Tuesday, January 19, 2016

Ένα βασικό μυστικό του στούντιο της Κολουμπια, Columbia EMI Athens

Τα μεταγενέστερα στούντιο 1 και 2 είχαν σχεδόν παντού στους τοίχους άσφαλτοπανο σε απόσταση από αυτούς μαζι με τα αλλα ηχοαπορροφητικα υλικά για να γινεται η σημαντικότατη απορρόφηση και στις χαμηλές συχνότητες.


Ένα πορώδες ηχοαπορροφητικού υλικό απόροφαει μόνο μεσαίες και υψηλές συχνότητες, αφήνοντας τη λασπώδη υφή που μένει από τις χαμηλές συχνότητες να αντηχουν σε ένα χώρο.


Αν κρεμάσουμε όμως για παράδειγμα από το ταβάνι ένα πανέλο 2μ x 1μ πάχους 3 χιλιοστών από ελαστομερες υλικό.συμβαινει το εξής. Η τεράστια του επιφάνεια λειτουργεί σαν αντίστροφο γουφερ κεραία. Έτσι δονουμενο συμπαθητικά από τις χαμηλές συχνότητες, η ενέργεια τους (που το κάνουν να παλεται αλλάζοντας σχήμα) μετατρέπεται δαπανομενη σε θερμότητα. Έτσι αντίο σε ανηχουμενα μπάσα, καλημέρα σε πεντακάθαρο ήχο.


Μπορούμε να φτιάξουμε μερικά τέτοια ευρείας φάσματος απορροφητικά αν κολλήσουμε με PVA κόλλα πορώδες ήχοαποροφητικο υλικό από κάθε μεριά φτιάχνοντας ένα σάντουιτς υλικων έχοντας στη μεςη το ασφαλτοπανο (roofing felt) . Ο γραφών έχει δοκιμάσει με παχύ ακατέργαστο ρόλο βαμβακιού με άριστα αποτελέσματα. Το αςφαλτοπανο που χρηςιποποιηθηκε Με άριστα αποτελέσματα είναι της ελληνικής εταιρίας Esha. Ακούγεται σαν να ομιλεί κανείς σε ανοιχτό παράθυρο.


Η ιδέα για άσφαλτοπανο προέρχεται από τον διευθυντή ακουστικής στο ερευνητικό κέντρο του BBC,  Christofer Guilford. Είναι αξιοποίηση της ιδέας του C. W. Goyder στο All- India Radio Delhi να χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό πάνελ από λινολεουμ linoleum. Λινολεουμ, φανταστικό υλικό που δεν μυρίζει όπως το άσφαλτοπανο μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από την εταιρία Tarkett.


H ιδέα για το σάντουιτς υλικών προέρχεται από τον S.W. Davies.


Θα μπορούσε κανείς χρησιμοποιώντας αυτές τις ιδέες να ηχογραφήσει με απίστευτη ποιότητα ήχου μια ροκ μπάντα και όχι μόνο.


Εννοείται οτι και το Abbey Road studios πάλι της ΕΜΙ στο Λονδίνο θα χρησιμοποιουσε αρκετά από αυτές τις ιδέες και αρχές στην ηχογράφηση των  Pink Floyd, Beatles, Radiohead, Coldplay κ.ο.κ. Αναφορά: Acoustics for radio and television studios - Christopher Guilford - IEE Monograph Series 11

No comments:

Post a Comment