Sunday, January 17, 2016

Ένα υπόδειγμα υγιεινής διαβίωσης για κάθε μέρα η αλλιώς Πως να μην αρρωστήσουμε ξανά

1. Καθημερινή ξηρή εντριβη σ' όλο το σώμα μόλις ξυπνήσουμε, αρχίζοντας από τα χέρια, μετά στα πόδια, από κάτω προς τα πάνω, μετά κοιλιά, στήθος, ράχη.

2. Καθημερινά περίπατο μέχρις ελαφράς κόπωσης η ελαφρό τρέξιμο.

3. Καθημερινά αναπνευστικές ασκήσεις και όσο γίνεται γενικές ασκήσεις σώματος.

4. Στα τρία καθημερινά γεύματα, το ένα να είναι μόνο φρούτα εποχής, το άλλο σαλάτες ωμές, με τυρί, ελιές γιαούρτι και 1-2 φορές την εβδομάδα αυγό. Το τρίτο γεύμα να καλύπτει ολόκληρη την ποικιλία τροφών. Δηλαδή τη μια μέρα χόρτα βραστά με οτι συμπλήρωμα θέλετε - Άλλοτε ψάρι, άλλοτε κρέας, άλλοτε τυρί-, την άλλη μέρα όσπρια, την άλλη μέρα βραστές η ψητές πατάτες, καρότα, παντζάρια, μελιτζάνες η οτι άλλο εποχής, την άλλη μέρα πλιγούρι η τραχανά κ.ο.κ. Κρέας η ψάρι μια φορά την εβδομάδα.
   Έχετε πάντα σαν συμπλήρωμα σε μια ώρα ανάγκης που δεν έχετε τίποτα έτοιμο, ένα πιάτο ωμά δημητριακά (βρώμη - κουακερ) με ξηρούς καρπούς και φρούτα, το λεγόμενο MUESLI του BIRCHER BENNER. Προσθέστε λίγο κρύο η ζεστό γάλα και είναι έτοιμο. Και αυτά, ασφαλώς άμα υπάρχει φυσιολογική πείρα.

5. Καθημερινά μια πρόσθετη απασχόληση, εκτός της κυρίως εργασίας. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, μια φιλική συντροφιά, λίγη μουσική ειδικά επιλεγμένη για την κάθε διάθεση, μια διασκέδαση, λίγος χορός, λίγο τραγούδι και ο,τι άλλο μπορεί να μας αποσπάσει από τη βιοπάλη και τα προβλήματα της ημέρας.


Από το βιβλίο: Προληπτική Ιατρικη θεωρία και πράξη - Γιάγκος Καραβης, Ιατρός


No comments:

Post a Comment