Sunday, September 16, 2018

Η Κανελινα, η Λούσι και τα κύματα


Η Λούσι αρχισε παλι...


Αυτη τη φορα άκουγαν το Dancing Queen - ABBA με προσήλωση.


Δεν τους είπε για τις προετοιμασμένες έβδομες και ένατες που τοςο αγαπάει ο Μπαχ στο σημείο που οι τραγουδίστριες λένε "and when you get a chance..." [Bach].


Αρχισε ομως να λεει αλλα.


"Κοιτάξτε τo μεγάφωνo πως πάλλεται... Συγκρούονται τα κοντινότερα μόρια αέρα με αυτο και θέτονται σε αντιςτοιχη παλινδρομική κινηςη. Μετα σαν να ειναι όλοι συνοστισμενοι επιβάτες λεωφορείου συγκρούονται μέ τα διπλανά μόρια αέρα. Αυτα με τα διπλανά τους και ούτω καθεξής μέχρι αυτα που ειναι κοντα στο τύμπανο του αυτιού μας να συγκρουστούν με αυτο. Ετςι ανηιςτοιχα μεταφέρεται η παλινδρομική κινηςη της πηγής, της πηγής του ήχου, και ακούμε.


Η υπομονετική χελώνα έβγαλε καπνούς.


Η Κανελινα που δεν καταλάβαινε τίποτα έβαλε τα κλάματα και έτρεξε στους σοφούς γλάρους στην παραλια.


Οι σοφοί γλάροι όρθιοι στον βράχο μεςα στη θαλαςςα την παρηγορησαν αμέσως.


Μην ανησυχεις. Ειναι απλά κύμα. Σαν αυτο εδώ που βλέπεις στο νερό. Μονο που ειναι αόρατο.


Εδώ ομως στο νερό που το βλέπουμε μόρια νερού συγκρούονται με μόρια νερού. Μεταφέρεται η κινηςη, η ενέργεια της πηγής. Δεν μεταφέρεται το ίδιο το νερό. Αλλιώς θα έφτανε ως την Ακρόπολη.


Τα μόρια του νερού κινούνται γυρω απο μια θέση ισορροπίας. Οπως και τα μόρια του αέρα για τον ήχο.


Μερικα κύματα οπως το φως, δηλαδή τα χρώματα, τα ραδιοκύματα, οι ακτίνες Χ κτλ μπορούν να ταξιδεύουν και στο κενό αφου αυτο που μεταβαλεται ειναι ηλεκτρικό η μαγνητικό πεδίο.


Ενα κύμα ειναι απλά μια διαταραχή η διακύμανση που μεταβαλεται στο χώρο και στον χρόνο.


Κοιτά, αν κουνήσουμε γρήγορα τα φτερά μας πανω στο νερό, δηλαδή με μεγάλη συχνιτητα το μήκος κύματος μικραίνει. Μήκος κύματος ειναι η απόσταση μεταξύ διαδοχικών κορυφών.


Το ειδε η Κανελινα σκουπίζοντας τα δάκρυα της.


Απο την συχνοτητα της παλινδρομικες κινηςης των μορίων του αέρα εξαρτάται το ύψος του τόνου η της νότας.


Συχνοτητα ειναι ενα αντικειμενικό μέγεθος. Ειναι ο αριθμός περιοδικών παλμικων κινήσεων το δευτερόλεπτο. Πχ ποςες φορες η μεμβράνη ενος τυμπάνου κλεινει μια πλήρη παλινδρομική κινηςη μεςα σε ενα δευτερόλεπτο. Η μια χορδή κιθάρας η πιάνου. (Στην πραγματικότητα ολα αυτα κανουν πολλές παλινδρομικες κινηςεις ταυτοχρονα. Το ίδιο και το μεγάφωνο αφου απο αυτο μπορει να ακουγεται μια ολόκληρη συμφωνια). Ας πουμε ομως για μια συχνοτητα τώρα. Μετριέται σε κύκλους ανα δεύτερολεπτο η Hz προς τιμήν του φυσικού Hertz.


Το ύψος τόνου ειναι αυτο που αντιλαμβάνεται ο εγκεφαλος μας. Μετριέται σε Mels απο τη λέξη μελωδία, melody. Το ύψος του τόνου δεν εξαρτάται μονο απο την συχνοτητα αλλα και απο την ένταση. Γι αυτο και οι καλύτεροι μουςικοι του πλανήτη ξέρουν να κουρδιζουν με το αυτο και οχι με το ηλεκτρονικό κουρδιστιρι που δεν καταλαβαίνει τί ειναι Mel αφου δεν εχει ανθρώπινο η γατίσιο εγκεφαλο. Πχ μια, ακομα και πεπειραμένη, τραγουδίστρια ακουγοντας ενα τόνο δυνατά τραγουδά φάλτσα γιατι αντιλαμβάνεται φάτσα [Stevens].


Γι'αυτο η Λουσι παντα κανει φιγούρα οτι τραγουδάει σωστά βάζοντας το YouTube να παιζει σιγα; αναρωτήθηκε η Κανελινα.


Γέλασαν οι σοφοί γλάροι...


Η Κανελινα πέταξε απο την χαρά της.


Τους φώναξε ολους και άρχισαν να τραγουδούν σιγα Dancing Queen - ABBA και να χορευουν κατω απο τις πρώτες ακτίνες τους Ηλιου που δεν αφηνει καμια σκια στην αλήθεια.








Περισσότερα:


Ήχος και Ακοη - Stevens, Warshofsky - μεταφραση Τιερη - Εγκυκλοπαιδια Λάιφ


Bach Bass Rules
https://normanschmidt.net/scores/bachjs-general_bass_rules.pdf


Feynman Lectures in Physics - Feynman, Leigton, Sands


Conceptual Physics - Hewitt (μαθητής του Feynman)
Ειναι ιςως απιστευτο νεο οτι το βιβλίο αυτο ξεκίνησε να μεταφράζεται για το ελληνικο σχολείο. Μπράβο στους λειτουργούς του υπουργείου παιδείας. Πιθανότατα οι καλύτεροι εκπαιδευτικοί επιςτημονες στον πλανήτη.



Feynman on what is light - YouTube


Waves - Crawford - Berkeley Physics Couse


No comments:

Post a Comment