Tuesday, February 16, 2016

Πως να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο

Λειτουργούμε με δίκη μας ευθύνη και υπευθυνότητα. Αν δεν γνωρίζουμε συμβουλευομαςτε ηλεκτρολόγο, φροντίζουμε να μάθουμε, από άλλους που γνωρίζουν, βιβλιοθήκες, διαδίκτυο κτλ. Συμβουλευόμαστε ηλεκτρολόγο. Όταν δουλεύουμε με υψηλές τάσεις έχουμε παντα το ένα χέρι μεςα στην πίσω τσέπη, είμαστε μονωμενοι από τι έδαφος κτλ. Έχουμε παντα κάποιον δίπλα μας, γνωρίζουμε όλοι πρώτες βοήθειες.


Ένα φωτοβολταϊκό όταν εκτίθεται στον ήλιο δίνει συνεχή τάση, συνήθως μεγαλύτερη από 12 βολτ.


Αυτή την ηλεκτρική τάση την συνδέουμε σε ένα ελεγκτή φόρτισης μπαταρίας, (charge controller).


Στον charge controller συνδέουμε μια επαναφορτιζόμενες μπαταρία 12 βολτ. (Θέλει απίστευτη προσοχή και η χρήση μπαταριών, συμβουλευόμαστε τα data sheet που μπορούμε να βρούμε από τον κατασκευαστή στο διαδύκτιο).


Προσέχουμε παντα να χρησιμοποιούμε ασφάλειες στις συνδέσεις μπαταριών κτλ όπως κάνουμε και στο αυτοκίνητο.


Τώρα λοιπόν σε μια ηλιόλουστη συνήθης ημέρα φορτίζουμε την μπαταρία μας και με τα 12 αυτά βολτ μπορούμε να τροφοδοτήσουμε συσκευές που λειτουργούν με 12V συνεχές.





Αν θελουμε 220V εναλλασσόμενο τότε συνδέουμε στην μπαταρία ένα μεταλαχτη, (inverter) από 12V DC σε 220V AC.  Χρησιμοποιούμε inverter με έξοδο ημιτονου, sine wave και όχι modified sine wave για να έχουμε όσο το δυνατόν καθαρή τάση.


Μπορούμε να αγοράσουμε υλικά από το eBay, από την Mouser, η από Mouser μέσω Φανου, από Δησιο, από Κατουμα κτλ, η από το κοντινό μας μαγαζί ηλεκτρονικών ανταλλακτικών.

No comments:

Post a Comment