Friday, December 16, 2016

Παραμύθι, Η Κανελινα, ο νόμος επαγωγης και η Amy Winehouse

Η Κανελινα η γάτα ενδιαφέρεται να τρίβει τα μουστάκια της και αδιαφορεί για φαγητο. Ειναι όμως κάπως χοντρούλα και έχει πλάκα.


Της αρέσει η φυσική και ιδιαίτερα, ο μαγνητισμός, η μαγνητική επαγωγή και ο ηλεκτρισμός.


Διασκεδάζει οταν τη χαϊδεύεις. Τότε ηλεκτρόνια φεύγουν απο το χέρι σου η απο το τρίχωμα της, δεν θυμάται ακριβως. Έτσι οι τριχουλες της φορτίζονται με ομοςημο φόρτιο που παραμένει. Και η μια απωθεί την άλλη και όλο το τρίχωμα φουσκώνει. Ειναι χαρούμενη πολυ.


Στενοχωριέται όμως που δεν βρίσκει που εφαρμόζονται αυτα που έμαθε για τον μαγνητισμό. Θυμάται στο σχολείο που είχε μάθει οτι οταν κατι αγωγιμο (με ελεύθερα ηλεκτρόνια μεςα του) κινείται σε χώρο που ασκούνται μαγνητικές δυνάμεις (μαγνητικό πεδίο) τότε δημιουργείται τάση στα άκρα του απο επαγωγή.


Τελείως ακαταλαβίστικα της φαίνονταν ολα αυτα. Το μόνο που καταλάβαινε ειναι οτι ηλεκτρική τάση σημαίνει οτι το υλικό αυτο αποκτά π.χ. 0 βολτ στη μια άκρη του και 1 βολτ λόγου χαρη στην άλλη όπως μια μπαταρία. Οςο πιο γρήγορα κινείται το υλικό τοςο μεγαλύτερη η ηλεκτρική τάση απο επαγωγή.


Προφανώς ηλεκτρόνια μεταφερονται πάλι αλλα τι στο καλο; Που εφαρμόζονται ολα αυτα;


Αποφάσισε να περπατήσει ολη τη κατηφόρα και να περάσει πολυ προσεχτικά το δρόμο, να κατέβει στην παραλία και να βρει τους δυο σοφούς γλάρους να τους ρωτήσει. Οι γλάροι ήξεραν επισεις να βρίσκουν ωραια παραδείγματα στο YouTube και έτσι ήταν όλο χαρά που επιτέλους θα μάθει στην πράξη.


Οι σοφοί γλάροι την πειραν στα σοβαρά και για δυο τρία λεπτά συσκέπτονταν πιο μπορεί να ειναι ενα καλο παράδειγμα.


Τελικά αποφάσισαν να δείξουν στην Κανελινα το βιντεάκι που δείχνει πως η Amy Winehouse τραγούδησε στο στούντιο το Back to Black.


Η Κανελινα χάρηκε πολυ. Αυτο ειναι ενα απο τα αγαπημένα της τραγούδια αν και το χρωμα της ειναι μόνο κανελι και καμια σχεςη με μαύρο. Είταν όλο αγωνία να ακούσει την εξήγηση πριν δει και ακούσει το βίντεο.


Της είπαν λοιπόν οι γλάροι...


Το μικρόφωνο που χρησιμοποιήθηκε για το Back to Black κατασκευάστηκε κάπου μετά το 1930 και η καρδιά του ειναι μια παρα πολυ λεπτή κορδέλα απο αλουμίνιο. Ειναι πολυ πιο λεπτή απο τις τρίχες σου και έχει πλάκα. Ειναι παναλαφρη και έτσι κινείται, στην περιπτωςη μας παλεται, ακομα και με τον πιο λεπτεπίλεπτο ήχο.


Η Amy Winehouse καθώς τραγουδάει θέτει σε παλινδρομική κίνηση μόρια του αέρα. Απο τη διαταραχή που δημιουργείται στο χώρο απο συγκρουςεις μορίων τελικά κάποια γειτονικά μόρια πέφτουν πάνω στην ευαίσθητη κορδέλα και την κανουν και αυτή να παλεται.


Η μαγική αυτή κορδέλα ειναι στερεωμενη στα άκρα της μεςα στο μικρόφωνο και ςτα πλαϊνά της υπάρχουν δυο πανίσχυροι μαγνητες που δεν την αγγίζουν φυςικα αλλα δημιουργούν ενα μαγνητικό πεδίο με δυναμικές αόρατες γραμμές κάθετες σε αυτήν που τη διαπερνά. Δεν τη διαπερνά κατα πάνω της αλλα απο το πλάι όπως ο άνεμος που μας έρχεται απο τη μεριά του ωμου.


Ειναι φτιαγμένη απο το πιο λεπτό αλουμινόχαρτο που μπορεί να υπάρχει. Και αφού το υλικό ειναι αλουμίνιο, ειναι αγωγιμη έχοντας μεςα της τρισεκατομμύρια ελεύθερα ηλεκτρόνια. Σύμφωνα με το νόμο της επαγωγης ηλεκτρόνια χαρούμενα με τόσο μουσικα παλλόμενη φωνή μετακινούνται προς τα άκρα της κορδέλας, ποτε περισσότερα και ποτε λιγότερα ανάλογα με τον παλμό της φωνής της τραγουδίστριας.


Έτσι λοιπόν στα δυο άκρα της κορδέλας παίρνουμε ηλεκτρική τάση που μεταβαλεται ανάλογα με την φωνή.


Στην πραγματικότητα είπε η έξυπνη Κανελινα έχουμε μετάτρεψει κινούμενα με μουσική μόρια αέρα σε κινούμενα με μουσική ηλεκτρόνια στην κορδέλα απο επαγωγή. Γιατι όμως;


Μπραβο ειπαν οι γλάροι, είσαι πολυ έξυπνη. Απο τη στιγμή που έχουμε πια κινούμενα μουσικά ηλεκτρόνια, δεν έχουμε παρα να συνδέσουμε δυο καλώδια στα άκρα της κορδέλας. Μετα να περασουμε την λεπτεπίλεπτη εναλλασσόμενη τάση απο ενα μεγεθυντικό μικροσκοπικό μετασχηματιστή (σαν της ΔΕΗ αλλα απίστευτα μικρο μεςα στο μικρόφωνο). Μετά μπορούμε να στείλουμε την μεταβαλλόμενη αυτή μουςικα ηλεκτρική τάση αυτή μέσω καλωδίων σε μαγικο ενισχυτη που θα την πολλαπλαςιαςει ακομα πιο πολυ. Έτσι στέλνουμε το ηλεκτρικό αυτο σήμα της φωνής της Amy ιςχυρο στην μαγνητική ταινία που θα καταγράψει αυτο το τοςο όμορφο μουσικό κοματι.


Πετάχτηκε απο χαρά η Κανελινα.


Πετάχτηκε και ο άλλος γλάρος και πρόσθεσε. Μεσα σ αυτο το μικρόφωνο υπάρχει και ενα μαγικό φίλτρο που λέγεται φίλτρο Πλειαδες για να κόβει τα ενοχλητικά μπάσα απο το μικρόφωνο που αυξάνουν οςο πιο κοντά του τραγουδαει κανεις. Ειναι απλά ενα πηνίο συνδεμένο με την καλώδια έξοδου του μικροφώνου αποτελούμενο απο πολλές στροφές μονωμενου εξωτερικά σύρματος τυλιγμένες σε ενα μαγνητικό υλικό.


Μπα, είπε η Κανελινα. Γιατι αυξάνουν τα μπάσα οςο πιο κοντά ειςαι στο μικρόφωνο;


Ο γλάρος κοίταξε κατω στα ποδια του, στο βράχο που στεκοταν, και η στάθμη του νερού είχε ανεβεί πολυ. Ειναι πολυ πολύπλοκο φαινόμενο είπε. Ειναι ομως όπως η παλίρροια που βλέπεις εδώ. Η Σελήνη ενώ ειναι μικρότερη επηρεάζει τη στάθμη της θάλασσας λόγω βαρυτικής έλξης πολυ περισσότερο απο τον Ηλιο. Αυτο γιατι ειναι πιο κοντά μας και δημιουργεί μεγαλύτερη διαφορα έλξης, απο τη μεριά μας και τη μεριά της Κίνας στην άλλη πλευρά της γης, σε σχεςη με τι διαφορα προκαλεί ο Ήλιος στις δυο πλευρές. Ο Ήλιος δημιουργεί μικρότερη διαφορικη έλξη γιατι ειναι πολυ πιο μακρυα και απο μας και απο την Κίνα. Αλλα θα σου εξηγήσουμε καλύτερα μια άλλη φορά.


Η Κανελινα ειναι τρισευτυχισμένη και όλοι μαζι έβαλαν το τραγούδι στο YouTube με λέξεις κλειδιά (Amy Winehouse recording Back to Black). Τότε παρακολούθησαν την ώρα της ηχογράφησης με το μικρόφωνο κορδέλας (η αλουμινένιας ταινίας) RCA 77DX και άρχισαν και οι τρεις τους να χορεύουν χαρούμενα μαζι με την Amy Winehouse και τά ηλεκτρόνια.


https://m.youtube.com/watch?v=2NVvzRt8fTs


Πηγές:
Feynman Lectrures in Physics

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ribbon_microphone
http://www.coutant.org/rca77dx/index.html






No comments:

Post a Comment