Thursday, December 29, 2016

Πως η Κανελινα παίζει πιάνο και συνθέτει

Η Κανελινα δεν ειναι γάτα σαν τις άλλες.


Πέρα απο το οτι ακούει μέχρι 50 χιλιοκυκλους ανα δευτερόλεπτο η 50 κιλοχερτζ (50ΚΗz), έχει πολυ καλη ψυχοακουστική αντίληψη και της αρέσει πολυ η ομορφη μουσική.


Για παράδειγμα αν ακούσει ενα τόνο Λα 440Hz και μετά 880Hz,  αμεςως καταλαβαίνει οτι ειναι ελλιπής και φάλτσα οκτάβα και τις σηκώνονται οι τριχουλες. "Τι στο καλο, παλι έχασα ηλεκτρόνια, και που πήγαν;"


Έτσι απεχθάνεται τα ηλεκτρονικά κουρδιστηρια και αξιολογεί οτι έχει σχεςη με τη μουσική, με το αυτί και τον εγκέφαλο της, όπως κανει και ένας καλός μαέστρος.


Γνωρίζει επισεις οτι ένας τόνος όπως 880Hz οςο πιο δυνατά παίζεται τοςο πιο χαμηλός σε τονικοτητα ακούγεται. Έτσι οταν φοράει ακουστικά για να τραγουδήσει η να ηχογράφησει βάζει την ένταση απίστευτα χαμηλά για να τραγουδάει πανέμορφα και αφαλτσα. Έτσι φυσικά προστατεύει και την εκλεπτυσμένη ακοή της. Τα ακουστικά μας μπερδεύουν και μπορεί να κανουν απίστευτο κακό στο αυτάκι.


Οταν ταξιδεύει με το μετρο, ο ισχυρός θόρυβος την ενοχλεί πολυ. Οι σοφοί γλάροι στην παραλία της συνέστησαν να φοράει μικρούλες ωτοασπίδες η ακουστικά απομόνωσης για να προστατεύει τα αυτιά και τα νεύρα της. Αγόρασε Sennheiser που μπαίνουν μεςα στο αυτί. Κάποια στιγμή της κόπηκε το καλώδιο και έτσι τώρα ειναι ακομα πιο κομψά σαν μπιζού ασύρματα ακουστικά σκουλαρικακια.


Της Κανελινας της αρέσουν καλα πιάνα που έχουν πολυ τεντωμένες τις χορδές όπως τα Steinway. Έτσι απολαμβάνει να ακούει σωστά ψυχοακουστικα οκταβες.


Η Κανελινα θέλει πολυ να παίξει πιάνο και γνωρίζει οτι με τα τέσσερα ποδαράκια της μπορεί να παίξει τετράφωνη αρμονία, 4 part harmony.


Άλλο ατού, το σώμα της, σαν γατίσιο, ειναι πολυ ευλύγιστο. Έχει και το πλεονέκτημα οτι οταν ήταν μικρή είχε ζησει στη Ρωσία οπου φυσικά έκανε ενόργανη και ρυθμική γυμναστική.


Στη Ρωσία αγάπησε να ακούει Sergei Rachmaninov και φυσικά τα αγαπημένα της ειναι το δεύτερο κονσέρτο για πιάνο και το Vocalise. Το πρώτο το ακούει στο YouTube με τον ίδιο τον Rachmaninof να παίζει. Το Vocalise το ακούει και στην εκτέλεση με το Θερεμιν, Theremin με την Clara να παίζει και τις σηκώνονται πολυ οι τριχουλες. "Που πάνε τα ηλεκτρόνια;"


Το πήρε απόφαση θέλει να παίξει πιάνο. Να παίξει και δικά της κομμάτια. Υποτίθεται οτι ειναι μια φυσική διαδικασία όπως η ομιλία η το νιαουρισμα. Της φενεται όμως τοςο πολύπλοκο και ατελείωτο, τόσες νότες στο πιάνο και πως συνδέονται μεταξύ τους;


Αποφασίζει να κατέβει παραλία να ρωτήσει τους δυο σοφούς γλάρους.


Οι γλάροι της συνέστησαν τα εξής:


Αρχικά παίζε τις λευκές μόνο νότες οσπου να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τι γινεται. Οι άσπρες νότες ορίζουν την κλίμακα Ντο μείζονα. Οι βασικές συγχορδίες ειναι 1 3 5. Δηλαδή Ντο Μι Σολ. Ρε Φα Λα. Μι Σολ Σι. Φα Λα Ντο, Σολ Σι Ρε. Λα Ντο Μι. Σι Ρε ΦΑ. Με αυτες μόνο μπορείς να παίξεις τα περισσότερα κομμάτια στον πλανήτη. Μη μείνεις όμως μόνο εκεί, κάνε και αναστροφες όπως Ντο Φα Λα, αντί Φα Λα Ντο. Παράδειγμα το Imagine - John Lennon, η το Let it Be - Beatles. Μην μένεις όμως μόνο εκεί. Χρησιμοποίησε και μεγάλες έβδομες όπως Ντο Μι Σολ Σι, Φα Λα Ντο Μι. Ένατες όπως Λα Ντο Μι Σι. Για να δεις πως γινεται μελέτησε το πρώτο πρελούδιο του Bach σε Ντο μείζονα απο το Well Tempered Clavier, καλώς συγκερασμενο κλειδοκυμβαλο. Εκεί θα δεις να ξετυλίγεται όλος ο κώδικας όπως τον έμαθε ο Μπαχ οταν ήταν 15 χρόνων απο ενα βιβλίο κάποιου μηχανικού που του δωθηκε. Εκεί για παράδειγμα λέει οτι τις έβδομες πρεπει να τις προετοιμάζουμε για το αυτί και μαζι τους να παίζουμε και την 3η για να ειναι εύηχες. Π.χ. Λα μπάσο, Σι στο δεξί χέρι (πόδι για την Κανελινα) και η τρίτη νότα, Ντο, κάπου στη μεςη του κλαβιε, keyboard η πληκτρολογίου.


Επισεις Κανελινα να παρακολουθήσεις τις διαλέξεις του φανταστικού μαέστρου και συνθέτη, Leonard Berstein στο YouTube, Young People's Concerts. Ποτε δεν βλάπτει να μαθαίνουμε απο τους καλύτερους.


Το βιβλίο με τα μυςτικακια του Bach θα το βρεις στη βιβλιοθήκη Λιλιαν Βουδούρη με τίτλο, The Art of Μusic - J.S.Bach. Υπάρχει και στο παράρτημα της βιογραφίας του Bach απο τον Spitta.


Να τρως επισεις την καλύτερη τροφή, όπως σουσάμι ολικής, ταχίνι, 100% κρίθινους ντάκους, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, κτλ. Να διαβαζεις τα συςτατικα σε οτι τρως και μπαίνει μεςα σου. Να μην γράφουν φοινικελαιο και φθηνιάρικα φυτικά λιπαρά. Εννοείται αποφεύγεις ζάχαρη και το κρέας με μετρο. Να χρησιμοποιείς το καλυτερο ελαιόλαδο και σησαμελαιο για να λειτουργεί η καρδούλα σου τέλεια οπως και το μυαλουδάκι σου. Έτσι και το σώμα σου θα σκίζει.


Επισεις Κανελινα μπορείς να βαλεις το iPod σου η το ραδιόφωνο να παιζει οτι μουσική σου αρέσει και να προσπαθείς να γρατζουνας μαζι. Σιγα σιγα τα γρατζουνίσματα σου θα γινονται όλο και πιο εύηχα καθώς θα ανακαλύπτεις τι λειτουργεί και τι όχι. Η μουσική θα σου αποκαλύπτει σταδιακά, δώρο, την μαγεία της.


Πηγες:
Musical Acoustics - Donald Hall
Ηχος και Ακοή - Εγκυκλοπαιδια Life - S.S. Stevens (Διεθυντης, Εργαστήριο Ψυχο-Aκουστικης, Πανεπηςτημιο Χαρβαρντ)
Hearing - S.S.Stevens (Director, Psycho-Acoustic Laboratory, Harvard University)

No comments:

Post a Comment