(Δείτε επισεις τον βελτιωμενο τύπο, improved Pleiades Filter, με αντίσταση σε σειρα με το πηνιο για καμπύλη ιςοςταθμιςης ακουστικής αντίληψης μικρότερης κλίσης). Το μικροφώνου AKG D1000 E για παραδειγμα χρηςιμοποιει (πηνιο σε σειρα με αντίσταση) ηλεκτρικά συνδεμένο παράλληλα με το κινητό πηνιο).
Οταν χρησιμοποιούνται κατευθυντικα μικρόφωνα υπάρχει σημαντική αύξηση στις χαμηλές συχνότητες (μπάσα) που γινεται όλο και πιο έντονη όσο το μικρόφωνο πλησιάζει στην πηγή.
Σε απόσταση μιας ίντσας μπορεί να υπάρχει αύξηση από 1KHz και κάτω!, κάνοντας τον ήχο το λιγότερο λασπώδη.
Ένας εύκολος και αποδοτικός τρόπος να ισοσταθμίσει η απόκριση του μικροφώνου ειναι το Pleiades φίλτρο που δεν ειναι παρά μια αυτεπαγωγη (πηνίο) συνδεμένη παράλληλα με την έξοδο του μικροφώνου. (Όπως ίσως αντίστοιχα με crossover ηχείων).
Μπορούμε εύκολα να το κατασκευάσουμε ως έξης. Προμηθευόμαστε τορωιδη φεριτη όπως Philips η Siemens-Epcos, από Παυλιδη η Δημουλά. Η επείσεις νανοκρυσταλικο (nanocrystalinne toroid) από την Magnetec.de. Τα Πλειαδικα φίλτρα (Pleiades filters) χρησιμοποιούν συνηΘως το Magnetec 073 που χωράει σε adaptor XLR. Το nanoperm υλικό έχει τεράστιο συντελεστή μαγνητικής διαπερατοτητας και έτσι τυλίξουμε μόνο λίγες στροφές (σπείρες). Όσο πιο λίγες στροφές τόσο πιο πολύ κόβουμε τα μπάσα και αφαιρούμε να λάμπουν οι υψηλές συχνότητες.
Υπάρχει ένα άλλο φαινόμενο εγγύτητας που αυξάνει τις υψηλές συχνότητες (πρίμα) όταν πλησιάζουμε πολύ στο μικρόφωνο και λέγεται obstacle effect. Ειναι τόσο λαμπερός ο ήχος που μπορούμε να πάρουμε από ένα δυναμικό μικρόφωνο που ίσως χρειαστεί να κόψουμε και υψηλές συχνότητες. Αυτό γινεται πάλι εύκολα με πυκνωτή παράλληλα συνδεμένο με την έξοδο του μικροφώνου.
Οι τιμές των Pleiades filters βρίσκονται πειραματικά με το ποιο ακριβές όργανο που υπάρχει που ειναι το αυτί σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το ποσο θα κόψουμε χαμηλές η υψηλές εξαρτάται από παρά πολλούς παράγοντες όπως, πιο μικρόφωνο, ποιος τραγουδιστής η τι όργανο, ποσό σιγά θέλει να τραγουδήσει, ποσο δυνατά θα ειναι η αναπαραγωγή (καμπύλες ακουστοτητας, Fletcher Manson curves), ποσό κοντά θα ειναι το μικρόφωνο κ.ο.κ...
Πλεονέκτημα των Πλειαδικων Φίλτρων ειναι οτι αποτελούνται από ελάχιστα υλικά, έχουν φυσικό ήχο, κόβουν 6dB ανα οκτάβα (υπακούουν πρωτοβάθμια διαφορική εξίσωση), μεταφέρουν phantom power, κάνουν ηλεκτρομαγνητική απόσβεση (νόμος του Lens) και έτσι κόβουν τον θόρυβο από αέρα και σύμφωνα όπως Π ακόμα και σε απειροελάχιστες αποστάσεις.
Ο ήχος που παίρνει το μικρόφωνο ειναι μεγάλης στάθμης αφού μπορούμε να είμαστε κοντά και έτσι έχουμε μεγάλο σήμα προς θόρυβο.
Περισσότερες πληροφορίες για τα Pleiades filters, τους μετασχηματιστές σήματος (προσαρμογής εμπέδωσης με αντιστάθμιση του φαίνομαι νου εγγύτητας η μη χρησιμοποιώντας Magnetec metal glass πύρινες υπάρχουν στις παρακάτω καταχωρίσεις. Εκεί θα βρούμε επείσεις πληροφορίες για τους Pleiades ενισχυτές με σωλήνες ηλεκτρονίων (σωλήνες κενού η λυχνίες η vacuum tubes η electron tubes). Οι ενισχυτές αυτοί χρησιμοποιούν ελάχιστα υλικά, λειτουργούν με ελάχιστη τάση και απειροελάχιστο θόρυβο πόλων όντας θετικά το πλεγμένα ελέγχου ελευθερώνοντας τα επέκρινα ακόμα και με τάση ανόδου της τάξης των 3 Volt. Λειτουργούν σαν make up gain μετά τα φίλτρα Πλειαδες και μπορούν να συνδεθούν σαν προ προ ενισχυτές.
No comments:
Post a Comment