα πιο ωραια γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς και εμποδίζουν τις άλλες γάτες να ανακατεύονται με την τροφή της.



Με τις ελιές δεν έχει πρόβλημα να τις αγοράζει. Έτσι και αλλιώς πέφτουν μπροστά της καθώς
περπατάει. Τις πηγαίνει στην παραλία και τις πλένει και τις φτιάχνει χωρίς να τις "φτιάχνει". Έτσι έχουν έχουν ολα τα μαγικα συστατικά. Απλά τις βάζει σε ενα γυάλινο βάζο με καθαρο θαλασσινό νερό και τις ξεχνάει για ενα μήνα. Μετά ειναι έτοιμες.


Θέλει τέλος πάντων να ειναι παντα ομορφη, θελκτική, έξυπνη, να μην γεράσει ποτε, να μην κουράζεται να μαγειρεύει και να πλένει. Και οτι τρώει να ειναι νόστινόμο, λαχταριστό και μετά να αισθάνεται χαρά και να μην αρωσταινει ποτε.


Ανακάλυψε προς το παρόν λίγες βασικές συνταγές.


Μπορεί να ειναι λάθος. Γάτα ειναι. Καλύτερα ανακαλύψτε μόνοι και μόνες σας.


Πρωινό:


Χρηςιμοποιει το καλύτερο μαγικο παξιμάδι (ντάκος) με 100% κριθάρι. Το Φανουρακης απο την Κρήτη. 100% κριθάρι όπως γράφει στα συστατικά και καθόλου λάδι. Έτσι βάζει οτι λάδι θέλει και βάζει το καλύτερο. Παρατήρησε οτι οςο και να τρώει απο αυτο δεν παχαίνει. Ιςως ειναι οι ίνες του κριθαριού που ειναι απεπτες, καθαρίζουν το έντερο και απορροφούν σαν σφουγγάρι τα λίπη.


Βρέχει λοιπόν το παξιμάδι για να γίνει σαν μαλακό ψωμι. Αντί για βούτυρο αλοιφει με ταχίνι ολικής. Το ταχίνι φτιάχνεται απο το μαγικο σουσάμι των παραμυθιών. Περιεχει απίστευτης ποιότητας φυσικό λάδι.


Ενα απο τα καλύτερα ταχίνια στην Ελλάδα αν όχι το καλύτερο ειναι το Κοσμιδης απο τη Δραπετσωνα. Πηγαίνει στον Πειραια με τον ηλεκτρικό, κοιτάζει μετά τα ομορφα πλοία πηγαίνοντας με το λεωφορείο στη Δραλετσωνα που ειναι δυο τρεις στάσεις απο εκεί.


Αφού αλειψει ταχίνι προσθέτει καλο μέλι και λίγο κανέλα Κευλανης. Η προσθέτει άγριοβύσσινο γλυκό κουτάλιου κτλ.


Αφού ξεκινήσει για την εργασία της και μόλις πεινάσει τρώει λίγη κακαοπαςτα 100%. Ειναι σε συσκευασία όπως η σοκολάτα μόνο που ειναι 100% κακαο. Απίστευτα αντιοξειδωτική. Ακριβή αλλα με ενα μικρο κομματάκι αισθάνεται οτι έφαγε μια μικρή τούρτα, χωρίς να παχαίνει καθόλου και χωρίς ζάχαρη...Συνήθως αγοράζει Slitti η Vannucci απο Ιταλία.


Άλλο γεύμα, συνήθως το μεσημέρι:
Παξιμάδι που στα μικρά γράμματα στη συσκευασία δεν περιεχει λάδι για να βάζει το δικό της. Το βρέχει. Πάνω του φτιάχνει μια λαχταριστή ελληνική σαλάτα. Με ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, πράσινες ελιές. Μετά βάζει άνθος αλατου και όχι αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο ρίγανη. Μπορεί να προσθέσει μαύρη σταφίδα, Κάσιους ωμο, φυστίκια Αιγινης, απίστευτα φυστικΐα Αιγινης, καρύδια, λιναρόσπορο, Γκοτζι Μπέρι κτλ. Μετά προσθέτει το καλύτερο παρθένο ελαιόλαδο η σιςαμελαιο Κοσμιδης.


Σε άλλο γεύμα τρώει φρουτάκια.


Οταν έχει ροδιά της αρέσει να τα στιβει  και να πίνει τον μαγικο χυμό.


Για το καλύτερο φυςικο γλυκό της αρέσουν οι βασιλικοί χουρμάδες, οι ακριβοί που ειναι φυσικής οριμανσης πάνω στο δέντρο απο το Ισραήλ.

Γνωρίζει οτι η βιταμίνη C ειναι το καύσιμο του ανοσοποιητικού. Αν θυμάται καλα αυτός που την ανακάλυψε πήρε βραβείο Νόμπελ. Πρεπει να το ξανακοιταξει στην Wikipedia. Ανακάλυψε οτι οταν δεν αισθάνεται καλα μπορεί να στάζει λεμόνι η νερατζι σε ζεστό νερό και το πίνει και γινεται καλα χωρίς να αρρωστήσει. αν τύχει και ειναι άρρωστη με αυτο γινεται καλα.


Φροντίζει να πίνει καθαρό νερό απο κανάτα φίλτρου η αλους τρόπους φιλτραρίσματος. φροντίζει επισεις να αναπνέει τον πιο καθαρό αέρα.

Σνακ:
Μπανάνα.


Αλλο σνακ:
Μελεκούνι.
Δεν έχει τα φτηνιάρικα λιπαρά στα συστατικά με τα μικρά γράμματα που φράζουν τις αρτηρίες. Το πουλάει και το ΑΒ. Περιεχει (διαβάζοντας τα συςτατικα) μαγικο σουσάμι παραμυθιού, μέλι και αμύγδαλα.


Η καρδούλα της Κανελινας ειναι σε τέλεια κατάσταση. Το μυαλό της επισεις. Εχει ελεύθερο χρόνο για χορό στην παραλία στην αγκαλιά της αλήθειας του Ηλιου η του μυστήριου των αστεριών.



Οι δυο σοφοί γλάροι της λένε τι ομορφη που ειναι και μαζι χορεύουν κατω την πεντακάθαρη, άφοβη αλήθεια του Ηλίου. Του Ηλιου που δεν αφήνει καθόλου σκιές. Μόνο τη χαρά.
















Πλύσιμο δοντιών με θαλασσινό νερό;

μπορεί να ειναι λάθος το παρακάτω....


Όμως, βουρτσίζοντας τα δόντια με θαλασσινό νερό στη θαλαςςα αντί για οδοντόκρεμα δημιουργεί μια απίστευτη αίσθηση καθαριότητας.


Και η οδοντόβουρτσα παραμένει καθαρή χωρίς καμια μυρωδιά.


Γλιτώνουμε και το φθόριο απο την οδοντόκρεμα, (Fringe Knowledge for Beginners - Montalk).


Όπως και να χει ειναι απίστευτα σημαντικο να πλένουμε τα δόντια μετά κάθε γεύμα.


Γλιτώνουμε απο απίστευτα προβλήματα υγείας στο μέλλον οταν μεγαλώσουμε.


Με τα χρήματα που γλιτώνουμε μπορούμε να κάνουμε οτι θελουμε.






Friday, December 16, 2016

Παραμύθι, Η Κανελινα, ο νόμος επαγωγης και η Amy Winehouse

Η Κανελινα η γάτα ενδιαφέρεται να τρίβει τα μουστάκια της και αδιαφορεί για φαγητο. Ειναι όμως κάπως χοντρούλα και έχει πλάκα.


Της αρέσει η φυσική και ιδιαίτερα, ο μαγνητισμός, η μαγνητική επαγωγή και ο ηλεκτρισμός.


Διασκεδάζει οταν τη χαϊδεύεις. Τότε ηλεκτρόνια φεύγουν απο το χέρι σου η απο το τρίχωμα της, δεν θυμάται ακριβως. Έτσι οι τριχουλες της φορτίζονται με ομοςημο φόρτιο που παραμένει. Και η μια απωθεί την άλλη και όλο το τρίχωμα φουσκώνει. Ειναι χαρούμενη πολυ.


Στενοχωριέται όμως που δεν βρίσκει που εφαρμόζονται αυτα που έμαθε για τον μαγνητισμό. Θυμάται στο σχολείο που είχε μάθει οτι οταν κατι αγωγιμο (με ελεύθερα ηλεκτρόνια μεςα του) κινείται σε χώρο που ασκούνται μαγνητικές δυνάμεις (μαγνητικό πεδίο) τότε δημιουργείται τάση στα άκρα του απο επαγωγή.


Τελείως ακαταλαβίστικα της φαίνονταν ολα αυτα. Το μόνο που καταλάβαινε ειναι οτι ηλεκτρική τάση σημαίνει οτι το υλικό αυτο αποκτά π.χ. 0 βολτ στη μια άκρη του και 1 βολτ λόγου χαρη στην άλλη όπως μια μπαταρία. Οςο πιο γρήγορα κινείται το υλικό τοςο μεγαλύτερη η ηλεκτρική τάση απο επαγωγή.


Προφανώς ηλεκτρόνια μεταφερονται πάλι αλλα τι στο καλο; Που εφαρμόζονται ολα αυτα;


Αποφάσισε να περπατήσει ολη τη κατηφόρα και να περάσει πολυ προσεχτικά το δρόμο, να κατέβει στην παραλία και να βρει τους δυο σοφούς γλάρους να τους ρωτήσει. Οι γλάροι ήξεραν επισεις να βρίσκουν ωραια παραδείγματα στο YouTube και έτσι ήταν όλο χαρά που επιτέλους θα μάθει στην πράξη.


Οι σοφοί γλάροι την πειραν στα σοβαρά και για δυο τρία λεπτά συσκέπτονταν πιο μπορεί να ειναι ενα καλο παράδειγμα.


Τελικά αποφάσισαν να δείξουν στην Κανελινα το βιντεάκι που δείχνει πως η Amy Winehouse τραγούδησε στο στούντιο το Back to Black.


Η Κανελινα χάρηκε πολυ. Αυτο ειναι ενα απο τα αγαπημένα της τραγούδια αν και το χρωμα της ειναι μόνο κανελι και καμια σχεςη με μαύρο. Είταν όλο αγωνία να ακούσει την εξήγηση πριν δει και ακούσει το βίντεο.


Της είπαν λοιπόν οι γλάροι...


Το μικρόφωνο που χρησιμοποιήθηκε για το Back to Black κατασκευάστηκε κάπου μετά το 1930 και η καρδιά του ειναι μια παρα πολυ λεπτή κορδέλα απο αλουμίνιο. Ειναι πολυ πιο λεπτή απο τις τρίχες σου και έχει πλάκα. Ειναι παναλαφρη και έτσι κινείται, στην περιπτωςη μας παλεται, ακομα και με τον πιο λεπτεπίλεπτο ήχο.


Η Amy Winehouse καθώς τραγουδάει θέτει σε παλινδρομική κίνηση μόρια του αέρα. Απο τη διαταραχή που δημιουργείται στο χώρο απο συγκρουςεις μορίων τελικά κάποια γειτονικά μόρια πέφτουν πάνω στην ευαίσθητη κορδέλα και την κανουν και αυτή να παλεται.


Η μαγική αυτή κορδέλα ειναι στερεωμενη στα άκρα της μεςα στο μικρόφωνο και ςτα πλαϊνά της υπάρχουν δυο πανίσχυροι μαγνητες που δεν την αγγίζουν φυςικα αλλα δημιουργούν ενα μαγνητικό πεδίο με δυναμικές αόρατες γραμμές κάθετες σε αυτήν που τη διαπερνά. Δεν τη διαπερνά κατα πάνω της αλλα απο το πλάι όπως ο άνεμος που μας έρχεται απο τη μεριά του ωμου.


Ειναι φτιαγμένη απο το πιο λεπτό αλουμινόχαρτο που μπορεί να υπάρχει. Και αφού το υλικό ειναι αλουμίνιο, ειναι αγωγιμη έχοντας μεςα της τρισεκατομμύρια ελεύθερα ηλεκτρόνια. Σύμφωνα με το νόμο της επαγωγης ηλεκτρόνια χαρούμενα με τόσο μουσικα παλλόμενη φωνή μετακινούνται προς τα άκρα της κορδέλας, ποτε περισσότερα και ποτε λιγότερα ανάλογα με τον παλμό της φωνής της τραγουδίστριας.


Έτσι λοιπόν στα δυο άκρα της κορδέλας παίρνουμε ηλεκτρική τάση που μεταβαλεται ανάλογα με την φωνή.


Στην πραγματικότητα είπε η έξυπνη Κανελινα έχουμε μετάτρεψει κινούμενα με μουσική μόρια αέρα σε κινούμενα με μουσική ηλεκτρόνια στην κορδέλα απο επαγωγή. Γιατι όμως;


Μπραβο ειπαν οι γλάροι, είσαι πολυ έξυπνη. Απο τη στιγμή που έχουμε πια κινούμενα μουσικά ηλεκτρόνια, δεν έχουμε παρα να συνδέσουμε δυο καλώδια στα άκρα της κορδέλας. Μετα να περασουμε την λεπτεπίλεπτη εναλλασσόμενη τάση απο ενα μεγεθυντικό μικροσκοπικό μετασχηματιστή (σαν της ΔΕΗ αλλα απίστευτα μικρο μεςα στο μικρόφωνο). Μετά μπορούμε να στείλουμε την μεταβαλλόμενη αυτή μουςικα ηλεκτρική τάση αυτή μέσω καλωδίων σε μαγικο ενισχυτη που θα την πολλαπλαςιαςει ακομα πιο πολυ. Έτσι στέλνουμε το ηλεκτρικό αυτο σήμα της φωνής της Amy ιςχυρο στην μαγνητική ταινία που θα καταγράψει αυτο το τοςο όμορφο μουσικό κοματι.


Πετάχτηκε απο χαρά η Κανελινα.


Πετάχτηκε και ο άλλος γλάρος και πρόσθεσε. Μεσα σ αυτο το μικρόφωνο υπάρχει και ενα μαγικό φίλτρο που λέγεται φίλτρο Πλειαδες για να κόβει τα ενοχλητικά μπάσα απο το μικρόφωνο που αυξάνουν οςο πιο κοντά του τραγουδαει κανεις. Ειναι απλά ενα πηνίο συνδεμένο με την καλώδια έξοδου του μικροφώνου αποτελούμενο απο πολλές στροφές μονωμενου εξωτερικά σύρματος τυλιγμένες σε ενα μαγνητικό υλικό.


Μπα, είπε η Κανελινα. Γιατι αυξάνουν τα μπάσα οςο πιο κοντά ειςαι στο μικρόφωνο;


Ο γλάρος κοίταξε κατω στα ποδια του, στο βράχο που στεκοταν, και η στάθμη του νερού είχε ανεβεί πολυ. Ειναι πολυ πολύπλοκο φαινόμενο είπε. Ειναι ομως όπως η παλίρροια που βλέπεις εδώ. Η Σελήνη ενώ ειναι μικρότερη επηρεάζει τη στάθμη της θάλασσας λόγω βαρυτικής έλξης πολυ περισσότερο απο τον Ηλιο. Αυτο γιατι ειναι πιο κοντά μας και δημιουργεί μεγαλύτερη διαφορα έλξης, απο τη μεριά μας και τη μεριά της Κίνας στην άλλη πλευρά της γης, σε σχεςη με τι διαφορα προκαλεί ο Ήλιος στις δυο πλευρές. Ο Ήλιος δημιουργεί μικρότερη διαφορικη έλξη γιατι ειναι πολυ πιο μακρυα και απο μας και απο την Κίνα. Αλλα θα σου εξηγήσουμε καλύτερα μια άλλη φορά.


Η Κανελινα ειναι τρισευτυχισμένη και όλοι μαζι έβαλαν το τραγούδι στο YouTube με λέξεις κλειδιά (Amy Winehouse recording Back to Black). Τότε παρακολούθησαν την ώρα της ηχογράφησης με το μικρόφωνο κορδέλας (η αλουμινένιας ταινίας) RCA 77DX και άρχισαν και οι τρεις τους να χορεύουν χαρούμενα μαζι με την Amy Winehouse και τά ηλεκτρόνια.


https://m.youtube.com/watch?v=2NVvzRt8fTs


Πηγές:
Feynman Lectrures in Physics

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ribbon_microphone
http://www.coutant.org/rca77dx/index.html






Wednesday, December 14, 2016

Για να τραγουδάμε όχι φάλτσα πρεπει να ακούμε πολυ σιγα;

Ο λόγος ειναι οτι σαν όντα οι άνθρωποι ειμαςτε πλασμένοι με μη γραμμική συμπεριφορά. 


Το ύψος ενός τόνου εξαρτάται και απο την ένταση εκτός απο τη συχνοτητα. Οι υψηλές συχνότητες οταν ειναι έστω και λίγο δυνατά ακούγονται τονικα πιο χαμηλά και σε υψηλές εντάσεις σχεδόν ενα ημιτονιο κατω! 


Έτσι αν βάζει κανεις τη μουσική δυνατά τραγουδάει απίστευτα φάλτσα.


Ήχος και Ακοή - Εγκυκλοπαιδια LIFE

S. S. Stevens - Hearing: its Psychology and Physi- ology (1938) co-authored with Hallowell Davis








Μουςικος συσχετισμός του Michael Jackson, Quincy.Jones και Μανου Χατζιδακι

Ξέχασα να σου πω οτι ο Quincy Jones (πιθανόν και ο Bruce Swedien;) συνδέονται με τον Μανο Χατζιδακι αφού ο Quicy Jones ήταν παραγωγός του Χαμόγελο της Τζοκοντας οταν ο Μανος Χατζιδάκης ήταν Αμερική.


Ο Quincy Jones μικρός ήταν πολυ φτωχός και η γιαγιά του τους τηγάνιζε απίστευτα πράγματα. Οταν μεγάλωσε πήγε για baby sister και εκεί το σπίτι είχε το βιβλίο για scoring και ενορχηςτρωςη στον κινηματογράφο, Underscore του Frank Skinner

AKG D130 used as omnidirectional Blumlein pair

Inspired by the interview of Bruce Swedien on Sound on Sound...


2 AKG D130 1in each from singing male voice and at right angles touching each other were used.


The sound quality was phenomenal.


Each was connected to a Pleiades filter of 82 milliHenries.


After about 40 years of experimenting, happiness.


Setup:


AKG D130 - PLEIADES 82mH -

                                               - SONY TCD5 PRO II - SENNHEISER HD 580

AKG D130 - PLEIADES 85mH -


Bob Orban is right of course too. The simpler the signal path the better it sounds.


No need to compress or limit. Just sing at a very comfortable calm voice without stretching. The tape (Chrome TDK cassette) saturation makes wonders of the nasty peaks disappearing.


Without the Pleiades filters it sounds very unnatural and bass heavy.


Perhaps higher inductance than 85mH may be used. 333mH was bass heavy too.


The AKG D130 are amazing omnidirectional microphones.



Tuesday, December 13, 2016

Με τι μικρόφωνο ηχογραφήθηκε η φωνή του Μαικλ Τζακσον στο Thriler - Michael Jackson

Πως ηχογραφούσε ο Bruce Swedien τον Michael Jackson; 


Which microphone was used for recording the voice of Michael Jackson on Thriller? As can be ws.seen on the following links it is the amazing vintage Shure SM7 which has a Pleiades filter inside (inductor in parallel) to reduce proximity bass. The use of this amazing moving coil in a magnetic field microphone did raise eyebrows as Swedien says on another interview..


Ο μηχανικός ήχου Swedien λέγεται έτσι γιατι ειναι απο την Σουηδία. Χρησιμοποίησε ενα μικρόφωνο για τον Michael Jackson που ιςως δεν το ήθελε κανένας. Το SM7 που ειναι κινητού πηνιου μεςα σε μαγνητικό πεδίο. Το μικρόφωνο έχει και ενα Pleiades filter (πηνίο παράλληλα για μείωση του φαινομένου αύξησης των μπασων λόγο κοντινής απόστασης).
http://cdn.shure.com/user_guide/upload/1565/us_pro_sm7_ug.pdf


https://m.youtube.com/watch?v=TK_rX4MjvA4


Here Bruce Swedien explains that he used 2 microphones to record every source in stereo.
Και εδώ φένεςαι ποσο απλός ειναι, με το σκύλο του στο studio και ηχογραφώντας κάθε όργανο με δυο μικρόφωνα αντίθετα με οτι κάνουν οι περιςςοτεροι άλλοι χρησιμοποιώντας 1.


https://m.youtube.com/watch?v=KgJ-2OU3g4w

Monday, December 12, 2016

Pair of AKG D130 omnidirectional mics and Pleiades filters

Amazing sound quality.


If used on their own the voice was bass heavy possibly due to Fletcher Munson equal loudness curves or due to voice effort curves.


So a Pleiades filter of 100Hz were connected on each but sound was still unnatural and bass heavy.


With a Pleiades filter of 380Hz (inductance 82mH) male voice was very natural at 1-2in. It is a joy listening to analogue stereo recordings in this way, everything so alive.


There were some sibilant problems.


The microphones sounded perhaps better at an angle of 45 degrees as expected, (reducing the pressure doubling effect at high frequencies).


More experiments are needed with Pleiades filters of less than 380Hz.


Setup:


AKG D130 - Pleiades filter -
                                              - SONY TCD5 Pro II - Sennheiser HD 580
AKG D130 - Pleiades filter -


Piano and voice was recorded too, and at 82mH the piano sounded very real too.


One of the problems recording both piano and voice live is that the piano being a loud instrument makes the singer hearing the piano notes flater than they are (pitch depends also on intensity, see earlier euroelectron entries), so the singer may sing flat!


The AKG D130, Electro-Voice 635a, Sennheiser MD21 (tested vintage types) are some of the best microphones on the planet.


The Casio VL-Tone VL-1 sounds great

And it can be used with a Casio MT-65 to MT-100 or (anything even radio), to play correct to ear-brain high notes by tuning using the pot underneath or the MT's tuning potentiometer at the back.


At your own risk:
It can be very carefully opened by undoing the screws and pressing the top cover in the middle on both sides.


If the battery connecting metal parts are lose they can be glued with Araldite 2021-1 industrial glue, which can glue metal with plastic. Take all safety precautions when using the glue.



Saturday, December 3, 2016

Producing Don't you want me - Human League

There's an amazing interview of Sound on Sound


http://www.soundonsound.com/people/human-league-dont-you-want-me


showing how producer Martin Rushent produced Don't you want me - Human League


It's all there including Neumann U77 used in the toilet.

Παραμύθι, Η συνάρτηση Δέλτα, Delta function fairytale

Οι δυο σοφοί γλάροι για να νανουριστουν εύκολα ηθελαν επιστημονικό παραμύθι...


Μια φορά και ενα καιρό είταν η συνάρτηση Δέλτα.


Είταν απο μικρή πολυ ψηλή και λεπτή και είχε πλάκα.


Οςο όμως μεγάλωνε γινόταν όλο και πιο λεπτή και όλο και πιο ψηλή, μέχρι που η μέση της έγινε απειροστα μικρή και το ύψος της απείρως μεγάλο. Έτσι οι ξένοι επιστήμονες την ονόμασαν Delta function.


Είταν πολυ δυστυχισμένη. Κανεις δεν την ήθελε. Όποτε πλησίαζε συμμαθητές της ακούγονταν ενα μπαμ πολυ δυνατό που κρατούσε λίγο χρόνο και όλοι τρόμαζαν.


Οι άλλες συμμαθήτριες συναρτήσεις αντιπαθούσαν και το ημιτονο. Αυτο είχε αντίθετη συμπεριφορά. Διαρκούσε άπειρο χρόνο και όποτε πλησίαζε ακουγοταν για παντα ο ίδιος τόνος. Έτσι όλοι ζαλίζονταν και το απέφευγαν και αυτο.


Και το ημιτονο κορόιδευε την λεπτή συνάρτηση Δέλτα. Εκείνη όμως του έλεγε είσαι ένας σφυριχτος τόνος που διαρκεί συνέχεια και με ζαλίζει.


Πράγματι το ημιτονο κρατούσε όλο και πιο πολυ στο χρόνο και γινόταν έτσι όλο και πιο καθορισμένο σαν συχνοτητα, μια απόλυτα καθορισμένη νότα που είταν σαν να σου τρυπάνε το αυτί.


Η συνάρτηση όμως Δέλτα που δεν κρατούσε σχεδόν καθόλου στο χρόνο ξέσπαγε σε κλάμα γιατι κανεις δεν την έκανε παρέα, ούτε το ημιτονο.


Στα πάρτυ των συναντήσεων εμφανιζόταν μόνο την ώρα που έσκαγαν μπαλόνια οι παιδικές συναρτήσεις. Στους γάμους των συναρτησεων εμφανίζονταν μόνο την ώρα των πυροτεχνημάτων και τότε μόνο με το αυθόρμητο μπαμ της, περνούσε απαρατήρητη.


Παρα πολυ σπάνια μόνο την καλούσαν οταν φτιάχνονταν π.χ. ενα πολυ καλο στούντιο ηχογραφήσεων για να μετρήσουν οι επιστήμονες την ακουστική αντιχηση. Έτσι την κάλεσαν οταν φτιάχνονταν το στούντιο ηχογράφησης της Κολουμπια στην Αθήνα.


Εκεί στις μετρήσεις χρησιμοποιούσαν κρότους απο πιστολιές που έμοιαζαν με τη συνάρτηση Δέλτα. Εκεί ήταν χαρούμενη γιατι ένοιωθε οτι ειναι αποδεχτή. Παρακολούθησε μετά τις μετρήσεις, πως έβαλαν οι επιστήμονες ακουστικής, μακρυα σεντόνια απο μαγικό ασφαλτοπανο απομακρυσμένα απο τους τοίχους για να απόροφανε τα ημιτονα που σφύριζαν μπασους ενοχλητικούς τόνους οταν κάποιος διέγειρε με την συνάρτηση Δέλτα τον χώρο ηχογραφηςης. Ετςι με την στρατηγική τοποθετηςη των μαγικών αςφαλτοπανων στο εςωτερικο του κτηρίου, οι μηχανικοί ήχου μπορούσαν να ηχογραφούν τα τραγούδια του Χατζιδάκι και πολλών άλλων συνθετών πεντακάθαρα χωρίς να βουίζουν τα μπάσα ημιτονα στον χώρο και η συνάρτηση Δέλτα το ευχαριστιόταν.


Τα μπάσα ημιτονα φοβόντουσαν πολυ τα αφαλτοπανα. Ηταν τόσο μαλακά απομακρυσμένα απο τους τοίχους που μόλις ενα ημιτονο που αντιχούσε έπεφτε πάνω τους έκανε αμέσως νανι, υπνο βαθυ. Οι ηχολήπτες όμως ήταν πολυ ευχαριστημένοι αφού δεν βούιζε ο τόπος υποκουφα.


Το ημιτονο σταμάτησε να κοροϊδεύει την συνάρτηση Δέλτα και άρχισε να αναρωτιέται για τον εαυτό του.


Αχ να κρατούσα πολυ λιγότερο χρόνο και να μην τους ζάλιζα τους άλλους. Τότε θα είχα και λίγο ασάφεια στη (συχνοτητα) νότα μου αφού για να με μετρήσουν θα διαθέτουν λίγες πια απο τις κορυφές μου και για να βρεθεί η συχνοτητα θα υπάρχει μεγαλύτερο σφάλμα μέτρησης.


Αποφάσισε λοιπόν να πάει για κούρεμα.


Να μην γίνω είπε στον κουρέα τόσο σύντομο στο χρόνο σαν τη συνάρτηση Δέλτα και κανεις να μην προλαβαίνει να καταλάβει τι νότα είμαι...Και θέλω επισεις να μην πειράξεις καθόλου το χρωμα στα μαλια μου.


Εντάξει είπε ο κωμωτης. Θα σου αφήσω διάρκεια λίγα δευτερόλεπτα ώστε να ειναι αρκετα σαφές τι νότα είσαι και ταυτόχρονα να μην τους ζαλίζεις όλους.


Η συνάρτηση Δέλτα είταν απαρηγόρητη γιατι ήταν μόνη .


Τότε ο πατέρας της αποφάσισε να της αγοράσει τον μαγικό καθρέπτη Φουριε (του Γσλλου μαθηματικού Fourier).


Ο πατέρας της που της το έκανε δώρο Χρθστουγεννων της είπε. Αυτός ο μαγικός καθρέφτης μετασχηματίζει το πεδίο του χρόνου σε πεδίο συχνότητας. Έτσι θα μπορείς να δεις μια αλλη ιςοδυναμη όψη του εαυτού σου, ποιες νότες περιεχεις και τότε θα καταλάβεις κατι σημαντικό για σένα.


Η συνάρτηση Δεκτά εκλεγε και με φόβο ακομα για το τι θα αντικρίσει στον καθρέπτη Φουριερ δειλά δειλά κοιτάχτηκε.

Τότε είδε με έκπληξη της οτι δεν ειναι αυτο το τόσο λεπτό και ψηλό αλλα αντιθέτως οτι περιεχει όλες τις νότες στο σύμπαν απο μείον άπειρο μέχρι συν άπειρο. Χαρεικε πολυ που το είδε και δεν το πίστευε στα μάτια της.


Ενα ακούρευτο ημιτονο ηρθε πάλι να την κοροιδεψει. Της είπε οτι ειναι η πιο λεπτή ακρίδα στο σύμπαν.


Η συνάρτηση Δέλτα όμως δεν έχασε την ψυχραιμία της και του είπε για έλα να σε δούμε εσένα στον μαγικό καθρέφτη Φουριε.


Το ημιτονο τα έχασε και ανακάλυψε οτι εκεί φαίνεται σαν μια μόνο πανλεπτή γραμμή αφού περιεχει μόνο μια συχνοτητα.


Έτσι ανακάλυψαν οτι έχουν συνάφεια μέσω του μαγικού καθρέπτη Φουριε, οτι η μια συνάρτηση μετασχηματίζεται αντίστροφα της άλλης.


Ηρθε με αγωνία και το κουρεμένο στον χρόνο ημιτονο να δει τον εαυτό του. Τότε είδε οτι ειναι μια πιο πλατιά κορυφή στο πεδίο των συχνοτήτων αφού περιεχει μια νότα αλλα με ασάφεια.


Έτσι ανακαληψαν την αρχή απροσδιοριστίας του Heisenberg και στη μουσική. Οτι κατι οςο πιο λίγο χρόνο κρατάει περιεχει όλο και πιο πολλές συχνότητες.


Οταν ξέρουμε πολυ καλα κατι ποτε συμβαίνει τοσο λιγότερο ξέρουμε τη νότα ειναι.


Ενώ οταν ξέρουμε πολυ καλα τη νότα ειναι δεν ξέρουμε ποτε συνέβει αφού η νότα κρατάει παρα πολυ χρόνο.


Έτσι η συνάντηση Δέλτα που κρατάει ελάχιστο χρόνο ήταν πολυ χαρούμενη γιατι περιεχει όλες τις νότες.


Έτρεξε με απερίγραπτη χαρά να εφαρμόσει αυτο που έμαθε για τον εαυτό της και να το δει στην πράξη.


Ζήτησε απο ενα παιδι να κρατάει με το πόδι του πατημένο το δεξί πετάλι του πιάνου που αφήνει όλες τις χορδές ελεύθερες να πάλλονται. Εκείνη έκανε το απίστευτα σύντομο και δυνατό κλικ της και τότε όλες οι νότες του πιάνου ακούστηκαν συμπαθητικά σαν να κτυπουςε κανεις δυνατά μια φορά τα χέρια του σε μια μεγάλη αίθουσα.


Μετά πήγε σε οποιοδήποτε μπουκάλι έβρισκε, έκανε κλικ στο λαιμό του και μπορουςε ετςι να ακούγεται η νότα οποιουδήποτε μπουκαλιού.


Μετά πήγε στον παππού της και του είπε, είμαι σαν το γρήγορο κλικ του διακοπή φωτός στο δωμάτιο σου. Βάλε παππού το ραδιόφωνο σου σε οποίο συχνοτητα σταθμού θελεις και θα δεις οτι οταν κάνω εγώ κλικ θα ακουστεί τοκ απο το ραδιόφωνο σε οποία συχνοτητα και αν ειναι συντονισμένο.


Και έτσι παντα γινεται


Και η συνάρτηση Δέλτα και το ημιτονο ανακαληψαν πολλά κοινά μετάξυ τους που τα συνδέει ο μαγικός καθρέφτης μετασχηματισμού Φουριε και έγιναν οι καλύτεροι φίλοι.


Οι σοφοί γλάροι ειχαν ήδη κάνει νανι.

References: Waves, Berkeley physics course volume 3.

Information Theory and Noise lectures, Dr. Robert Pettifer, University of Warwick

Wednesday, November 16, 2016

Microphones and synthesizers used on Take on Me - A-ha

Vocal with Neumann U47 tube.


Riff, Roland Juno 60 and PPG.


Yamaha DX7.


More on the excellent Sound on Sound article:
http://www.soundonsound.com/people/ha-take-me
A-ha - Take on Me

Sunday, November 13, 2016

Casiotone MT-100 MT-65 CT-202 Brain Eno and correct octaves

It is not surprising that Brian Eno likes the Casio 202.


(These toys including MT-100, MT-65, etc have a sampling rate of 600KHz!!!
http://www.firstpr.com.au/rwi/casio/Casio-931-2006-06-17.txt)


This can be seen in the interviews, The Life of Brian - Electronic Soundmaker and Computer Music
http://music.hyperreal.org/artists/brian_eno/interviews/escm84.html


It has nice sounds. And it seems that Casio is having the octaves a bit more that x2 in frequency so they sound correct to ear-brain. (Frequency and pitch is not the same but they are related). Frequency is the objective quantity, pitch is the subjective. Pitch also depends on intensity (ref. S.S.Stevens - Sound and Hearing or Stevens and Davies - Hearing).


It seems the MT-100 as tested does the same octave "stretching" and so the MT-65 should do.


Do they all have the same principle of sound creation? Possibly yes. Are they using Walsh functions synthesis? It seems the overtones sound correct too to ear-brain. Do they also have relations a bit more than an integer multiple like Streinway pianos do? Are Stradivarius violins the same in terms of "stretched" overtones?


Is Brain Eno driving an Eventide H3000 with his Casio 202? Another reason why an Eventude sounds great with an electric guitar is that when the strings are stetched more (ie more than 440Hz or thicker strings) the overtones are progressively higher than just x2 which is what is needed!


More on incorrect stretched octaves so that they sound correct to human can be found on earlier euroelectron posts with references.


Does the Casio CZ series use deliberately "wrong " ie  correct octaves? By listening on YouTube to CZ101 it seems yes.


It would nice to reprogram the micro controller of Roland Juno 6, and other Juno series to make the octaves wrong ie correct.


Some older analog synthesizers get away with it by having inter sly or externally adjustable volts per octave so that they can be adjusted to sound correct ie more than doubling of frequency which sounds ridiculously flat.


Fortunately synths like the Yamaha DX7ii and Korg Triton have all note user defined scales.


Please read also Pleiades tuning for DX7 and Korg Triton on earlier euroelectron posts.



Monday, November 7, 2016

A list of Amazing books on electronics, audio engineering and related arts

Electronics - Neal Storey (a fantastic teacher)


A practical introduction to electronic circuits - Martin Hartley Jones


Applied Electronics - T.S. Gray (MIT) (electron tube electronics)


Radio Engineering - Terman (Stanford) (electron tube electronics)


Elements of Sound Recording - Frayne, Wolfe (the best ever written on audio engineering?)


Musical Acoustics - Hall


Hearing - Stevens and Davies (as well as Sound and Hearing - Time encyclopedia)


Acoustics of radio and television studios - Guilford (BBC)


Feynman Lectures in Physics - Feynman


The Art of Music - J.S. Bach (precepts and principles for playing thorough bass by JS Bach for his
students in music)




And 2 very useful books for life:


The Dale Carnegie books


and


Fringe Knowledge for Beginners - Montalk








Thursday, October 27, 2016

How DCOs work and differences between Juno 6 60 106 etc

There is an amazing video that explain this on YouTube:
https://m.youtube.com/watch?v=mqY6cVJS9fo
How DCO's work - GOLT ! Channel


After watching one can see that the Junos have just one clock oscillator but many voices of course. On the 6 and 60 it is analog. The clock on the 106 is crystal.


The Juno 6, 60 electronic wave is generated by capacitor discharge which is nice and smooth and exponential.

The M112 sound generator IC by SGS Thmpson used by Siel, EKO, Kentron Solton 24

An amazing underestimated perhaps microchip.


It is used on the EKO CL.61 organ synthesizer. Possibly on the EKO Pony too as they are similar.


It is used on Siel DK70, DK80, EX80 Expander 80 etc.


It's sound production is similar in many ways  to an Eminent Solina string ensemble.


The M112 gets a clock of 2MHz square wave. By various divisions a top octave synthesis TOS is made. Inside it are counters to divide every top note to create a full spectrum of 94 independent square waves.


These tones are apparently there, all the time and the internal 8 VCAs create 8 voices from them.


When data is sent to its data bus it controls which of all these tones must be switched to, multiplexed. Data bus commands include octave, note, envelope for VCA etc. In this way the M112 creates 8 microprocessor programable sound generator channels.


More on its data sheet by Googling just M112 sound generator.
The link is:
http://www.milton.arachsys.com/nj71/pdf/m112.pdf


It sound amazing and of course it is analog digitally controlled.

Υγιεινό Σουβλάκι; A Healthy Souvlaki?

With oyster mushrooms.


Με μανιτάρια πλευρώτους.


Πίτα ολικής χωρίς φυτικά λιπαρά.


Μανιτάρια πλευρώτους ψητά αλημενα με σουςαμελαιο η ελαιόλαδο, άνθος αλατου, τριμμένο πιπέρι.


Πίτα ψητή αλημενη με σιςαμελαιο.


Βάζουμε στην πίτα, ντομάτα, λίγο κανέλα, λίγο πιπεριά, τα μανιτάρια, τριμμένο πιπέρι.


Η αλλα λαχανικά αντί για ντομάτα και σουςαμι ολικής.



Υγιεινό Σουβλάκι; A Healthy Souvlaki?

With oyster mushrooms.


Με μανιτάρια πλευρώτους.


Πίτα ολικής χωρίς φυτικά λιπαρά.


Μανιτάρια πλευρώτους ψητά αλημενα με σουςαμελαιο η ελαιόλαδο, άνθος αλατιού, τριμμένο πιπέρι.


Πίτα ψητή αλημενη με σιςαμελαιο.


Βάζουμε στην πίτα, ντομάτα, λίγο κανέλα, λίγο πιπεριά, τα μανιτάρια, τριμμένο πιπέρι, λίγο μαϊντανό, ιςως λίγο τζίντζερ.


Η αλλα λαχανικά αντί για ντομάτα και σουςαμι ολικής.



Thursday, October 13, 2016

Jean Michel Jarre on the importance of limitations

There is a great quote of Jean Michel Jarre on the importance of limitations in the Wikipedia article near to year 1997.




Tuesday, October 11, 2016

Many thanks to

Credit should go to:


Panos Diamantopoulos for bringing the idea and schematic of a K117 JFET preamplifier.


Lefteris Logaridis for bringing the idea of a VF14 (Neumann U47) preamplifier and the use of military signal transformers.


Both of these inputs as early as near 2000 gave a significant contribution to the development of the Pleiades microphone pre preamplifiers and filters.



Friday, October 7, 2016

The G spot

William Orbit says every synth has that little G spot where subtle, slight tweaking of two parameters takes you through a huge range of sound.


Women seem to like the album Ray of Light - Madonna.


Could it be that women instead of the G spot possibly behind their clitoris that they have a G spot in their brain?


Reference:
Interview with William Orbit on the making of Ray of Light - Madonna, Keyboard Magazine July 98

Tuesday, October 4, 2016

How to build a very simple Pleiades low noise tube microphone pre preamplifier booster with an ECC82

Πως να φτιάξετε έναν προ προ ενισχυτη μικροφώνου με σωλήνες ηλεκτρονίων (λυχνίες κενού), χαμηλού θορύβου που λειτουργεί με μπαταρία.


Με δίκη σας ευθύνη.


At your own risk.


Take all precautions, we must be careful even with low voltages and batteries must have a fuse in series.


The microphone is connected to the primary of an input step up transformer (e.g. 1:14) through XLR connectors.


The stepped up signal voltage from the secondary is applied to the grid of the ECC82 (12AU7) through a coupling capacitor of say 10nF (according to how much bass cut is needed). The capacitor is important as it keeps the grid free.


The other side of the secondary is connected to ground -.


The cathode of the tube (valve) is connected to ground - too.


The grid is also connected to anode through a 10MΩ (Megohms) resistor to neutralize the existing negative charge on the grid when heaters are on, and to free electrons so that they can travel to the anode (plate) at very small anode voltages.


The anode is also connected to the primary of an output transformer (e.g. 20KΩ to 600Ω). The other wire of the primary is connected to the battery through a fuse holder and its fuse.


The secondary of the output transformer is the output and can be connected through XLR output connectors to the mic input of an ordinary microphone preamplifier as you would connect the output of the internal Neumann U47 amplifier of the condencer capsule.


One side of the 12V heaters is connected to ground -. The other side is connected to the battery through the fuse or a different fuse.


The amplifier was tested with amazing results with various dynamic microphones including an AKG D190.


Although the heaters of the 12AU7 are specified at 12.6 Volts the amplifier can be connected to a battery of 12Volts but also 6Volts! including the anode and you may find that you prefer the more easy, smooth and more detailed? sound.


At lower than specified cathode temperature apparently there is less electron cloud (steam) trafic, almost none temperature secondary emission effects from other electrodes (also because of the very low anode voltage). And the tiny signal still has in its service plenty of electrons to send it amplified to the anode.


You may experiment with a rheostat for various heater voltages i.e. temperatures and you may find a sweet spot where (thermal or shot?) noise is further reduced while signal is increased with great almost like an electron microscope revealing sound.


Pins 3 of the chassis XLRs are connected to the metal chassis box, (the extra pin on the XLR chassis connectors) and you can enjoy the smooth sound and complete absence of hum and other noises the battery operation offers. The battery should preferably be inside the box too to avoid radio frequency pickup. You may wind your own Pleiades transformers using Magnetec tape wound Nanoperm toroidal cores and you can vary the primary winding turns if you need to compensate for the proximity bass effect.


You may also like to experiment with an EF183 electron tube triode connected (i.e. anode, supressor grid and screen grid connected together). You may find that it can operate even with 3 volts for both heater and anode! Additional information on the Pleiades V6 preamplifier can be found on previous euroelectron post.


Setup:


AKG D190 at 2in - Pleiades ECC82 booster preamp - Realistic disco mixer - Sennheiser HD580




Thursday, September 29, 2016

The Pleiades V6 preamplifier is being conceived


The Pleiades V6 will possibly be the most revealing and lowest noise microphone electron tube preamplifier on the planet.


It will have 2 channels for stereo or binaural and it will be powered by just one 3.7V lithium ion battery for both tubes including anodes. The anode voltage will be close to 3.7V.  It may be said that the preamplifier is a modified H. D. Arnold amplifier for operation with very low anode voltage.


For each channel:


The electron tube to amplify the microphone signal will be the EF183 vari mu pentode connected as triode, i.e. screen grid, suppressor grid and anode connected together. Actually the screen grid does most of the job of collecting electrons as it is nearer to the cathode.


It will employ the fewest components possible for the simplest signal path, close to wire with gain.


Each channel will only have 6 components.


The signal path will be as follows:


Input transformer - coupling capacitor - EF183 electron tube - high MΩ resistor from anode to control grid - output transformer - 3.7V rechargeable battery


Description of each component:


The input transformer shall be made with Magnetec Nanocrystalinne toroidal core. This will permit the fewest possible turns for low noise. The primary inductance will be chosen to compensate for the proximity effect so that many world class dynamic microphones or not can be sung too at a typical distance of 4in with flat ear-brain frequency response and pristine quality. The step up ratio may be of the order of 1:20 for great sensitivity and very low noise.


The coupling capacitor will isolate the electron tube grid from the low resistance of the secondary winding. So the grid will be free to assume its potential from the surrounding charge conditions. The value of the capacitor will be chosen in consideration to the input impedance of the tube which may be of the order of 100K, see tube description.


The high resistor from anode (plate) to grid will take care of the neutralization of the negative charge on grid induced from surrounding electrons and cathode emission traffic electrons (boiling electrons ;). It will make possible the free travel of electrons to anode with just 3.7 volts and will be named Rgh in honor of Hliana for bringing to light the knowledge of the importance of the grid bring positively biased to make electrons free.


The EF183 electron tube triode connected will exhibit an input impedance of the order of 100KΩ depending on the value of the high Megohm Rgh resistor chosen for optimum behaviour. The lower than usual input impedance may prove usuful in damping any reasonance effect of the input transformer. The cathode will be connected to negative ground, no cathode resistor needed this further avoiding the need of a bypass electrolytic capacitor.


The output transformer will be made of a larger Magnetec, Nanocrystalinne toroidal core. The primary will be connected directly to the anode as is done on the Western Ekectric 47 condenser capsule amplifier. This will avoid thermal resistance noise of any anode resistor and no voltage drop. So the anode will be very near to 3.7 volts as the other side of the primary will be connected to the positive 3.7V. 


The heater will also be connected directly to the 3.7 volt battery. The cathode will be underheated operating as is done on the WE 47 and the Neumann U47 at a temperature of the order of 700oC. Aklowledgement to Oliver Archut of Tab Funkenwerk for publishing his measurements of cathode temperatures on his WE 47 article. The low temperature will further increase the sensitivity of the electron tube and further reduce noise. An explanation may be that at such low signals very few electrons are needed to carry the information to anode. If the tube is heated at specified 6.3V the electron trafic around the cathode and near grid will be tremendous and unessasary. It has also been experimentally measured by a 10MΩ Zin voltmeter that it causes the grid to be biased negatively by induction, or in other words the cathode is positive due to the missing electrons that have escaped (see older euroelectron posts).


Inputs and outputs as described above will be low impedance and balanced. So the Pleiades V6 can be connected to any microphone be it ribbon, dynamic, or condenser. The output of the Pleiades V6 will feed the input of any microphone preamplifier in the same manner as a U47 microphone does with its internal preamplifier connected to any microphone input.


A fuse may be needed in series will the battery. A resistor may be experimentally chosen in series with the heater circuit for optimum cathode temperature for maximum sensitivity.


Input and output connectors will be Neutrik XLR. Everything including the 7cm length li-ion battery will fit inside a small aluminum die cast box. The preamplifier may be automatically turned on when 1 or 2 of the EF183 electron tubes are inserted and if just one channel is needed only one tube can be pluged in for half power saving.


Wednesday, September 21, 2016

The Perfect Musical Temperament?

A good conductor and orchestra does this automatically when they intonate by ear and instruments used have or are made to have nice "harmonics" (the 2nd overtone for example is slightly greater than x2 the frequency of the fundamental by the right amount required by the ear-brain).


How about keyboard instruments?


We can take to our advantage that a correct octave to ear brain system is slightly more than x2 in frequency. This will allow correctly "stretched" octaves (as a good tuner tunes by eliminating beats) which will accommodate slightly "expanded" 5ths and the circle of fifths will close ie Pythagoras's comma will be gone.


In similar words. Instead of trying solving the Pythagoras comma problem we can start with a closed fifth circle (in fact expanded one so that the lowest note will sound in tune to the highest note of the same type to our ear brain). Then built everything around it including specifying and trying by experiment every single note's overtones, for the whole range of the keyboard. Technology makes this now readily possible.


So instead of trying to hit the "target" with the arrow we can throw it where we like (pleases our ear) and then draw a nice target circle around it paraphrasing Brian Eno's words in his interviews.


So how.


We can create notes with slightly more than 2x, 3x overtones, such that they sound correct and pleasing to our ear - brain system.


Then creating a temperament by according (tuning) all notes (everything octaves, 3rds if that can be possible etc) to these notes and their overtones.


It has been tried on the DX7ii and Korg Triton (Pleiades temperament) with very nice results. More work is needed as the DX7ii using algorithm 32 can specify a general overtone structure for all notes but not for every single note. Nevertheless this ahead of its time synthsizer can then be programmed for the frequency of every single note (all note scale). Using contemporary additive synths such as Camelion it should be possible to specify every single note harmonic structure. And perhaps nature which already helps us will help us more and notes and overtones will coincide when we try to tune every single note with the true harmonics of pleading sounding notes.


References:



Discussions with piano tuner Albert Ketenjian


Pleiades tuning for DX7ii and Korg Triton


Various scientific papers found  on earlier euroelectron posts such as Octave Strech by Ernst Terharldt.


The perfect fifths tempered scale, a proposal or already a practice? - Klaus Gillessen.


Wednesday, September 14, 2016

Pleiades Color Microphone in line EQ filter with Neutrik XLR Modules




Pleiades colored in line passive EQ filter for compensating bass increase at close microphone distance


Pleiades in line passive microphone EQ, Filter.


The color on the Neutrik modules indicates the optimum mic to source distance for flat frequency response. (Directional microphones exhibit an increasingly large increase in bass the closer the microphone is to the source of sound).


Inside the Neutrik modules is an inductor connected to pins 2 and 3 (live, return) ie in parallel to the microphone signal. The number of turns (difference in external XLR adaptor color) in the internally housed toroidal core adjusts the turnover frequency with a slope of 6 dB per octave to equalize the
proximity effect and restore a flat frequency response for any source to microphone distance.


The 6dB per octave slope is produced by the output impedance of the microphone (usually 200 ohms) and the shunt inductance of the Pleiades EQ filter.


Most microphones may need a Pleiades filter, even omnidirectional ones.


The spectrum of our voice when we sing changes dramatically with how softly or loudly we sing. This is called the voice effort effect. Voice when soft was a tremendous increase in bass and high frequencies.


Additionally the frequency responce curve of our ear brain changes dramatically with sound intensity level.  When something has a high intensity the sensitivity of our ear-brain increases dramatically in the low and high frequencies. These curves are called Fletcger Munson or equal loudness curves.


A screaming baby in danger miles away in a dessert emits a very high midrange only content and the ear-brain of a person miles away has greatest sensitivity in that region at such a low intensity level of the far away sound. So the baby can be heard and rescued.


When the level is different between the acoustical level of a singer recording and the intended end result in reproduction, as is almost always in pop music, we need to EQ.


The Pleiades filters further act as the simplest (almost straight wire) shelving filters when we deviate from the optimum chosen distance. When closer we have a bass shelving filter. When further we have a high frequency shelving filter.


All these effects together with playing with Pleiades EQs and different microphone distance may allow as to have flat frequency responce not from mic to loudspeaker but from the vocal chords of the singer to the brain of the listener.


Reference: Sound picture recording and reproducing characteristics - D. P. Loye and K. F. Morgan - J.S.M.P.E (Journal of Society of Motion a Pictures Engineers, presented at the 1939 Spring Meeting in Hollywood, Calif; received April 17, 1939)