Wednesday, January 13, 2016

Διάστημα 1ης η Unison ταυτοφωνια

Διαστημα 1ης η unison.


Π.χ. Ντο με Ντο. Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά διαςτηματα και υπάρχει παντού γύρω μας χωρίς ίσως να το σηνηδητοποιουμε γιατί είναι τόσο προφανές.. Γεγεται και ταυτοφωνια. Μπορεί να είναι τρεις φίλοι που προσεχτικά τραγουδάνε την ίδια νότα κάθε φορά και κατ' επέκταση την ίδια μελωδία. Οι 3 αυτοί φίλοι μπορεί να είναι οι 3 χορδές του πιάνου για κάθε νότα. Όταν χτυπάμε οποιοδήποτε νότα κοντά στη μεσαία περιοχή του χτυπάμε 3 χορδές που όσο το ανθρώπινα δυνατόν είναι κουρδισμένος στην ίδια συχνότητα. Αυτό είναι ένας λόγος του δυνατού, πλούσιου ήχου και με αίσθηση κίνησης ήχου του πιάνου.

Διάστημα πρώτης είναι ότανομάδα βιολιών παίζουν όσο είναι ανθρώπινα δυνατόν την ίδια νότα όπως συνήθως γίνεται σε μια ορχήστρα. Οι μικρό διάφορες δίνουν ένα μαγικό αποτέλεσμα. Οι μεγάλο διάφορες ακριβως το αντίθετο! Διάστημα πρώτης είναι επείσεις όταν δυο διαφορετικά όργανα παίζουν την ίδια νότα και προκύπτει ένα καινούριο ηχοχρωμα. Κλασικό παραδιγμα είναι το Catch the Rainbow - Rainbow όπου στην αρχή του σόλο κιθάρας τραγουδάει τις ίδιες νότες ο τραγουδιστής.

Διάστημα πρώτης είναι όταν ένας τραγουδιστής τραγουδάει πάνω στην ηχογραφημένη φωνή του. Λέγεται ντουμπλάρισμα η double tracking. Διάσημα παραδείγματα είναι των Beatles, Beach Boys, Abba. Μπορούμε επιςειες να το ακούσουμε σχετικά εύκολα στο Frozen - Madonna. Δίνει όγκο στη φωνή και κατι εξωπραγματικό αφού ιςως δεν μπορεί να συμβεί στη φύση.

Επείσεις υπάρχει το καταπληκτικό artificial double tracking, τεχνίτη ντουμπλάρισμα το οποίο είναι διάστημα πρώτης με διαφορά χιλιοστά του δευτερολέπτου. Στην πραγματικότητα είναι πρόσθεση στον αρχικό ήχο μιας ήχους χιλιοστών του δευτερολέπτου. Έτσι μπορεί να κατασκευαστεί με καθυστέρηση delay, από αναλογικό μαγνητόφωνο η digital delay.  Διάσημα παραδείγματα είναι το moonlight Shadiw - Mike Oldfield και falling from Grace - The gentle waves, A day in the Life - Beatles. Ένας άλλος τρόπος να το περιγράψουμε είναι όταν στο αυθεντικό σήμα (κύματμορφη) προσθέσουμε ένα αντίγραφο του με πολύ μικρή καθυστέρηση. Μαθηματικά περιγράφεται αν το πλάτος της κυματομορφές είναι V συναρτήσει φυσικά του χρόνου t , V(t) ως V(t) + V(t-t1) όπου t1 είναι η καθυστέρηση. Πείραματικα στο σπίτι μπορούμε να το κάνουμε αν τραγουδήσουμε στην μια άκρη ενός λάστιχου ποτίσματος και την άλλη άκρη κοντά στο αυτί. Προσέχουμε να έχουμε αφαιρέσει προσεχτικά το νέρο!

No comments:

Post a Comment